Vi i villa 2022-

Drama Komedi
Sverige
33 MIN
Svenska
Vi i villa poster

Synopsis

Anders lever förortsvillaliv tillsammans med fru, dotter och hund. Han har ett bra jobb, ett invant umgänge: allt borde vara bra. Men Anders lämnade sina drömmar för länge sedan och känner sig instängd i det välpolerade förortslivet. När han en dag ser sin dotter i utanförskap känner han att han fått nog. Desperat i sin längtan efter förändring börjar han trakassera sina grannar.
Ditt betyg
3.2 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Titel saknas
2022-04-07
02
Titel saknas
2022-04-07
03
Titel saknas
2022-04-14
04
Titel saknas
2022-04-21
05
Titel saknas
2022-04-28
06
Episode 6
2022-05-05

Recensent

Andreas Samuelson

7 april 2022 | 07:00

Sevärt men ojämnt förortsuppror från Schyffert

Se upp i förorten - en hunsad, medelålders pappa har fått nog! Henrik Schyfferts TV-serie är liksom hans tidigare verk sevärt med både humor och svärta... men det är inte allt som funkar.
Henrik Schyffert har alltid varit en av våra mest spännande namn inom kulturvärlden och filmen är inget undantag, från manuset till ”Fyra nyanser av brunt” till den lysande regidebuten ”Spring Uje spring” häromåret. Nu har han gjort TV-serie av Hans Koppels roman och det är återigen den svenska villaförortsidyllen som ska dissikeras.
 
Vi följer vandrande tragedin Anders (Mattias Nordkvist) som lever i ett sakta döende äktenskap med hustrun Filippa (Sanna Sundqvist) och mobbade dottern Anna (Tuva Li Ramel). Han vantrivs med praktiskt taget det mesta - det meningslösa jobbet som föreläsaragent, de skrytiga överklassgrannarna, Filippas tjat om köksrenovering. När det framkommer att grannarna ignorerar sina barns behandling av Anna får Anders nog och börjar ge igen...
 
Hämnden är ljuv heter det och det gäller ofta - men inte alltid - i det här fallet. För mellan Anders allt mer värre hyss mot de han tycker förtjänar det så är det tung medelålderskris och gränsande sammanbrott som gäller. Samtidigt som ska sympatisera med Anders så är det lite svårt att tycka synd om honom. Inte bara för hans i-landsproblematiska situation utan för att han med sin otrohet, lögner och smygrökning förekommer mest patetiskt.
 
Nordkvist är dock strålande i rollen och det är tack vare såväl en stadig prestation som den charmigt hundvalpsliknande uppsynen som vi gärna följer med Anders äventyr. Motspelarna är lika stabila dem. Det är väldigt kul att se Johan Widerberg som nyrik skitstövel och Filip Berg är läskigt trovärdig som självupptagen chef från helvetet. Sundqvist är pålitligt bra även om hon fått en stundtals otacksam roll som oresonlig fru vars längtan efter överklassliv aldrig utvecklats som man kanske velat.
 
Istället är det Anders som blir seriens mittpunkt. Han bryter stundtals fjärde väggen genom att tala in i kameran, ett prövat grepp som här endast funkar ibland. Anders är också otrogen och ger oss till och med tips hur man bäst kommer undan med detta, något som knappast gör att vi gillar honom mer. När han ständigt ljuger sig in i omöjliga situationer utan någon plan blir det mer jobbigt än roligt.
 
Bäst är serien när det handlar om Anders relation med dottern och det bränner till ordentligt i hans frustration över mobbningen. Det är både rörande och hjärtskärande men tyvärr glömmer både serien och Anders bort lilla Anna i sökandet efter bekräftelse hos chefen och grannarna. Kanske är det poängen i den moderna satiren - men det blir desto mer svårt att bry sig.
 
Samtidigt är det en serie man problemfritt plöjer för att se vad som händer. Det finns gott om kul, bitande satir som fint vävs samman med tyngre teman. Schyffert är onekligen en intressant historieberättare vi gärna ser mer av - men nästa gång kanske det är dags att satsa på något utanför den gubbiga medelåldersförorten. För som rebellisk förortshjälte bleknar Anders i jämförelse med etablerade sådana som i ”American Beauty” och ”Falling Down”.
 
| 7 april 2022 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Hade kunnat vara en fullpoängare , men Nordqvist är tyvärr väldigt torr och dålig i sin roll tyvärr....
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu