Film

Skribent

MovieZine

29 mars 2022 | 18:00

8 storfilmer som går direkt till bluray & streaming i vår

Stjärnspäckad action med Jessica Chastain i täten, existentiellt drama med Bill Skarsgård… och en av förra årets stora filmfloppar.
Det pratas allt mindre om corona och restriktioner, tack och lov, och många återvänder till biografen för att ta del av de senaste storfilmerna. Men som ofta så hamnar en hel del filmer utanför, och skickas direkt till digitala tjänster eller bluray-hyllan. 
 
Just nu kan vi exempelvis ta del av ett nytt drama med Bill Skarsgård, en hårdkokt ny Liam Neeson-rulle, en finsk actionthriller med Nanna Blondell och en Oscarsnominerad biopic med Jessica Chastain - hemifrån och bara några fjärrkontrollsklick bort. 
 
I listan nedan samlar vi några av vårens största och mest intressanta digitalreleaser (bortsett från streamingtjänsternas egna originalfilmer). Du hittar samtliga där du köper eller hyr dina filmer:
 

Nine Days - ute nu

 
 
Existentiellt drama om en man som genomför en serie intervjuer med kandidater - ofödda själar - som alla vill ner till jorden och återfödas. Vem är mest lämplig till att bli en människa? Bill Skarsgård, Zazie Beetz och Tony Hale gör några av rollerna i en hyllad filmdebut av japansk-brasilianske regissören Edson Oda. MovieZines recensent Patrik Linderholm gav högt betyg åt " en berättelse som fångar de små tillfällen som gör livet värt att leva". Läs recensionen här...
 

Dear Evan Hansen - ute nu

 
 
Vi är kanske inte fullt så förvånade över att "Dear Evan Hansen" blev utan svensk biopremiär. En prisbelönt musikal blev till en hånad dramafilm som floppade i USA. Kritikerna har svårt att släppa att en 27-årig Ben Platt ska spela high school-elev (samma roll som han gjorde på Broadway). Men det är inte enda problemet: "Viktiga teman och budskap kring mental hälsa, ensamhet och utanförskap hamnar i skuggan av en generisk kärlekshistoria" skriver vår recensent Andreas Samuelson.
 

Agents 355 - ute nu

 
 
Simon Kinberg, kanske främst känd som manusförfattaren bakom en rad X-Men-rullar, har samlat ihop en ensemble av tuffa kvinnor som tillsammans letar efter ett topphemligt vapen som hamnat i fel händer. Jessica Chastain, Penelope Cruz och Lupitas Nyong'o är sevärda, men filmen i övrigt? "Generisk, lättglömd B-action" enligt vår recensent.
 

Omerta 6/12 - ute nu

 
 
Svenska Nanna Blondell och Sverrir Gudnason har ledande roller i den här finska actionthrillern. Jasper Pääkkönen ("BlackKklansman") bär huvudrollen som Max Tanner, en finsk hemlig agent som arbetar för EU:s specialstyrkor, och måste tackla ett gisslandrama i presidentens bostad. Finlands svar på "Olympus Has Fallen"?
 

The Eyes of Tammy Faye - ute nu

 
 
En intim inblick på tv-predikanten Tammy Faye Bakkers extraordinära uppgång, fall och återupprättelse. Under 1970- och 80-talen steg Tammy Faye och hennes man Jim Bakker upp från enkla förhållanden och skapade världens största religiösa tv-kanal. Jessica Chastains Oscarsvinnande roll kan streamas på Disney+ eller köpas på video-on-demand. "En hyfsat intressant film som berättas oerhört konventionellt" tycker MovieZines Fanny Degerfeldt. Läs recensionen här...
 

Aline - 4 april

 
 
En inofficiell biopic om Celine Dions liv, förutom att Celine Dion inte nämns vid namn - hur låter det? Franska filmen "Aline" är starkt inspirerad av den kanadensiska sångerskans liv och karriär men har bytt namn på huvudpersonen till Aline Dieu, kanske för att kunna ta sig mer konstnärliga friheter i berättelsen. Något bisarrt, menar kritikerna som sett Valérie Lemerciers film, men nyfikna fans får göra sig en egen bedömning om bara någon vecka.
 

Blacklight - 11 april

 
 
Liam Neeson brukar visserligen dra publik men hans senaste actionthriller missade svenska biodukar helt och hållet. I april får vi se den hårde men rättvise actionhjälten i ännu en roll där han gissningsvis ska avtäcka en mörk konspiration och knäcka några näsor. Mark Williams ("Honest Thief") regisserar.
 

Resident Evil: Welcome to Raccoon City - 16 maj

 
 
I tv-spelsvärlden är "Resident Evil" en hyllad och framgångsrik skräckfranchise med över 20 år på nacken. På bioduken har vi kunnat se 6 zombierullar av Paul W.S. Anderson, visserligen ganska underhållande men långt från spelens mörka och otäcka värld. Det ska den här rebooten ändra på när vi tas med tillbaka till Raccoon City och tiden då det fasliga T-viruset började spridas.
| 29 mars 2022 18:00 |