Leva life 2023-

Drama
Sverige
Svenska
Leva life poster

Synopsis

"Leva Life" handlar om 24-åriga Nora vars liv vänds upp och ner efter att ha fått en cancerdiagnos. Hon förlorar känslan av att hon kommer leva för alltid.
Ditt betyg
2.8 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Titel saknas
2023-04-05
02
Titel saknas
2023-04-05
03
Titel saknas
2023-04-12
04
Titel saknas
2023-04-12
05
Titel saknas
2023-04-19
06
Titel saknas
2023-04-19
07
Titel saknas
2023-04-26
08
Titel saknas
2023-04-26

Recensent

Erika Jarhed

3 april 2023 | 06:00

En smärtsamt vacker skildring av livets bräcklighet

Skådespelaren Hanna Ardéhn levererar på hög nivå i Viaplays nya serie "Leva life", där regidebuterande Susanne Thorson har lyckats göra en mycket vacker skildring av livets bräcklighet, som både kommer att få dig att skratta och gråta.
Viaplays nya young-adult serie "Leva life" (som även den äldre generationen kan ta sig igenom kan jag lova) bjuder på både skratt och gråt i mängder. Susanne Thorson regidebuterar, som tidigare har medverkat i alla möjliga svenska filmer, och hon visar sig vara en skicklig regissör. Thorson vet hur hon ska balansera det mörka med det ljusa på ett alldeles perfekt sätt. Om du inte blir berörd av "Leva life" är du förmodligen en sten.
 
"Leva life" är inspirerad av verkliga händelser. Vi får möta Nora (Hanna Ardéhn från "Störst av allt") som är 24 år och som lever det ultimata ungdomslivet - på nätterna festar hon med sina vänner Doris (Tina Pour Davoy) och Alina (Doreen Ndagire), och på dagarna sitter hon bakis på kontoret hos en skvallertidning där hon har en provanställning. Hennes största dröm är att flytta till London och plugga en master i journalistik, men för att kunna söka in måste hon ha haft en heltidstjänst i minst sex månader. Hon ser sin chans när en kollega på skvallertidningen ska gå på mammaledighet.
 
Men allting vänds upp och ned när Nora börjar få svåra magsmärtor. Till slut söker hon vård (efter att hon spydde rakt ut på röda mattan på Victor Leksell, typ) och det visar sig att hon har en stor tumör på ena äggstocken. Beskedet försätter hennes liv på paus. Vad kommer att hända med hennes ansökan till skolan i London? Med hennes kommande New York-resa? Och tjänsten på skvallertidningen? En resa av operationer och cellgifter påbörjas.
 
Serien kan ju tänkas bli väldigt tung med såpass ångestladdade ämnen som cancer och döden. Men dess främsta styrka är att den inte grottar ned sig allt för mycket i det mörka och dystra, vilket är lätt hänt med dessa typer av berättelser. "Leva life" är en mörk serie, men samtidigt allt annat än det.
 
Döden blir ett ständigt hot för Nora, men ändå får livet och de ljusa glimtarna plats. Som Noras ganska roliga, men mestadels mycket märkliga, chef på jobbet, som singelhippan de anordnar för en vän där de klär ut sig till hennes ex och som grillhänget utan grill. En av seriens kanske mest smärtsamma scener, när Nora får hjälp av sina vänner att raka av sig sitt hår, slutar ändå med ett gott skratt. Det hela blir en äkta och genuin skildring av ett svårt ämne. Dessutom måste Hanna Ardhéns skådespelarinsats hyllas - hon överspelar inte, och är expert på att få tårarna att bli så äkta att det går rakt in i hjärtat.
 
Dessutom känns samspelet mellan henne och Tina Pour Davoy och Doreen Ndagire, som spelar hennes närmaste vänner, trovärdig. De är verkligen de där normala tjejerna som befinner sig i sina bästa år, vars liv vänds upp och ned på en dag, vilket blir en stark påminnelse om livets bräcklighet. Vi får även följa Noras pappa som spelas av Robin Stegmar, som gör ett ypperligt jobb med att spela föräldern som håller upp en stark fasad inför sin dotter, men där känslorna stundtals får komma fram under den polerade ytan.
 
Men det serien förlorar på är att den ofta vill dra sig mot tröttsamma klyshor. Exempelvis försöker de klämma in en värdelös kärlekshistoria mellan Nora och hennes kollega Milo (Philip Oros), som inte har någon funktion. Nora får också en rival på jobbet (Julia Lyskova) där de tävlar om vem som ska ta över den nya tjänsten. Den relationen blir heller inte något vidare intressant, utan reduceras enbart till en meningslös bihandling. Det som i stället är av intresse, Noras mystiska och komplicerade relation med sin frånvarande mamma, väljer man att inte djupdyka i. Ett torrt kärleksdrama hade jag bytt ut alla dagar i veckan mot "mommy issues".
 
Men det kan också vara så att de har valt att spara på krutet, då det i slutet blir uppenbart att tanken hela tiden har varit att serien ska få en fortsättning, som dessutom nu är bekräftad. En andra säsong ser jag ingen poäng med, men tyvärr lever vi i en tid där få saker får stå för sig själva.
 
Men oavsett så är "Leva life" är en mycket stark serie som lyckas balansera upp det svåra och det fina på ett alldeles perfekt sätt, med många duktiga skådespelare som vi troligtvis kommer att få se en hel del av i framtiden. Musiken är dessutom väl vald, där många svenska artister får komma fram, som Tomas Stenström som har skrivit ledmotivet "Leva för alltid". Men inte minst väcker serien många tankar, och skickar med oss ett tydligt budskap - glöm inte att leva ditt life.
 
Du kan se alla åtta avsnitt på Viaplay den 5 april.
| 3 april 2023 06:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Viaplays orginal produktioner håller generellt låg nivå (precis tillräckligt bra för att man inte skall stänga av). Detta är lite bättre och det är främst på grund av Hanna Ardéhn är jättebra som vanligt.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu