Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 april 2023 | 18:00

Missa inte: 12 heta tv-premiärer att hålla koll på i april

"Citadel", "Leva Life" och "Love & Death" är bara några av titlarna som kommer att dyka upp på helt olika streamingtjänster under april.
Vi har fortfarande nästan en hel säsong av "Succession" kvar hos HBO Max och ett gäng avsnitt av "The Mandalorian" kvar hos Disney+. Men under april får vi ett dussin ytterligare tv-premiärer som, åtminstone enligt mitt eget tycke, inte får missas under månaden. 
 
Jag har därför satt ihop en liten guide över var du hittar serierna och när de får premiär här nedan. Först inleder vi med sju titlar som dyker upp med sina allra första säsonger. Innan vi avslutar med påminnelser kring att serier som "Barry" och "The Marvelous Mrs. Maisel" kommer att börja visa sina allra sista säsonger under månaden.
 
En titel som däremot saknas på listan är den i USA redan kritikerrosade serien "Mrs. Davies" (från skaparen av "The Leftovers"), som kommer att få premiär hos Peacock den 20 april där borta på andra sidan Atlanten. Den saknar nämligen helt något bekräftat datum för när den kommer att leta sig över hit till Sverige. Skandal om du frågar mig, men vi får väl helt enkelt vänta och se hur lång tid det tar för någon svensk distributör att knipa rättigheterna till serien.
 

"Leva Life" (Viaplay) - 5 april

 
 
Hanna Ardéhn spelar Nora, en 24-åring vars värld kraschar när hon får en cancerdiagnos. Ardéhn visade vad hon kunde redan i "Störst av allt" (2019) men även i förra årets "Nattryttarna", så bara faktumet att hon axlar huvudrollen här gör att jag mer än gärna kommer ge "Leva Life" en chans hos Viaplay under månaden.
 

"Beef" (Netflix) - 6 april

 
 
Steven Yeun ("The Walking Dead") och Ali Wong ("Birds of Prey") spelar två karaktärer som inte kommer särskilt bra överens efter en viss trafikincident. Netflix trycker ut väldigt många mainstream-titlar av varierad kvalitet månad efter månad. Men "Beef" tycks faktiskt vara en av de där serierna som verkligen har potentialen att få skina lite extra, just eftersom den släpps på den streamingtjänst som kan nå ut till så många tittare som möjligt. 
 

"Florida Man" (Netflix) - 13 april

 
 
Om "Beef" är "den lilla doldisen" som har chansen att hitta en publik bredare publik som är vana vid serier som är mer eller mindre stöpta i samma mall. Så tycks "Florida Man" vara precis den typen av underhållning som brukar fungera alldeles perfekt hos Netflix. Det skulle inte förvåna mig om det här blir månadens mest sedda titel på Netflix och visst tusan kommer även jag ge den en chans, för den ser ju sådär härligt och kravlöst underhållande ut.
 

"Dead Ringers" (Prime Video) - 21 april

 
 
I jämförelse med Netflix så går Prime Video motsatta hållet med sin remake av David Cronenbergs klassiker "Dubbelgångare" från 1988. Den här gången har Jeremy Irons däremot bytts ut av Rachel Weisz, som spelar ett udda enäggstvillingpar, som dessutom båda två råkar vara genialiska gynekologer och forskare. Efter att ha fått förhandstitta på serien kan jag säga att det här inte är något du bör titta på medan du äter. Men om du är ett fan av lite uddare titlar, så är det här en serie som absolut inte får missas.
 

"Love & Death" (HBO Max) - 27 april

 
 
Jag har personligen sett fram emot att få se Elizabeth Olsen axla huvudrollen som yxmördaren Candy Montgomery. Handlingen är baserad på sanna händelser och blev så sent som förra året filmatiserad (då under titeln "Candy") med Jessica Biel i huvudrollen. Men jag valde då att hoppa den serien bara för att väntan var för stark på att få se Olsen, Jesse Plemons och Lily Rabe ta sig an samma berättelse inom kort.
 
Och även fast man väl inte kan påstå att man blir "spoilad" när det kommer till verkliga händelser, så brukar ju HBO lyckas bättre än de flesta andra när det kommer till sina miniserier. Den här är dessutom skapad av David E. Kelley ("Big Little Lies") och regisserad av Lesli Linka Glatter ("Homeland").
 

"Citadel" (Prime Video) - 28 april

 
 
Prime Video må ha satsat på finsmakar-smalt med "Dead Ringers", men det balanserar man upp genom att under samma månad släppa den påkostade tv-serien om den globala spionbyrån "Citadel". Serien är skapad av Marvel-regissörerna (och bröderna) Anthony och Joe Russo, med Richard Madden ("Game of Thrones", "Bodyguard"), Priyanka Chopra Jonas ("Quantico", The Matrix Resurrections") och Stanley Tucci i huvudrollerna. 
 

"Fatal Attraction" (SkyShowtime) - 30 april

 
 
Ännu en remake på en gammal klassiker kommer vi hinna med under månaden. SkyShowtime har nämligen vågat sig på en remake av "Farlig förbindelse" från 1987, som hade Michael Douglas och Glenn Close i huvudrollerna när det begav sig. Den här gånger kommer det istället vara Joshua Jackson ("The Affair", "Fringe") och Lizzy Caplan ("Castle Rock", "Fleishman Is in Trouble") som kommer att inleda en kort kärleksaffär, som sent ska glömmas. 
 

5 återkommande tv-serier som också förtjänar din uppmärksamhet under april:

 
"Barry" släpper sin sista säsong under april hos HBO.
 
6 april:
"Dave" (säsong 3, HBO Max)
 
14 april:
"The Marvelous Mrs. Maisel" (säsong 5, Prime Video) - sista säsongen!
 
17 april: 
"Barry" (säsong 4, HBO Max) - sista säsongen!
 
23 april:
"Thunder in my Heart" (säsong 2, Viaplay)
 
27 april:
"Sweet Tooth" (säsong 2, Netflix)
 

Läs också: 18 nya filmer och serier på Disney+ i april

 
Vilka tv-premiärer ser du fram emot mest under april? Kommentera gärna nedan!
| 1 april 2023 18:00 |