En helt vanlig familj 2023-

Drama
Sverige
Svenska
En helt vanlig familj poster

Synopsis

Familjen Sandell är en helt vanlig familj som består av prästen Adam, advokaten Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De lever ett till synes perfekt liv i en polerad villaförort utanför Lund. En dag förändras allt när Stella häktas, anklagad för mord. Hennes förtvivlade föräldrar står handfallna. Vad har egentligen hänt? De vill hjälpa Stella till varje pris, men frågan är om de verkligen känner sin dotter. Eller varandra...
Ditt betyg
3.4 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Charlotte Brange

22 november 2023 | 09:00

Ruggig familjesplittring som skakar om och berör

RECENSION. Kan du lita på din egen familj? “En helt vanlig familj” är den välspelade och ytterst spännande miniserien som ställer både tillit och obehag på sin spets.
Familjehemligheter som en gång begravts har en tendens att dyka upp förr eller senare. I miniserien “En helt vanlig familj” (baserad på spänningsromanen av Mattias Edvardsson) blir en tragisk incident startskottet på en splittring inom familjen Sandell, bestående av dottern Stella (Alex Karlsson Tyrefors), prästpappan Adam (Björn Bengtsson) samt advokatmamman Ulrika (Lo Kauppi). Trots att de på ytan ser ut som en helt normal liten konstellation i sin lundensiska idyll har de under åren drivit allt längre, och längre, ifrån varandra.
 
När den numera 19-åriga Stella en helt vanlig vardag blir anklagad för att ha begått ett mord briserar verkligheten och samtliga familjemedlemmar står som handfallna. Utifrån tre vinklar får vi nu följa när de börjar ifrågasätta om de verkligen är en så normal familj som de en gång trodde att de var. Vad var det egentligen som skedde den där mordnatten, och vem bör egentligen bära skuld för allt som har skett?
 
Den psykologiska spänningsromanen som ligger till grund kan närmast benämnas som en braksuccé då den både hyllats och sålts till 35 länder världen över. Premissen i vår pulshöjande miniserie kan påminna en del om dramat i Netflix-serien “Störst av allt” och mitt minne gräver även fram den skånska ungdomsfilmen “Fjorton suger” från 2004.
 
För en stor del av “En helt vanlig familj” är den skånska anknytningen i form av Lund, en studentstad som även undertecknad har bott i många år i. De tunga och nerviga händelserna varvas snyggt med lokala och pittoreska miljöer såsom Lundagård, Universitetsbiblioteket samt diverse barer och fik.
 
Även om “En helt vanlig familj” på ytan kan låta som en simpel mordgåta så finns det många lager i vår berättelse som gör att den sticker ut. En spännande dynamik som utforskas är att den ställer hoppfull tro mot en mer nattsvart realism. I ena ringen hittar vi en optimism som helst av allt vill se livet från den ljusa sidan, och i den andra den stenhårda verkligheten i form av en juridisk realitet. Vem vinner i slutändan, för går det verkligen att driva en förändring i ett samhälle som redan bestämt sig? Är det värt att ta fighten - till varje pris?
 
De sex delarna som vår serie bjuder oss på bidrar allihop till att föra berättelsen framåt och spänningen hålls hög in i slutminuterna. Det blir rafflande dramatik på högsta nivå - kanske ändå en hel del hål i berättelsen - men det gör i det stora hela ingenting. Det utlösande femte avsnittet är själva katalysatorn i vad som komma skall, och det spars inte på krutet i de starka utspel som kommer från vad som numera kan tyckas vara långt ifrån en helt vanlig familj.
 
Jag hoppas innerligt att få se ännu mer av Alex Karlsson Tyrefors samt Christian Fandango Sundgren som båda gör urstarka prestationer. Och jag hoppas vi bjuds på många fler realism-thrillers med svenska rötter, för görs det på detta småskaliga vis kan det uppenbarligen bli riktigt bra. För precis som namnet antyder så hade mycket av det som sker faktiskt kunnat hända vilken vanlig familj som helst, vilket gör det både fascinerande och riktigt, riktigt, skrämmande.
 
Hela serien släpps på Netflix 24 november.
| 22 november 2023 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera En helt vanlig familj
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu