Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 november 2023 | 21:00

10 nya tv-serier på 6 olika streamingtjänster i november - här är allt du behöver veta

"Ondskan", "Börje", "The Crown" och "Monarch: Legacy of Monsters" är bara några av månadens efterlängtade tv-premiärer. Här hittar du datumen till alla!
MovieZine rapporterade redan i oktober om hur det slagits fast att vi svenskar lägger ett helt dygn om året på att leta fram nya titlar i streamingdjungeln. Faktumet att streamingtjänsterna Apple TV+, Disney+, HBO Max, Netflix, Prime Video, SkyShowtime, SVT, TV4 Play+ och Viaplay tillsammans bidrar med hela 29 nya tv-premiärer under november (som av en eller annan anledning alla förtjänar din uppmärksamhet) gör knappast saken lättare.
 
Lyckligtvis har MovieZines tv-redaktör tagit sig an den ovanligt täta streamingdjungeln i november och samlat alla intressanta tv-serier och premiärdatum på ett ställe. Så du lättare kan hitta fram till just dina nya tv-favoriter under månaden. Vi inleder med de 10 tv-serierna jag personligen ser fram emot allra mest och därefter hittar du samtliga 29 premiärdatum på slutet:
 

”All the Light We Cannot See” (Netflix) - 2 november

 
 
"Ljuset vi inte ser" är en av Netflix mer påkostade miniserier på senare år och tar oss tillbaka till det Andra världskriget, med en historia baserad på den Pulitzer-prisvinnande romanen med samma namn. Serien följer den tyska pojken Werner och franska flickan Marie-Laure, som står på varsin sida av kriget men båda delar ett speciellt intresse för ett radioprogram från barndomen. I rollistan syns skådespelare som Hugh Laurie, Mark Ruffalo och Louis Hofmann. 
 

”Ondskan” (TV4 Play+) - 2 november

 
 
Det har gått 20 år sedan Jan Guillous hyllade "Ondskan" adapterades till Oscarsnominerad långfilm, men nu är det alltså dags för miniserie-versionen. Och jag har redan skrivit en hel artikel där jag hyllar serien för hur gripande och fruktansvärd berättelsen är. Handlingen utspelar sig på internatskolan Stjernsberg där den nya eleven Erik Ponti inte uppskattar hur de äldre eleverna tillåts tortera de yngre genom något skolan kallar för "kamratuppfostran". 
 

”A Murder at the End of the World” (Disney+) - 14 november

 
 
Zal Batmanglij och Brit Marling gjorde en väldigt udda men helt fantastisk (enligt mig) tv-serie hos Netflix som heter "The OA". Den serien blev en av de första som Netflix lade ned efter ett par säsonger och lät sluta med en otroligt retlig cliffhanger. När "The OA"-skaparna nu är tillbaka med sitt nya projekt hos FX, så är det med en miniserie som har en tydlig början och slut under en och samma säsong. Vi kommer med andra ord inte gå samma hemska öde till mötes som senast. 
 
Handlingen i sig utspelar sig på ett hotell någonstans på Island, där en miljardär har bjudit in några av planetens mest smarta och innovativa tänkare. Och av någon anledning även Darby Hart, en true crime-författare som släppt en bok som såldes i en sisodär 2000 exemplar. Men när folk plötsligt börjar dö under mystiska omständigheter så visar sig hennes förmåga som amatördeckare givetvis vara mer än nödvändig. 
 

”Monarch: Legacy of Monsters” (Apple TV+) - 17 november

 
 
Här har vi den titel jag sett fram emot allra mest under hösten. Apple TV+ har haft en tendens att släppa otroligt välgjorda tv-serier som alltid ser påkostade och ambitiösa ut. En katastrofserie som utspelar sig i samma universum som Godzilla och den typen av gigantiska monster, har med andra ord en stor potential att stå ut ur mängden på ett positivt sätt. Faktumet att farsan Kurt Russel och sonen Wyatt Russel, två skådespelare jag verkligen gillar, spelar den yngre och äldre versionen av samma karaktär bådar också gott. Ta bara en titt på trailern här ovan och döm själv, visst luktar det succé lång väg? 
 

”Scott Pilgrim Takes Off" (Netflix) - 17 november

 
 
"Scott Pilgrim vs. the World"-skådespelarna från 2010 återvänder till sina roller, men den här gången i animerad form hos Netflix. Brie Larson, Chris Evans, Aubrey Plaza, Mary Elizabeth Winstead, Anna Kendrick, Kieran Culkin och Michael Cera är bara några av skådespelarna som lånar ut sina röster till "Scott Pilgrim Takes Off".
 

"Börje" (Viaplay) - 19 november

 
 
"Börje" kommer att låta oss följa en ung Börje Salmings resa från Sverige till Toronto Maple Leafs och NHL. I huvudrollen som Börje kommer vi att få se Valter Skarsgård ("Beck", "Zebrarummet"), som jag nu hoppas kommer visa prov på lika mycket talang som resten av Skarsgårds-skådespelarna bevisat att man klarar av gång på gång. Salming var själv involverad i skapandet av serien innan han tragiskt gick bort i slutet av förra året. 
 

"Fargo" (HBO Max) - 22 november

 
 
Noah Hawleys fyra tidigare (fristående) "Fargo"-säsonger har alla varit grymma, även fast man kanske aldrig kommit riktigt i närheten av den allra första med Billy Bob Thornton och Martin Freeman i huvudrollerna. Den här gången kommer vi i alla fall få följa Jon Hamm ("Mad Men"), Juno Temple ("Ted Lasso") och Joe Keery ("Stranger Things") i huvudrollerna och baserat på trailern så verkar vi få samma härliga och udda ton även den här gången.
 

”En helt vanlig familj” (Netflix) - 24 november

 
 
Den tredje svenska titeln på listan, från lika många olika streamingtjänster, är den nya Netflix-serien "En helt vanlig familj". Serien är baserad på boken med samma namn och låter oss följa en familj bestående av prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. Men hur väl känner egentligen föräldrarna sin dotter? Allt ställs på sin spets den dag hon plötsligt buras in och anklagas för mord. 
 

"Faraway Downs" (Disney+) - 26 november

 
 
Tycker du att trailern påminner om Baz Luhrmanns Oscarsnominerade långfilm "Australia", med Nicole Kidman och Hugh Jackman i huvudrollerna från 2008? Det är för att "Faraway Downs" är en omklippt version av filmen, en directors cut som heter duga med andra ord då miniserien nu kommer att bestå av totalt sex avsnitt och få ett annat slut. Luhrmann insåg nämligen att han hade mängder av material som aldrig användes till filmen, som kunde ge vissa delar av berättelsen en helt annan tyngd och det är den versionen som vi tittare nu kommer att få ta del av.
 

”Bookie” (HBO Max) - 30 november

 
 
Chuck Lorre ligger bakom framgångsrika sitcoms som "2 1/2 Men", "The Big Bang Theory", "Young Sheldon", "Dharma & Greg" och den lite underskattade Netflixserien "The Kominsky Method" för att bara nämna några. Nu är han tillbaka med en ny tv-serie som kommer att följa en vadhållare, som ställs inför en ny verklighet när det plötsligt blir lagligt att spela på det mesta. I en av rollerna kommer Charlie Sheen att dyka upp, som efter ett stort bråk med Lorre sparkades från "2 1/2 Men" när det begav sig... nu verkar man alltså ha grävt ned stridsyxan. 
 

Alla 29 premiärdatum värda att hålla koll på under november:

 
"Invincible" återvänder med första halvan av sin efterlängtade andra säsong under november.
 
1 november:
”Dödens triangel” (säsong 1, SVT)
 
2 november:
”All the Light We Cannot See” (säsong 1, Netflix)
”Ondskan” (säsong 1, TV4 Play+)
 
3 november:
”Invincible” (säsong 2, Prime Video)
”Frasier” (säsong 1, SkyShowtime)
 
5 november:
”Historien om Sverige” (säsong 1, SVT)
 
Christina Hendricks i nya "The Buccaneers", en påkostad satsning från Apple TV+ som lär utmana "Familjen Bridgerton" hos Netflix och "The Gilded Age" hos HBO Max.
 
8 november:
”The Buccaneers” (säsong 1, Apple TV+)
”Culprits” (säsong 1, Disney+)
"Robbie Williams" (dokumentärserie, Netflix)
”The Simpsons” (säsong 34, Disney+)
 
10 november:
"007: Road to A Million" (säsong 1, Prime Video)
”For All Mankind” (säsong 3, Apple TV+)
 
14 november:
”A Murder at the End of the World” (säsong 1, Disney+)
 
16 november:
”Julia” (säsong 2, HBO Max)
”The Crown” (säsong 6 del 1, Netflix)
 
"The Crown" närmar sig allt mer vår nutid. Under den sjätte säsongen kommer vi få se allt mer av prinsessan Diana (spelad av Elizabeth Debicki). 
 
17 november:
”Monarch: Legacy of Monsters” (Apple TV+)
”Scott Pilgrim Takes Off" (säsong 1, Netflix)
 
19 november:
"Börje" (säsong 1, Viaplay)
”Fellow Travelers” (säsong 1, SkyShowtime)
 
22 november:
”Fargo” (säsong 5, HBO) - 22 november
”Squid Game: The Challenge” - 22 November
 
24 november:
”En helt vanlig familj” (säsong 1, Netflix)
 
25 november:
”Doctor Who” (3 specialavsnitt, Disney+)
 
David Tennant återvänder till huvudrollen i tre specialavsnitt av "Doctor Who", serien återvänder sedan med helt nya avsnitt under 2024 som även då kommer komma direkt till Disney+.
 
26 november:
”Faraway Downs” (säsong 1, Disney+)
”The Winter King” (säsong 1, Viaplay)
 
29 november:
”Reservation Dogs” (säsong 3, Disney+)
”Slow Horses” (säsong 3, Apple TV+)
 
30 november:
”Bookie” (säsong 1, HBO Max)
"Virgin River" (säsong 5 del 2, Netflix)
 

Läs också: 7 helt nya svenska tv-serier som du inte får missa i höst

 
Vilka tv-serier kommer du att klämma in under november? Kommentera gärna nedan!
| 2 november 2023 21:00 |