Serie

Skribent

Patrik Jonsson

26 maj 2017 | 12:00

5 av vårsäsongens bästa tv-serier

Om endast några dagar har även maj passerat och därmed är vårsäsongen 2017 historia. Patrik Jonsson plockar fram tv-vårens godbitar.
Ungefär som typ alla andra vårsäsonger på tv har våren 2017 blandat och gett, det har blivit både ris och ros. I det stora hela tycker jag dock det har varit en relativt stark tv-vår, vilket gör det extra roligt att summera det hela.

Ifall jag skulle plocka fram någon speciell trend, en slags röd tråd, så blir det onekligen kvinnorna. Denna vår har nämligen bjussat på en hel del tv-serier med extremt starka, bärande och framförallt välskrivna kvinnliga karaktärer. Inget snack om saken. Hela tre av fem serier på denna lista präglas stort av kvinnlig fägring och sådant kanske inte händer varje dag... eller vår?

Nåväl, nu ska jag inte bli så långrandig. Jag säger som vanligt; denna lista gäller endast serier som debuterat våren 2017. Med detta sagt; inga återkommande serier här inte. Nu kör vi!
 

"Taboo" (BBC One & FX)

 
 
En av vinterns stora tv-rubriker handlade så klart om Tom Hardy och hans höftskynke. Ja, vi snackar "Taboo". Nu kanske det i slutändan inte blev så mycket höftskynke? Detta var dock något jag personligen brydde mig mindre om. "Taboo" innehöll, lyckligtvis, bra mycket mer än så. Här fanns det gott om plats för både action, thriller, romantik, drama och framförallt äventyr. Och historia! "Taboo" var (och är) ju en historisk tv-serie.

Året är nämligen 1814 och här får vi möta protagonisten James Delaney (Tom Hardy) som efter många långa i Afrika bestämmer sig för att återvända hem till Storbritannien. Med sig har han fjorton stulna diamanter och ett sinne fullt av hämnd efter mordet på hans far.

Förväntningarna var höga på "Taboo". Nu ska jag dock inte sitta här och säga att den infriade alla förhoppningar, det blev lite väl mycket vattentramp mellan varven. Nog var den dock underhållande alltid. Riktigt snyggt producerad också. Dessutom tilldelades "Taboo" en andra säsong vilket kändes riktigt skönt. Ty är det något "Taboo" dryper av är det en jäkla massa potential!
 

"Sneaky Pete" (Amazon)

 
 
"Sneaky Pete" handlar kortfattat om den före detta fången Marius/Pete (Giovanni Ribisi) som lyckas nästla åt sig ett jobb på sin cellkompis familjs bail-bond-företag.

I julas, innan vårsäsongen drog igång, kallade jag den här serien för en av vårsäsongens eventuella dark horses. Med sin relativt skrala budget och sparsmakade reklamkampanj var det väl knappt någon som ens visste att serien skulle sändas där i mitten av januari?

Jag hoppas dock att många av er vet vad "Sneaky Pete" är för serie nu idag, jag fick nämligen rätt; "Sneaky Pete" var bättre än många, många andra serier under våren. Faktum är att den, enligt mig, är en av de allra bästa (ja, uppenbarligen då den tog en plats på listan).

"Sneaky Pete" bjussar på en riktigt härlig stämning, ja vi snackar feel good här. Rollistan bestående av bland andra Ribisi, Bryan Cranston och Margo Martindale gör knappast saken sämre. Att Amazon är en kanal på frammarsch är det inte mycket att orda om.
 

"The Good Fight" (CBS-All Access)

 
 
Inte alla gånger jag har med en tv-serie från en "vanlig" markbunden kanal i en sådan här lista. Inte direkt ofta jag har med en spinoff heller. Håll i er; "The Good Fight" är faktiskt både och! Någon gång ska vara den första, I guess.

Serien "The Good Fight" bygger på, är så klart långköraren "The Good Wife" som avslutades i fjol. Det var en riktigt stark, välskriven och underhållande serie. Med detta sagt hade "The Good Fight"minst sagt mycket att leva upp till. Jag tycker dock den klarade detta riktigt bra, för att inte säga överraskande bra. Jag hade verkligen inte väntat mig detta, riktigt roligt!

"The Good Fight" har snappat upp ungefär samma härliga stämning som sin föregångare, dessutom är den minst lika välskriven och genomtänkt. Härliga karaktärer också, där vi så klart även får återse en bunt bekanta ansikten. Denna rekommenderas varmt, inte minst till alla er som som saknar "The Good Wife". Kort och gott en mycket värdig spinoff!
 

"Big Little Lies" (HBO)

 
 
Självklart ska kabelkanalen HBO vara representerad även denna gång och detta med relations-dramakomedithrillern (kör gärna hänga gubbe på den) "Big Little Lies".

Det hela handlar i mycket snabba svep om tre småbarnsföräldrar vilka får se sina till synes små perfekta liv slås i spillror. Det går till och med så långt att det leder till mord.

Den där berömda balansgången mellan humor och allvar är det inte alla kanaler som klarar av, återigen lyckas dock HBO traggla sig fram längs denna oerhört svårbemästrade lina. Med detta sagt vill jag dock poängtera att det läggs mer krut på drama än på komedi, vilket jag var väldigt tacksam för.

Välspelad, välskriven och med en riktigt trevlig berättarteknik sållar sig "Big Little Lies" utan några som helst problem in på denna lilla, men ack så angenäma, topplista!
 

"Feud: Bette & Joan" (FX)

 
 
De andra listdebutanterna i all ära, vårens absolut bästa serie heter dock "Feud"!

"Feud" kretsar kring den verkliga fejden mellan skådespelerskorna Joan Crawford och Bette Davis. Detta främst under inspelningen av thrillerklassikern "What Ever Happened To Baby Jane?" från 1962.

Det finns så oerhört mycket fint att säga om "Feud"; den är otroligt snyggt producerad och detaljrik. Den är grymt välspelad och minst lika skickligt skriven. Jag är här och nu helt övertygad om att denna kommer att sopa hem de flesta priserna då det blir dags för årets upplagor av till exempel Emmys och Golden Globe.

"Feud" är verkligen en serie för serieälskare, men minst lika mycket en serie för filmälskare. Om en tv-serie och en film skulle gifta sig vore resultatet "Feud". Ryan Murphy som ligger bakom "Feud" har tidigare gjort serier som "American Horror Story, "American Crime Story" och "Nip/Tuck". Jag älskade samtliga. Jag tycker dock banne mig att "Feud" slår dem alla!

Detta var fem av mina favoriter från vårsäsongen som varit. Jag hoppas verligen ni kan hitta en serie som tilltalar er. Om inte, här har ni en bunt till med tv-serier signerade våren 2017 som är helt klart sevärda; "Guerilla", "Legion", "Shots Fired", "Six", "The Son" samt "Santa Clarita Diaries". Sedan måste jag självklart även nämna pågående "American Gods" och "The Handmaid's Tale", fortsätter dessa i samma anda som de startat skulle givetvis även de platsa på listan.

Vilken eller vilka debuterande tv-serier tycker ni själva har varit de allra bästa nu under våren? Språka gärna av er här nedan!
| 26 maj 2017 12:00 |