Serie

Skribent

Patrik Jonsson

5 januari 2017 | 19:30

4 av vårens mest intressanta TV-premiärer (del 2)

Vi fortsätter att blicka framåt och se vad detta nyfödda TV-år har att bjussa på.
Den förra veckan tog vi oss an de kommande debutanterna "24-Legacy", "Twin Peaks", "American Gods" samt "Taboo". Nu tar vi helt enkelt och kastar oss rakt på fyra ytterligare vårdebuterande tv-serier!

"Prison Break 2017" (Fox)
Det är då sannerligen ingen brist på kära gamla återseenden i TV-branschen detta år. Medan både "Twin Peaks" och "24" ska äras med fortsättningar, kastar sig även den gamla gallerskakaren "Prison Break" på uppföljartåget. Hur ska nu detta gå? Ja den som det visste, en risk för att spåra ur finns så klart.

Ironiskt nog tyckte jag faktiskt att "Prison Break" spårade ur redan då det begav sig back in 2008-2009. Jag menar hur många gånger kan man åka in i finkan och framförallt; hur många gånger kan man fly? Säkerligen jättemånga gånger, det är ju tydligt. Tycker ni dock inte, likt mig, att det i längden blir lite väl enformigt att sitta och titta på?

Nu låter det givetvis som att jag mest sitter och klagar här. Trots alla mina invändningar och skepsism till denna cirkus måste jag väl dock ändå erkänna att detta är en rätt intressant premiär att hålla koll på.
 
Vad som nu talar för att detta kan gå vägen är att många av de gamla skådisarna återvänder till sina karaktärer. I rollistan finns bland andra Wentworth Miller (Scofield), Dominic Pursell ( Burrows), Sarah Wayne Callies (Sara Tancredi), Rockmond Dunbar (C-Note), Amaury Nolasco (Sucre), Paul Adelstein (Kellerman) och så självklart allas vår Robert Knepper (T-Bag).

Vidare är det samme skapare av originalserien, Paul Scheuring, som även har skapat denna fortsättning. Scheuring har dessutom, så vitt jag vet, skrivit manus till hela säsongen. "Prison Break 2017" klassas även som en miniserie vilket i sig också kan läggas till det positiva. Då kanske vi slipper ännu en evighetssaga där dessa stackars karaktärer åker in och ut ur fängelset till leda.
 
Med detta sagt finns det ändå alltså en del positivt att säga om det hela. Sedan lär väl så klart själva återseendet av alla dessa gamla karaktärer bjuda på en hel del nostalgi, om inte annat.
Hur det hela ska gå kommer vi snart att veta, premiär för "Prison Break 2017" blir någon gång under våren och här har ni en trailer; 


"Big Little Lies" (HBO)
"Big Little Lies" är sannerligen en av årets mest intressanta premiärer. Serien är ett slags drama med inslag av mörk humor och sådant brukar ju HBO vara duktiga på. Det hela handlar mycket kortfattat om tre småbarnsföräldrar som får se sina till synes perfekta liv slås i spillror. Det går till och med så långt att det leder till mord.

Den där berömda balansgången mellan humor och allvar är det inte alla kanaler som lyckas med. Nu har ju dock "Big Little Lies" som sagt HBO i ryggen och inte nog med detta; bakom serien står ingen mindre än David E. Kelley ("Ally McBeal", "Boston Legal" osv.). Om det är någon som är en fena på just den här genren är det väl Kelley, som för övrigt gjorde storartad comeback förra året med suveräna "Goliath".

Rollistan går inte heller av för hackor, här hittar vi nämligen bland andra Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, Adam Scott och vår alldeles egna Alexander Skarsgård. Jo jag tackar jag!
"Big Little Lies" baseras för övrigt på Liane Moriartys prisbelönta roman med samma titel från 2014. Förutom David E. Kelley finns även Nicole Kidman herself med som producent och samtliga av säsongens avsnitt (7st) är regisserade av Jean Marc-Vallée ("Dallas Buyers Club").

Månne vi ha en ny "Six Feet Under" här? Förutsättningarna finns då där, alla tummar är hållna! Premiär blir det den 20:e februari (HBO Nordic) och här har ni en trailer;

 

"Sneaky Pete" (Amazon)
"Sneaky Pete" handlar mycket kortfattat om den före detta fången Marius/Pete (Giovanni Ribisi) som lyckas nästla åt sig ett jobb på sin cellkompis familjs bail-bond-företag.
 
Man skulle nästan kunna säga att serien "Sneaky Pete" är en dark horse i sammanhanget, eller helt sonika en riktig underdog. Den har långt ifrån samma budget som de övriga serierna jag talat om i dessa listor och jag skulle väl gissa på att få av er därute ens hört talas om den?

Denna kan dock överraska, Amazon har visat sig vara en riktigt stark kanal på sistone med grymma produktioner som "Mad Dogs" och inte minst "Goliath". Därför valde jag helt enkelt att ta med "Sneaky Pete".
 
Men inte bara därför. Jag tycker nämligen att rollistan är ganska så imponerande med namn som Giovanni Ribisi, Margo Martindale, Marin Ireland och Bryan Cranston. Sist Cranston medverkade i en TV-serie skrevs det närmast TV-historia. Med detta sagt inbillar jag mig inte på grund av detta att "Sneaky Pete" skulle bli någon ny "Breaking Bad", men detta ska ändå onekligen bli smått intressant.
 
Pilotavsnittet, som ni för övrigt redan sedan hösten 2015 har kunnat glutta på, regisserades av Seth Gordon (kommande "Baywatch"-filmen). Som huvudproducenter finns Bryan Cranston och Graham Yost ( "The Pacific" "Justified" & "The Americans").
 
Premiär för "Sneaky Pete" blir det den 13:e januari på Amazon och här har ni en trailer;

 

"Legion" (FX)
"Legion" kretsar kring David Heller, en kille (mutant) som sedan tonåren lidit av psykisk ohälsa. Hans störningar har gjort att han under den större delen av sitt liv åkt in och ut från olika psykiatriska kliniker. Efter ett udda möte med en annan mystisk patient ställs han dock inför möjligheten att de röster han hör och de syner han ser faktiskt kan vara verkliga.

Ni som vid det här laget känner mig kanske vet att det här med superhjältar inte riktigt är min grej. Att jag känner mig rätt mätt på genren är ett stort understatement. Trots detta kan jag dock inte låta bli att känna mig oerhört nyfiken på "Legion". Detta kan verkligen bli något.

Varför? Den allra största anledningen heter Noah Hawley. Mannen som helt enkelt skapat serien och som dessutom även både skrivit samt regisserat pilotavsnittet. Ni förstår, Noah Hawley är inte vem som helst i den här branschen. Det var nämligen Hawley som även skapade och skrev TV-serien "Fargo", detta mästerverk. Jag menar "Fargo" var nominerad till hela 113 priser där den även kammade hem 32 stycken, bara en sådan sak.

En annan sak som gör "Legion" lite mer intressant än superhjälteserier som till exempel "Arrow", "Gotham" och "Agents of S.H.I.E.L.D." är att denna faktiskt produceras av en kabelkanal (FX). Jag har visserligen tidigare haft invändningar mot att superhjältarna även skulle hitta till kabelkanalerna, nu är det dock som det är. Jag får helt enkelt försöka se det positiva i det hela.
 
Med en kabelkanal i ryggen lär kvaliten öka avsevärt och är det något alla dessa superhjälteserier verkligen behöver är det just ökad kvalitet. Ja, och självfallet ett manus skrivet av någon som innehar något som kan liknas vid en hjärna.

Huvudkaraktären David "Legion" Heller är för övrigt son till X-Men karaktären Charles Xavier. Serien kommer också mycket riktigt att ha vissa band till "X-Men"-filmerna. I huvudrollen som Heller ser vi Dan Stevens.
 
Den första säsongen består av åtta avsnitt och har premiär den 8.e februari (FX). Här har ni en trailer;

 

Så där ja. Där hade vi alltså fyra ytterligare debutanter. Så här på förhand känns 2017 redan nu som ett mycket lovande tv-serieår och då har vi endast snuddat vid dess vårsäsong.
| 5 januari 2017 19:30 |