Piranha 3DD 2012

Skräck Thriller
USA
83 MIN
Engelska
Piranha 3DD poster

Synopsis

Marinbiologstudenten Maddy sommarjobbar på vattenparken Big Wet som ägs av hennes sliskiga styvpappa Chet. Snart inväntar parken en invasion av festande ”spring break”-lediga ungdomar. Dessutom har Chet anställt David Hasselhoff och ett gäng strippor som livvakter. Han har också stulit parkens vatten från en närbelägen sjö. Tyvärr råkar det vara Lake Victoria och där finns pirayorna – större, elakare och mer blodtörstiga än någonsin.
Ditt betyg
1.4 av 115 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Piranha 3D: The Sequel
DVD-premiär
17 oktober 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

17 oktober 2012 | 16:30

Förhistorisk fisk sjunker

Jag kan vara ganska äckelmagad av mig, främst när det gäller vissa... kroppsliga avyttringar. Som spyor. Trots det fanns det en scen i "Piranha 3D" där en sådan syntes tydligt, som jag inte hade några problem med tack vare en kontext av fungerande fånighet. "Piranha 3DD" har en motsvarande scen involverande en spya men kommer inte undan lika lätt. Kommer faktiskt inte undan alls.

Okej, mitt inledande exempel kanske var en smula äckligt, men ändå passande. "Piranha 3D" var remaken på Joe Dantes ("Gremlins") b-skräckis från 1978 och handlande, som ni kanske minns, om förhistoriska pirajor som släpps lös och attackerar människor (framför allt lättklädda ungdomar på vårlov) i en stad i Arizona. Regissören Alexande Aja målade inte upp ett mästerverk men filmen var mer underhållande än den borde få vara, med såväl naket som mycket lyckade splatterelement och en strid ström av oerhört självmedvetna fånigheter. "Piranha 3DD" lyckas däremot i stark kontrast vara ungefär lika fyndig som dess titel.

Den här gången (och gissningsvis en avsevärt lägre budget) heter mannen bakom kameran John Gulager. Han var en av vinnarna i Ben Affleck och Matt Damons "Project Greenlight", dokusåparen där filmmakare gavs chansen att göra sin första film. Gulagers skräckfilm "Feast" var resultatet av tredje och sista säsongen och var en en kul liten blodig sak, och baserad på den kändes han som ett lovande namn inför den här uppföljaren. Kan tänka mig att producenterna tyckte samma sak. Jag undrar vad de säger nu?

Idén är det inget fel på, jag gillar konceptet. Lake Victoria, skådeplatsen för första filmen, är i stort sett död och övergiven. Det hindrar förstås inte de fjällbeklädda rovdjuren, som tar sig från platsen till annan för att hitta nytt kött. Deras vägar korsas med en vattenpark som ska öppna för säsongen, nytt för i år är ett genomgående vuxentema. Inklusiva vattencertifierade strippor. Jodå.

Och det skulle kunna fungera så fint, med den inhägnade miljön som lätt skapar en klaustrofobisk känsla lagom till filmen klimax, och vattenparkens styvdotter (den charmerande Danielle Panabaker) som gör allt sin makt för att frenetiskt försöka förhindra en katastrof. Ett fullgott upplägg för en fungerande uppföljare.

Men det skiter sig totalt och på så många nivåer. Var börjar jag ens? Manuset är inget annat än uselt, förutsägbart med dåliga repliker och alldeles för många skådespelare som inte ens hade kunnat bära upp bra text. Pirajor som verkar ha rökt på, för att bada med dessa slöa jävlar ger oftare inte värre skador än köttsår. Och det är alldeles för sällan värre skador än köttsår, splatternivån i "Piranha 3DD" är på jämförelsevis låg nivå, tvärt emot en uppföljares uppgift. Lägg därtill pinsamt dåliga specialeffekter och sämre klippning för att dölja hur dåliga effekterna är, och jag är ohyggligt tacksam för att filmen är kort.

Inte ens David Hasselhoff, som en version av sig själv, kan göra något för att göra filmen sevärd. Han hade kunnat göra den aningen mer sevärd genom att inte vara med men det är ju lite sent påtänkt. Jag hoppas åtminstone Ving Rhames fick saftiga stålar för sina minuters insats.

| 17 oktober 2012 16:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Piranha 3DD
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu