Börje - The Journey of a Legend 2023-

Biografi Sport
Sverige
Svenska
Engelska
Börje - The Journey of a Legend poster

Synopsis

Välkommen till 70-talets NHL-cirkus. Där Börje Salming gjorde det ingen svensk gjort före honom. Han slog sig in i Kanadas tuffaste liga, och fick ingenting gratis. Serien "Börje" följer hans resa som ung pojke i Kiruna, via genombrottet i Brynäs till hans proffskarriär i Toronto Maple Leafs. Lika mycket är det ett nostalgiskt och visuellt porträtt av 1970-talet både i Sverige och Kanada. En tid då ishockeyn var farlig på riktigt.
Ditt betyg
3.0 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonatan Blomberg

13 november 2023 | 17:00

En värdig biopic som gärna hade fått vara längre

RECENSION: Den nya miniserien "Börje - The Journey of a Legend" låter oss tittare följa en imponerande Valter Skarsgård som den svenska hockeylegendaren Börje Salming.
"Partisan"-regissören Amir Chamdin och manusförfattaren Martin Bengtsson ("Tigrar") ligger bakom Viaplays miniserie om Börje Salming. Men fram till sin plötsliga död för nästan exakt ett år sedan, så var Salming själv högst involverad i skapandet av serien om sin hockeykarriär. Det ska exempelvis ha varit Salming själv som valde ut skådespelaren Valter Skarsgård som den han ville ha i huvudrollen, trots att Valter i princip aldrig ens hade stått på ett par skridskor innan han tackade ja till rollen.
 
Jag är inte det minsta tokig i sport, i alla fall inte längre. Men jag är uppvuxen i ett hushåll där min pappa höll på Brynäs och min mamma på Modo... och jag själv samlade på hockeybilder. Så. Många. Hockeybilder. Under tiden innan jag hann falla pladask för filmer och tv-serier, så var det alltså hockey som var mitt största intresse. Och det hjälper nog att ha viss förkunskap kring sporten för att få ut det allra mesta av "Börje", men serien handlar minst lika mycket om hans familjeliv utanför hockeyrinken. 
 
Nu tillhör jag visserligen Peter Forsberg/Mats Sundin-generationen och är en aning för ung för att ha sett Börje Salming spela själv, i alla fall för ung för att minnas det. Men Salming har alltid varit ett namn som jag förknippat med högsta möjliga respekt, han var ju trots allt hockeylegendaren som öppnade upp NHL för hockeyspelare utanför Nordamerika ett ärr i taget. Ett faktum som tar stor plats i "Börje - The Journey of a Legend".
 
Miniserien börjar hemma i Sverige med en ung Börje hemma i Kiruna, redan då med en stor kärlek för hockey givetvis. Där får vi däremot veta att det lika gärna hade kunnat sluta med att han hade blivit tvungen att ta jobb som gruvarbetare och lägga skridskorna på hyllan, långt innan karriären ens hade börjat ta fart. Lyckligtvis blev det inte så. 
 
Valter Skarsgård ("Beck") har redan dykt upp i en rad olika produktioner genom åren, men visar verkligen prov på den talang vi alla har kommit att förvänta oss av skådespelarna i Skarsgårdsfamiljen. Vid sin sida under seriens gång får vi även följa Hedda Stiernstedt i rollen som hans fru Margitta Salming. Trots att jag som sagt har ett förflutet som hockeyintresserad, så är det i scenerna mellan Hedda och Valter som jag njuter som mest. 
 
Miniserien täcker en väldigt stor del av Salmings karriär, från tiden innan Brynäs och alla läskiga skador borta i Toronto Maple Leafs. Och kanske trycks det in lite väl mycket på för få avsnitt. Vi hinner förstå att Salming var en riktigt tuffing på isen och avsevärt mer försiktig och tafatt utanför den. Men när lagkamrater plötsligt byts ut, familjen växer, Margittas egen karriär, kokainskandalen och skadorna avverkas på löpande band, så blir det lite för mycket på en och samma gång. Jag hade personligen behövt lite mer tid och sammanhang för att verkligen känna mig helt investerad.
 
Det jag försöker säga är att "Börje" snarare är början på något jag hade velat se väldigt mycket mer om. En värdig biopic som gärna hade fått vara längre. Jag hade alltså både bokstavligt talat velat se mer om Börje Salming, men även fler biopic-liknande miniserier om andra intressanta svenska människor som gjort stort avtryck i världen.
 
Netflix har lyckats med liknande upplägg kring "The Playlist" och "Clark". Jan-Ove Waldner, Ingvar Kamprad och många andra intressanta svenskar hade det nog kunna bli riktigt spännande miniserier om också. Efter att ha sett "Börje" så är jag i alla fall sugen på fler svenska biopics i miniserie-format. Den lite väl övertydliga berättarrösten hade jag däremot kunnat klara mig utan helt.
 
"Börje - Journey of a Legend" har premiär hos Viaplay den 19 november.
| 13 november 2023 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Lite slow och tråkiga karaktärer men helt ok serie. Välgjorda miljöer.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu