Scott Pilgrim Takes Off 2023-

Scott Pilgrim Takes Off poster

Synopsis

Den unge nörden Scott Pilgrim förälskar sig i den mystiska tjejen Ramona Flowers, men för att dejta henne måste han besegra hennes sju ondskefulla ex i galna strider.
Ditt betyg
3.5 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Scott Pilgrim Takes Off
Seriepremiär
17 november 2023
Digitalpremiär
17 november 2023
Antal säsonger
0
Antal avsnitt
0
Språk
Engelska
Land
USA

Recensent

Anders Eklöf

19 november 2023 | 16:35

Ett visuellt imponerande lyckopiller fullt av överraskningar

"Scott Pilgrim Takes Off" är en oerhört snygg tolkning av den klassiska serietidningen och den över tio år gamla filmatiseringen – men den är samtidigt så mycket mer.
När "Scott Pilgrim vs. The World" av regissören Edgar Wright dök upp på biograferna för 13 år sedan tog den kanske framförallt den nördigare delen av filmvärlden med storm – för sina tydliga spelreferenser, knasiga koncept, snygga effekter och den fina kärlekshistorien.
 
Även om jag verkligen gillar filmen från 2010 och tycker att den gör mycket rätt har jag alltid varit ett större fan av serietidningen och förlagan av Bryan Lee O'Malley. Här följer vi den älskvärda idioten Scott Pilgrim som saknar särskilt stora framtidsutsikter, som av en händelse träffar sin drömtjej Ramona Flowers. För att få dejta henne måste han dock av någon märklig anledning besegra hennes sju onda expartners. Det som följer är (både i serietidningen och filmen) ett visuellt imponerande, spännande och inte minst roligt äventyr där Scott utöver att vinna kampen mot exen, även måste hitta sig själv.
 
Jag var nog inte ensam om att tro att Netflix-serien "Scott Pilgrim Takes Off" skulle vara en regelrätt och trogen remake med riktigt snygga animationer – något som många har drömt om – men ganska tidigt visar sig det sig att den har tagit sig en hel del stora friheter som nog kan överraska eller göra de största fansen besvikna.
 
Eller som Bryan Lee O'Malley sa själv i en intervju:
 
- Jag behövde berätta Scott Pilgrims berättelse i en värld där den redan berättats, och folk känner till den. Jag var liksom tvungen att måla om den lite och jävlas lite med den.
 
Precis som i filmen hör vi Michael Cera i huvudrollen igen, tillsammans med mängder av andra stjärnspäckade namn som Chris Evans ("Captain America: The First Avenger"), Brie Larson ("Captain Marvel"), Mary Elizabeth Winstead ("10 Cloverfield Lane"), Aubrey Plaza ("White Lotus") och Jason Schwartzman ("Asteroid City"). Inledningsvis förstod jag inte riktigt varför det gamla gardet behövde komma tillbaka, men jag tycker till slut att det fungerar. Vissa insatser är inte lika bra och känns lite trött inlästa (som till exempel Mary Elizabeth Winstead, men det kanske är medvetet?), men för det mesta gör alla det bra igen. 
 
Serien är helt sjukt snyggt animerad av den japanska animestudion Science Saru ("The Night is Short, Walk on Girl", avsnitt av "Star Wars Visions") – och då framförallt under de många kreativa fajtscenerna. Här bjuds vi på en episk jakt på skateboard, en strid som tar slagskämparna genom filmhistorien i en videobutik och en knasig kamp mellan stuntmän. Musiken av bitpopgruppen Anamanaguchi (som gjorde soundtrack till spelet baserat på filmen) gör även den sitt jobb väl.
 
Har du aldrig tagit del av berättelsen om Scott Pilgrim tidigare skulle jag dock verkligen inte rekommendera att du börjar med "Scott Pilgrim Takes Off", då det här snarare är någon sorts semiuppföljare till originalet som verkar mer intresserad av att leka med konceptet på ett metaperspektiv än att adaptera förlagan till punkt och pricka. Istället för att fokusera på Scott och hans i backspegeln något naiva kamp om en tjej han varit på en dejt med, får vi veta mycket mer om Ramona och framförallt relationen till exen, av en anledning jag inte tänker berätta här. Karaktären har tidigare kritiseras för att vara endimensionell och mest ett pris för Scott att kamma hem, så det är en intressant och välkommen vinkel.
 
Som ett fan är det en intressant metaresa att följa med på och det är kul att se hur de satt det hela i en modern kontext och omvärderat saker och ting, men jag skulle inte säga att det här är något för den icke invigda. En del av mig tycker att det är synd att det inte är en regelrätt adaption och andra skulle kanske kalla den för woke, men jag väljer att kalla "Scott Pilgrim Takes Off" för awesome.
 
Alla avsnitt av "Scott Pilgrim Takes Off" finns på Netflix.
| 19 november 2023 16:35 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Scott Pilgrim Takes Off
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu