Glow 2017-2019

Drama Komedi Sport
USA
32 MIN
Engelska
Glow poster

Synopsis

Ruth, en arbetslös skådespelerska i 1980-talets Los Angeles, får en sista chans att bli stjärna när hon kastas in i en värld full av glitter och spandex: kvinnlig fribrottning.
Ditt betyg
3.6 av 57 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
01
Pilot
2017-06-23
02
Slouch. Submit.
2017-06-23
03
The Wrath of Kuntar
2017-06-23
04
The Dusty Spur
2017-06-23
05
Debbie Does Something
2017-06-23
06
This Is One of Those Moments
2017-06-23
07
Live Studio Audience
2017-06-23
08
Maybe It's All the Disco
2017-06-23
09
The Liberal Chokehold
2017-06-23
10
Money's in the Chase
2017-06-23

Recensent

Patrik Jonsson

23 juni 2017 | 10:00

En wrestling-historia som verkligen glöder

"GLOW" är så mycket mer än "endast" en serie om fribrottning, framförallt har den ett karaktärsgalleri och en skådespelarensamble att dö för! Kan Netflix ha hittat en själsfrände till deras "Orange is the new Black"? Jag tror banne mig det.
Kanske är det inte så underligt att man får starka "Orange is the new Black"-vibbar då man ser på "GLOW"? Inte nog med att "GLOW" har ett oerhört kvinnostarkt karaktärsgalleri, den är även sprungen ur bland annat samma hjärna (Carly Mensch). Dessutom står Jenji Kohan som huvudproducent, samma kvinna som... just det; skapade "Orange is the new Black".

"GLOW" kretsar dock inte kring något fängelse, här kastas vi istället tillbaka till mitten av 80-talet och till den glamorösa, men ack så kortlivade, wrestlingshowen Gorgeous Ladies of Wrestling (GLOW). Vi snackar alltså om kvinnlig fribrottning, här blir det extrapoäng för originalitet direkt, ty det kan omöjligt finnas många serier eller filmer som kretsar kring just detta fenomen. Extrapoäng blir det även för att serien baseras på verkliga händelser och karaktärer. Visserligen löst, men ändå, lite "lösa" extrapoäng blir det!

I "GLOW" får vi främst stifta bekantskap med den arbetslösa och Los Angeles-baserade skådespelerskan Ruth Wilder, gestaltad av en alldeles fenomenal Alison Brie ("Mad Men"). Ruth är en kvinna som inte haft det alldeles enkelt den senaste tiden, på gränsen till desperat väljer hon dock till slut att göra en öppen audition som visar sig vända sig till kvinnliga wrestlers. En audition ledd av den minst lika desperata Sam Sylvia (Marc Maron), en producent på dekis som stått bakom filmer med titlar som "Blood Disco" och "Gina the Machina".

Det är också på och kring just denna audition vi får stifta bekantskap med en hel drös ytterligare spännande karaktärer. Här hittar vi bland annat stuntkvinnan Cherry Bang (Sydelle Noel), Jenny "Fortune Cookie" (Ellen Wong), Tamme "Welfare Queen" (Kia Stevens) och så vidare. Det är som sagt en massa intressanta karaktärer, minst ett tio-femton tal och dessutom nästan på en och samma gång. Detta både på gott och på ont. Självklart älskar jag att det serveras drösvis med härliga karaktärer, problemet är bara att tiden inte riktigt räcker till för dem alla.

Att man vill ha och suktar efter mer speltid kan väl dock i sammanhanget ses som ett slags lyxproblem, därför väljer jag att inte vara så jäkla dömande i just detta avseende.

Med risk för att bli lite tjatig hade eminenta "Orange is the new Black" i dess begynnelse lite av samma problem; man hann aldrig riktigt lära känna alla karaktärer. Detta har man ju dock numer löst i och med att hinka över serien en massa fler säsonger och just detta är något jag verkligen hoppas och tror (jag är väl mer eller minder övertygad) att även "GLOW" kommer att få. Sedan är detta lilla "problem" liksom löst, trist att man tvingas vänta bara.

Vidare är "GLOW" något så förbaskat underhållande och stämningsfull, samtidigt som den ibland är minst lika dramatisk och eftertänksam. Jag tror det stavas dramedy. Detta redan från ruta ett och sedan håller det i sig rakt genom hela säsongen. "GLOW" tappar aldrig tråden, den är kort och gott stark och stabil rakt igenom. Problemet, ja återigen; man vill ha mer!

Som grädde på moset är "GLOW" en mycket välproducerad serie, utseendemässigt är den smått fantastisk med sina härliga 80-talskulisser. Man sväljer allt med hull och hår, det verkligen känns som man har kastats tillbaka till någon gång i mitten av 80-talet. Musiken, färgerna, modet, bilarna, frisyrna, you name it. Det här brukar till exempel en kabelkanal som HBO vara mycket duktiga på, vi kan nu efter "GLOW" även skriva in Netflix på den listan. Det här har de gjort mycket, mycket bra.

Det finns egentligen en jäkla massa mer man skulle kunna sitta och berätta om "GLOW", men resten låter jag er upptäcka själva. Sammanfattningsvis är detta en av årets absolut bästa debutanter och jag spår som sagt redan här och nu en väldigt långlivad framtid för serien, det kan bara inte gå åt h-lvete får en sådan här pass bra produktion. Oerhört välspelad, välskriven och välproducerad.
 
Enda problemet är väl att man, som jag tidigare nämnde, gärna vill ha mer och gärna nyss. "GLOW" är dessutom ännu en kvinnostark serie att magasinera hos 2017 års redan i sammanhanget imponerande tv-arkiv!
| 23 juni 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Glow