Skribent

Mats Karlsson

20 januari 2012 | 12:01

Filmer för skräckfreaket under 2012

Var rädd... Var mycket rädd! Här är skräckfilmerna vi har att se fram emot under 2012.

Actiondåren, sci-fi-fantasten, komedifånen, barnfamiljen och romantikern har fått sitt och nu är det dags att presentera filmerna som skräckfreaket inte får missa under det späckade filmåret 2011. Denna skräckinjagande lista är dock inte att rekommendera för nervsvaga och personer med hjärtproblem.

The Woman in Black - 9 mars

Kommer Daniel Radcliffe lyckas få en karriär efter Harry Potter? Det är det vi får se i Hammer Films "The Woman in Black". Filmen regisseras av James Watkins och handlar om en ung advokat (Radcliffe) som får tampas med en gammal kvinnas ande.

Underworld Awakening - 16 mars

Björn Stein och Måns Mårlind ger nytt blod i "Underworld"-serien med dubbel bemärkelse. Även Kate Beckinsale drar sitt strå till stacken som återvänder efter sin frånvaro eller koma i filmserien som hon har befunnit sig i.

The Devil Inside - 23 mars

Inte helt olikt "Paranormal Activity" testar William Brent Bell att göra film i dokumentärstil med "The Devil Inside". Handlingen kretsar kring en kvinna vars mor, som dödat tre personer, förklarats sinnessjuk vilket leder kvinnan på en jakt efter sanningen i Italien där hon blir inblandad i otillåtna exorcismer.

The Cabin in the Woods - 12 april

Den som väntar på något gott väntar inte för länge brukar man saga och här kan man verkligen saga det. Drew Goddards skräckrulle som Joss Whedon har skrivit manus till spelades in redan 2009, men först nu dyker den upp på biograferna.

Kill List - på DVD 25 april

En brittisk skräckhistoria om två vänner tillika lönnmördare som ska göra ett jobb tillsammans. Ben Wheatley sitter i registolen och i rollistan hittar vi Michael Smiley och Ben Crompton.

Prometheus - 1 jun

Efter många års frånvaro från science fiction-genren gör nu Ridley Scott en bejublad comeback med en film som enligt honom själv ska ha alien-vibbar. Vår egen Noomi Rapace har huvudrollen i detta skräckäventyr i rymden.

Abrahamn Lincoln: Vampire Hunter - 13 juli

"Nightwatch" och "Wanted"-regissören Timur Bekmambetov ger sig i kast med den amerikanske presidenten Abraham Lincoln och hans dolda sida som vampyrdödare. När han på dagtid är på jakt efter väljare ägnar han nätterna till att jaga övernaturliga varelser.

Resident Evil: Retribution - 14 sept

Milla Jovovich har blivit synonym med zombiefighterna Alice i "Resident Evil"-serien och vad annat att förvänta sig med de framgångar dessa filmatiseringar har haft. Återigen får vi se henne ta sig an Umbrella och självklart regisserar hennes man Paul W.S. Anderson.

Paranormal Activity 4 - 19 okt

Paranormala aktiviteter finns det tydligen gott om. Oren Pelis första film "Paranormal Activity" kickade igång en ny filmserie och nu är vi framme vid fjärde filmen. Duon Henry Joost och Ariel Schulman sitter i registolen.

ParaNorman - 26 okt

Produktionsbolaget Laika Entertainment som gjorde den hyllade och älskade "Coralines hemlighet" är tillbaka med ett nytt stop motion-äventyr. Filmen regisseras av Sam Fell och Chris Butler och utspelar sig i en stad som är belägrad av zombies. Den enda som kan kommunicera med dem är Paranorman, som har förmågan att tala med de döda.

ATM - 2012

Att plocka ut pengar från bankomaten har sina risker. Det får tre arbetskamrater erfara när de tas tillfånga av en okänd man vid bankomaten. Filmen regisseras av David Brooks och i rollerna ser vi Alice Eve och Josh Peck.

Apartment 1303 - 2012

Daniel Fridell har det varit tyst om i några år. Han gjorde svenska filmen "Säg att du älskar mig" 2006 och 2011 gjorde han dokumentären "El Medico: The Cubaton Story" och nu blir det en spökhistoria för hela slanten.

Dark Shadows - 2012

Tim Burton och Johnny Depp slår sina påsar ihop och gör film igen. Denna gång blir det en gotisk historia om vampyren Barnabas Collins liv och hans möten med monster, häxor, varulvar och annat otrevligheter.

Don't Be Afraid of the Dark - på DVD i februari

Guillermo del Toro har producerat denna skräckhistoria som regisseras av Troy Nixey och i rollerna ser vi Guy Pearce och Katie Holmes. Filmen handlar om det sora huset Blackwood Manor och familjen som bor där. Det börjar hända saker när röster från källaren gör sig hörda.

Gingerclown 3D - 2012

Ungraren Balázs Hatvani har letat upp några gamla skräckskådisar, såsom Tim Curry, Brad Dourif och Lance Henriksen och gör en skräckkomedi med clowner i spetsen. Kan detta bli en modern "Killer Klowns from Outer Space"?

Halloween III - 2012

Efter två Halloween-filmer lämnar Rob Zombie över facklan till Patrick Lussier ("My Bloody Valentine"). I fokus står självklart mördaren Michael Myers som har för vana att slakta tonåringar under Halloween.

The House on the Edge of the Park II - 2012

En uppföljare till kultklassikern "The House on the Edge of the Park" från 1980 som denna gång fokuserar på den överlevande skurken Ricky. Han träffar på sociopaten The Poet och hans blodtörstiga tjej. Ruggero Deodato sitter i registolen.

Silent House - 2012

Galenskap är nyckelordet i denna skräckrulle som regisseras av Chris Kentis och har Elizabeth Olsen i huvudrollen. Filmen handlar om en familj och deras tillflyktsort vid havet där en ung kvinna sjunker allt djupare i, ja just det galenskap.

Lords of Salem - 2012

Rob Zombie dissar Halloween-firandet i år för att ta itu med en helvetisk historia som utspelar sig i Salem. Fyra kvinnor som en gång blev dömda till döden för häxeri återvänder för att utkräva hämnd.

Piranha 3DD - 2012

Alexandre Aja återuppväckte de blodtörstiga pirajorna 2010 och nu lämnar han över rodret till John Gulager. Denna gång är allt mycket större än första filmen och då menar jag det bokstavligen.

Six Degrees of Hell - 2012

Joe Raffa tar med oss på en helvetisk resa där sex individer som hamnar i en övernaturlig storm och något ondskefullt hotar en liten stad i Pennsylvannia. Corey Feldman ser vi i en av rollerna.

Silent Hill: Revelation - 2012

Den enda lyckade spelfilmatiseringen får en tredje film som regisseras av Michael J. Bassett. Filmen handlar om Heather Mason som leds in i en demonisk värld och som hotar att fängsla henne för evigt.

Texas Chainsaw Massacre 3D - 2012

Gunnar Hansen och Tobe Hooper med en motorsåg låter inte helt fel, fast denna gång regisserar inte Hooper och Hansen gör inte Thomas Hewitt. Istället gör Hooper och Hansen ett snabbt gästspel i John Luessenhops nya version.

Venom - 2012

Spanjorerna och skräckfilm har varit ett lyckat koncept de senaste åren och "Julias ögon"-regissören Guillem Morales gör här sin första engelskspråkiga film. Filmen handlar om ett företag som använder giftiga ormars gift för att bota sjukdomar.  

Zon 261 - 2012

En svensk zombiefilm? Är detta verkligen sant? Ja, Fredrik Hiller uppfyller alla svenska zombiefans drömmar om en svensk modell. Filmen handlar om en stad i karantän där ett virus sprider sig lavinartat. Det ryktas dock att premiären kan dröja till nästa år - men den som väntar på nåt gott...

| 20 januari 2012 12:01 |