Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

31 mars 2022 | 12:00

Årets bästa tv-månad? Vi guidar dig rätt genom 30+ nya premiärer i april

Det låter kanske lite konstigt, men april och maj bjuder i regel alltid på årets bästa tv-premiärer och 2022 är inte ett undantag till den regeln.
De flesta har väl koll på att det brukar dyka upp ett gäng "Oscarsfavoriter" bland biopremiärerna varje år i december, eftersom det är precis innan fönstret stängs för titlarna att lyckas kvalificera sig för nästa års gala och finnas kvar färskt i minnet bland alla som röstar.
 
När det kommer till tv-världen så stängs det motsvarande fönstret (för att kvalificera sig till Emmygalan) däremot den 31 maj, vilket gör att om man vill hinna sända alla sina avsnitt innan dess, så är det under april som streamingtjänsterna och tv-kanalerna behöver släppa sina mest intressanta titlar. Eller om man som Netflix gör och släpper en hel säsong åt gången, så hinner man ju vänta tills i maj med släppet också.
 
Med detta faktum i bakhuvudet, så verkar det nu kanske inte som en riktigt lika stor överraskning att vi har årets troligtvis bästa tv-månad framför oss. Här nedan har jag därför klämt in hela 32 premiärer (varav 11 lyfts fram lite extra, eftersom de är helt nya och särskilt lovande enligt mig) som är värda att hålla koll på under den fullpackade tv-månaden:
 

"Slow Horses" - 1 april (Apple TV+) 

 
 
Oscarsvinnaren Gary Oldman spelar spionchefen vid den MI5-avdelning där agenterna som gjort bort sig i tjänsten hamnar, för att göra så lite skada som möjligt framöver. Naturligtvis blir teamet involverad i en spännande konspiration, som är lika delar spionthriller och någon slags mörk dramakomedi på en och samma gång.
 

"Tokyo Vice" - 8 april (HBO Max)

 
 
Michael Mann ("Heat", "Collateral") har regisserat det första avsnittet av den verklighetsbaserade historien om den amerikanska journalisten Jake Adelstein (Ansel Elgort) och hans grävjobb om den japanska maffian, under sin tid som kriminalreporter i Tokyo. 
 

"Vi i villa" - 7 april (Discovery+)

 
 
Anders (Mattias Nordkvist) har länge känt sig instängd i det förortsvillaliv han lever tillsammans med sin fru, dotter och hund. Men den dag när han ser sin dotter i utanförskap så får han helt enkelt nog. Måttet är rågat och bägaren har runnit över... vilket leder till att han börjar trakassera sina granner. Serien har regisserats av Henrik Schyffert. 
 

"Anatomy of a Scandal" - 15 april (Netflix)

 
 
"Big Little Lies"-skaparen David E. Kelley kommer att servera oss med ännu en spännande psykologisk thriller. Den här gången om den skandalösa hemligheten om James (Rupert Friend), en minister i det brittiska parlamentet, som plötsligt avslöjas för alla. Det gör även att hans fru (Sienna Miller) och åklagaren (Michelle Dockery) tvingas ta ställning till vad som påstås vara "sanningen" i händelserna kring James.
 

"Outer Range" - 15 april (Amazon Prime Video)

 
 
Josh Brolin kommer att bjuda oss på något så härligt som en western och sci-fi-blandning i den mystiska nya tv-serien "Outer Range". I händelsernas centrum finner vi två ranchägande familjer som slåss om gränsdragningen av deras marker, samtidigt som personer mystiskt verkar försvinna ut i tomma inte... och ett konstigt hål dyker upp på en av rancherna.
 

"Gaslit" - 24 april (Starzplay)

 
 
Julia Roberts, Sean Penn och Dan Stevens spelar huvudrollerna i miniserien om några mindre välkända detaljer kring den ökända Watergateskandalen. Tv-serien blir en av den nylanserande streamingtjänsten Starzplays första större nya tv-serier sedan tjänsten släpptes här i Sverige.
 

"Lea" - 25 april (SVT)

 
 
Boxaren Lea (Madeleine Martin) får efter ett läkarbesök rådet att inte gå upp i ringen igen. Men när en match om EM-bältet hägrar och allt från en hänsynslös boxningsmanager, en polisutredning om matchfixning och faktumet att hon kan tvingas välja mellan sin egen dröm och sonen Rocco... ja, då är det inte helt lätt att vara Lea. 
 

"The Man Who Fell to Earth" - 25 april (Paramount+)

 
 
Chiwetel Ejiofor spelar huvudrollen i tv-serien som är en slags fortsättning av David Bowies "Mannen utan ansikte". Den här gången är det däremot karaktären Faraday (Ejiofor) som är utomjordingen vi får följa och uppleva vår egen planet och mänsklighet genom.
 

"We Own This City" - 25 april (HBO Max)

 
 
"The Wire"-skaparen David Simon är tillbaka med sin nästa HBO-serie, vilket i regel brukar sluta med både välskriven och rå spänning på alla sätt och vis. Den här gången är det under kravallerna i Baltimore 2015 som handlingen utspelar sig. Jon Bernthal spelar en av seriens huvudroller.
 

"The Offer" - 29 april (Paramount+)

 
 
Berättelsen om vad den Oscarsvinnande producenten Albert S. Ruddy (Miles Teller) gick igenom under skapandet av "Gudfadern". Francis Ford Coppola, Marlon Brando, Frank Sinatra och Al Pacino är bara några av alla andra nyckelspelare i Ruddys historia, som nu kommer att gestaltas av olika skådespelare. 
 

Ännu fler spännande tv-premiärer att hålla utkik efter under april:

 
"Joe vs. Carole" dyker upp hos C More i mitten av månaden.
 
Den första delen av den sista "Better Call Saul"-säsongen, som kommer att knyta ihop serien med "Breaking Bad", släpps under april. Den andra och avslutande delen dimper sedan ned med start den 11 juli. Under månaden kommer vi även att få återse tv-serier som "Barry", "Undone", "The Flight Attendant" och i slutet av april släpps även de allra sista avsnitten av den sista "Ozark"-säsongen.
 
1 april: 
"The Outlaws" (säsong 1, Prime Video)
"Wolf Like Me" (säsong 1, Prime Video)
 
6 april:
"Likea" (säsong 1, C More)
 
8 april:
"A Black Lady Sketch Show" (säsong 3, HBO Max)
 
10 april: 
"Wisting" (säsong 3, Viaplay)
 
14 april:
"Joe vs. Carole" (säsong 1, C More)
"Borgen" (säsong 4, Netflix)
 
15 april:
"Roar" (säsong 1, Apple TV+)
 
Slutet börjar närma sig av "Better Call Saul".
 
18 april:
"Better Call Saul" (del 1 av sista säsongen, Netflix)
"First Lady" (säsong 1, Paramount+)
"Hamilton" (säsong 2, C More)
 
20 april:
"Russian Doll" (säsong 2, Netflix) 
"The Dropout"  (säsong 1, Disney+)
 
Kaley Cuoco återvänder till "The Flight Attendant". 
 
22 april:
"They Call Me Magic" (säsong 1, Apple TV+)
"The Flight Attendant" (säsong 2, HBO Max)
 
 
25 april: 
"Barry" (säsong 3, HBO Max)
 
28 april: 
"Made for Love" (HBO Max)
"Under the Banner of Heaven" (Hulu/Disney+) - det svenska premiärdatumet verkar dock dröja till maj
 
Efter att ha öppnat året med första halvan av den sista säsongen redan i januari, släpps nu de sista "Ozark"-avsnitten.
 
29 april: 
"Ozark" (sista säsongen, Netflix)
"Shining Girls" (säsong 1, Apple TV+)
"Undone" (säsong 2, Amazon Prime Video)
 

Läs också: 8 storfilmer som går direkt till bluray & streaming i vår

 
Vilka tv-premiärer längtar du efter mest? Kommentera gärna nedan! 
| 31 mars 2022 12:00 |