Agents 355 2022

Action Thriller
USA
122 MIN
Engelska
Agents 355 poster

Synopsis

När ett topphemligt vapen faller i fel händer måste CIA-agenten Mason Brown slå sig samman med agenter från rivaliserande organisationer för att hitta det.
Ditt betyg
1.7 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

15 mars 2022 | 10:00

Ingen kvinnlig action-franchise denna gång heller

Fem grymma hjältinnor sparkar röv i det här försöket till en kvinnlig ”Expendables”. Men trots sevärda skådespelare så är såväl story som actionsekvenser på medioker nivå.
Jakten på den kvinnliga James Bond fortsätter. Eller i detta fall kvinnliga ”The Expendables” - inte för att den filmen satte ribban särskilt högt rent kvalitetsmässigt. Här är upplägget liknande - ett gäng bekanta skådespelare sparkar röv tillsammans. Fast istället för etablerade actionstjärnor så är det några av de mest begåvade kvinnliga skådespelarna från olika delar av världen.
 
Hela värden står på spel när skurkar lägger vantarna på ett avancerat dekrypteringsprogram. En CIA-agent (Jessica Chastain) inleder jakten och får snart sällskap av en gammal kollega (Lupita Nyong’o), en tysk agent (Diane Kruger) och en colombiansk terapeut (Penélope Cruz) som involverats av en slump.
 
Även kinesiska stjärnan Fan Bingbing dyker upp halvvägs men har inte lika mycket att göra som sina motspelare. Men det är onekligen en imponerande ensemble där Nyong’o inte helt oväntat lyser starkast. Sebastian Stan (i en ganska förutsägbar biroll) och Edgar Ramirez (som återförenas med Cruz från ”American Crime Story”) är de obligatoriska männen i dramat.
 
Liksom många andra försök till actionfilmer med kvinnliga hjältar (senast "Gunpowder Milkshake") så är det knappast skådespelarna som är problemet. ”Agents 355” är så infekterad av slapphet att det är svårt att engagera sig. Story och dialog är mediokra och fulla av klyschor. Karaktärerna är så tunna att man nästan måste stava ut vad som skiljer dem åt. Det är som om man är så rädd att kvinnorna ska bli stereotyper att det slutar med att de nästan helt saknar karaktärsdrag.
 
Att filmens speltid är å det grövsta hjälper knappast heller. Det blir aningen roligare när våra hjältinnor äntligen börjar samarbeta och blir ett team. Men det är fortfarande långt mellan de få fyrverkerierna. Mestadels action är av standardsort med envist skakig handkamera. Mest kul är det på en marknad i Morocco och en auktion i Shanghai. Filmen hade behövt lite mer sådant. Lite mer ”Ocean’s 8” och ”Charlies änglar”.
 
Nu blir det mest generisk, lättglömd B-action endast värd att se för skådespelarna. ”Dark Phoenix”-regissören Simon Kinberg är knappast rätt man för jobbet - listan är lång på vassa filmskapare som hade kunnat göra den här premissen rättvisa. Det fåniga slutet tigger uppenbarligen om en hel franchise, vilket inte lär ske med tanke på filmens låga intäkter. Det hade troligen gått bättre med lite mer humor, hjärna och inspirerade actionsekvenser - både publiken och skådespelarna förtjänar det.
| 15 mars 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Agents 355
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu