Outer Range 2022-

Outer Range poster

Synopsis

En ranchägare som slåss för sin mark och sin familj upptäcker något mystiskt i Wyomings vildmarker.
Ditt betyg
3.3 av 21 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
The Void
2022-04-15
02
The Land
2022-04-15
03
The Time
2022-04-22
04
The Loss
2022-04-22
05
The Soil
2022-04-29
06
The Family
2022-04-29
07
The Unknown
2022-05-06
08
The West
2022-05-06

Recensent

Jonatan Blomberg

15 april 2022 | 14:35

Underbar sci-fi i både hård och vacker westernmiljö

Vad du än tror att du kommer att få se under den första säsongen av "Outer Range", så har du med största sannolikhet helt fel. Utöver en helt perfekt castad Josh Brolin i huvudrollen, finns det egentligen inget mer du behöver veta än att det här är en tv-serie som utan tvekan förtjänar att ges en chans... även fast det troligtvis inte är en serie som kommer att falla alla helt i smaken.
För att få den bästa upplevelsen är det oftast bättre att veta så lite som möjligt på förhand, särskilt när det kommer till den här typen av berättelser som kretsar kring ett stort mysterium. För egen del gick jag in i upplevelsen helt utan någon annan vetskap än att Josh Brolin var med, han hade en cowboyhatt, det fanns ett stort och mystiskt hål samt att det var streamingtjänsten Prime Video som låg bakom originalserien. Om du, likt jag gjorde, tycker att dessa brödsmulor är anledning nog att ge "Outer Range" en chans... så kommer du med största sannolikhet få en avsevärt häftigare upplevelse än om du läser vidare här.
 
Okej, det här är kanske inte riktigt hur min chefredaktör vill att jag inleder en recension. "Sluta läs!". Men för all del, läs vidare så lovar jag att försöka dansa runt seriens händelser på ett sätt som ska kunna bevara din upplevelse på ett så bra sätt som möjligt. Fast då får du åtminstone hålla dig undan trailern i alla fall. För ditt eget bästa. Efter att ha kollat in några av de största internationella recensionerna av serien, så avslöjar de flesta av dessa alldeles för mycket... så håll dig borta där med. Men jag bör kanske ändå upplysa dig om att flera av de internationella recensionerna har sågat "Outer Range", dessutom genom att lyfta fram och avslöja större vändningar i handlingen. Det här är med andra ord en rekommendation från min sida, som jag vet att ungefär hälften av er kommer att hata mig för. 
 
"The OA" är en tv-serie hos Netflix som inte har ett dugg med "Outer Range" att göra, mer än att det ändå är det perfekta exemplet på vilken typ av serie "Outer Range" är. Du behöver däremot inte nödvändigtvis gilla "The OA" för att kunna uppskatta "Outer Range", just eftersom det är två helt olika typer av handling i dessa serier. Men båda serierna förenas i faktumet att man som tittare kommer antingen att kunna "köpa" tv-skaparens vision och få en riktigt härlig upplevelse, eller så fattar man inte alls vad grejen är och kommer troligtvis att bli otroligt frustrerad relativt snabbt.
 
Om jag istället nämner tv-serierna "Yellowstone" och tyska "Dark", så beskriver dessa mer eller mindre exakt vad du har att förvänta dig i "Outer Range". Om du ogillar båda dessa så kommer du ha svårt att hitta något att uppskatta i själva handlingen, även fast det givetvis bjuds på både fint skådespel, ett vackert foto och passande musik - så det finns fortfarande all anledning att ge serien chans. När det kommer till de mer mystiska delarna av handlingen så går det för övrigt även att dra flera liknelser till serier som "Twin Peaks", "Lost" och "The Leftovers". 
 
Efter lite drygt 500 ord så är det väl kanske på sin plats att ge en liten kort beskrivning av själva handlingen också, även fast jag gör det en aning motvilligt. Josh Brolin axlar seriens huvudroll som den kämpande ranchägaren Royal Abbott, som bor tillsammans med sin fru, sina två vuxna söner och sitt barnbarn. Den ena sonen är en duktig tjurryttare, som letar efter en ursäkt eller möjlighet att kunna flytta iväg. Medan den andra sonen har en fru som plötsligt försvann spårlöst och lämnade honom ensam med deras dotter.
 
På ranchen bredvid Abbott-familjen så hittar vi Will Patton i rollen som den rike Wayne Tillerson, som bor tillsammans med sina tre vuxna söner, alla med sin egen uppsättning av problematiska värderingar eller sätt att tänka. Wayne har i alla fall bestämt sig för att genom sina advokater se till att lägga beslag på en stor del av Abbott-familjens mark, vilket givetvis sätter de båda familjerna på kollisionskurs mot varandra. 
 
Faktumet att Royal Abbott tycks vara den enda som vet om att det ibland dyker upp ett stort mystiskt hål mitt i marken i just det här området, i vilket man tycks kunna kasta i vad som helst för att få det att försvinna, är givetvis vad som får den här berättelsen att bli något helt annat än "bara" en ny version av "Yellowstone". Vad är det för något hål? Var kommer det ifrån? Vart leder det? Vem vet om det? Och varför dyker det upp en hippietjej som kallar sig för Autumn (spelad av en lysande Imogen Poots) precis i samma veva som allt brakar samman? Det är dessa frågor som vi på allt mer underliga sätt börjar att få svar på under säsongens gång, samtidigt som vi ställs inför en uppsättning av helt nya frågor som ett resultat till svaren vi serveras.
 
Efter att själv ha fått snacka med både seriens skapare och skådespelarna i huvudrollerna, så vet jag att man hoppas på att få fortsätta med berättelsen över flera säsonger... något jag verkligen hoppas att man kommer att få göra. Men det råder ingen tvekan om att det här är en tv-serie som likt "The OA" riskerar att locka alldeles för få, just eftersom den kräver en hel del av sina tittare. Förhoppningsvis väljer du åtminstone att ge "Outer Range" en chans, men om du inte är fast efter de två första avsnitten så tillhör du troligtvis inte den smala målgruppen. Men om du efter inledningen fortfarande är sugen på mer, så kommer det bara att bli bättre.
 
De två första avsnitten av "Outer Range" finns nu tillgängliga hos Prime Video. 
| 15 april 2022 14:35 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Vilken sopa! Efter de starka introt blir serien ett hopkok av mysterier, hemligheter, karaokesång och pressveckade jeans. Det finns t.o.m scener som starkt påminner om, eller rättare sagt är direkt tagna ur South Park. Om det är medvetet eller bara en overklig slump spelar mindre roll. En total besvikelse. Det uppdaterade betyget blir 2/5. Två avsnitt in och jag är hooked, Det jag gillar mest är dramat och karaktärerna, fotot och soundtracket och även det magnifika scoret. Josh Brolin, Will Patton och Lily Taylor är fullkomligt lysande. Det som dessvärre oroar mig är att jag får lite LOST-vibbar av det övernaturliga inslaget och hippie tjejen. Jag kan nästan ana att det kommer utvecklas till en religiös good-vs-evil dravel. Det här betyget kommer att uppdateras när jag tittat klart på serien. Betyg 4/5 än så länge.
Läs mer
2
Jag gav serien en chans efter att ha läst rubriken och ingressen på recensionen ovan, och jag såg två avsnitt, men jag tillhör kategorin hos vilka denna serie inte föll mig i smaken. Jag känner efter två avsnitt att serien som bäst kan vara "okej", men som värst finns det inga gränser på hur dålig den kan vara. Recensenten drar en parallell till the OA och jag kan hålla med om den, och den serien avskydde jag. I det fallet såg jag hela första säsongen och jag förstår ej varför, vilket slöseri på liv. Så när det kommer till Outer Range så väljer jag att sätta punkt efter två avsnitt, och inte slösa mitt liv mer. Den är flummig, irriterande, "andlig", störd.
Läs mer
5
Såg precis dom första två avsnitten kan bara säga en sak Wow!!!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu