Skribent

Mats Karlsson

3 januari 2013 | 19:30

Filmer för actiondåren under 2013

Det kommer mängder av nya actionfilmer under det läckra filmåret 2013 och MovieZine guidar dig rätt i actiondjungeln med denna lista.

Vad man än bör göra ska man definitivt inte bryta de underbara traditionerna vi har på MovieZine. Precis som tidigare år presenterar vi årets filmer i olika kategorier. Eftersom vi vet att actiondåren är en otålig filmpersonlighet, inleder vi således med de actionspäckade filmrullarna.

Actiondåren - När far och morföräldrarna tar fram ett sövande Terrence Malick-drama för att hålla hjärtsvikten i schack, då tar vi fram en explosiv actionrulle i bokhyllan. Förhoppningarna om karaktärsutveckling och Oscarsbelönade dialoger förtränger vi så fort Vin Diesel sätter sig bakom ratten och gasar järnet. Håll i hatten du nervsvage, nu kör vi så det ryker!

Här är filmerna actiondåren inte får missa under 2013.

Jack Reacher - 4 januari 

Tom Cruise har många actionsträngar på sin lyra. Här prövar han att axla Lee Childs klassiska karaktär Jack Reacher.

Gangster Squad - 11 januari

Gangsterfilmer är vi inte direkt bortskämda med och mycket därför är förväntningarna skyhöga när gangsterkriget bryter ut i Los Angeles på 40-talet.

A Good Day to Die Hard - 14 februari

John Moore gör ett tappert försök att återupprätta det fallna anseendet hos John McClane. Kom igen, Moore. Överraska oss!

Red Dawn - 13 mars (DVD)

Någon fick en snilleblixt med att göra en remake på filmen med samma namn från 1984. För att vara på den säkra sidan rollbesatte man Chris Hemsworth ("Thor"), men frågan är om det verkligen hjälpte.

Bad Ass - 20 mars (DVD)

Det går knappast att klaga på titeln. Man vet precis vad man får när man läser filmtiteln. Tack vare Robert Rodriguez har hårdingen Danny Trejo fått ett välförtjänt uppsving med sin karriär som har inneburit att han har fått huvudroller på löpande band.

Killing Them Softly - 27 mars (DVD)

Den som väntar på något gott, väntar alldeles för länge. Filmen som visades i Cannes förra året går tyvärr direkt till DVD. Andrew Dominik styr den våldsamma skutan som delade upp kritikerna i två läger, för och emot.

G.I. Joe: Retaliation - 29 mars

När en film skjuts fram nästan ett år kan det vara lite klurigt att hålla uppe förväntningarna, men Hasbro är i alla fall övertygade om att denna uppföljare kommer att bli så mycket bättre än första filmen.

13 Assassins - 3 april (DVD)

Takashi Miikes actionstänkare har legat och väntat på biohyllan under lång tid. Tyvärr resulterade all väntan att filmen nu släpps direkt till DVD istället.

Fast and Furious 6 - 24 maj

Den senaste filmen i serien, "Fast and Furious 5", var ett steg i rätt riktning, mycket tack vare regissören Justin Lin. Nu är Lin tillbaka för att bevisa att det inte bara var en lyckoträff.

The Man with the Iron Fists - maj 2013 (DVD)

Vad kan man förvänta sig när hip hop-artisten RZA skriver manus och regisserar en martial arts-film med starka kinesiska influenser. Ja, så pass starka influenser att filmen är till och med inspelad i Kina. Blev som väntat ingen bio, utan filmen sparkar sig direkt till DVD-hyllan.

Dead Man Down - 14 juni

Sveriges tuffa export Noomi Rapace återförenas med "Män som hatar kvinnor"-regissören Niels Arden Oplev. Ond bråd död i gangstervärlden i New York räcker för att jag ska lyfta på ögonbrynen.

Man of Steel - 26 juni

Vad händer när Zack Snyder och Christopher Nolan slår sina påsar ihop? Mycket tyder på att det kommer bli så mycket bättre än Bryan Singers försök från 2006, som vi gör bäst i att glömma bort. Nu är det upp till Henry Cavill som tar över hjälterollen.

White House Down - 28 juni

Vad vore filmvärlden utan Roland Emmerich och hans förkärlek till att förgöra Moder Jord? Denna gång har han ockuperat Vita Huset och katastroferna lär vara ett faktum när Emmerich är i närheten.

The Wolverine - 26 juli

Vem kunde tro att James Mangold skulle regissera en superhjältefilm? Nej, troligtvis inte Mangold heller. Hugh Jackman som ständigt har taggarna (läs: klorna) utåt drar till samurajlandet Japan för att hitta på nya bus.

Machete Kills - 14 augusti

Machete skickar inte sms, men han ställer gärna upp för en uppföljare. Danny Trejos karaktär må vara fåordig, men han är långt ifrån bortkommen. Mexiko blir återigen en osäker plats när Machete huserar där.

300: Rise of an Empire - 23 augusti

Vänta nu, tog inte historien slut md "300"? Jo, det gjorde den, men det hindrar inte Hollywood till att berätta en historia som utspelar sig före slaget vid Thermopyle. Nåväl, Xerxes är tillbaka och därmed är kriget i annalkande. 

Kick-Ass 2 - 13 september

Vem kunde tror att unga Chloe Moretz var en sådan fena att sparka röv som Hit-Girl? Nu har hon och Kick-Ass laddat batterierna för att återigen visa vad som händer når någon trycker på fel knappar.

Sin City: A Dame to Kill For - 4 oktober

Som vi har väntat och väntat. Ända sedan premiären av "Sin City" 2005 har Robert Rodriguez lovat oss en uppföljare och nu äntligen får vi återse Mickey Rourke som tuffa Marv.

2 Guns - 25 oktober

Vad händer när två killar blir lurade av maffian? Jo, då tar de fram varsitt vapen och skipar rättvisa.

The Tomb - 25 oktober

Mikael Håfström har fått det tuffa men angenäma uppdraget att jobba med legendarerna Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone. Sanna mina ord, detta kommer att bli en fängslande historia.

Hunger Games: Catching Fire - 22 november

Hur straffar men sådan kolossal succé som "Hunger Games" ändå blev? Jo, man sparkar den gamle regissören och anlitar en ny och sätter sig ner och håller tummarna för att allt går vägen.

Bullet to the Head - 2013

Stallone kör sannerligen hårt. Bortsett från "The Tomb" och den planerade "The Expendables 3" gör han huvudrollen i denna actionrulle där siktet är inställd på hämnd.

The Grandmaster - 2013

Man vet aldrig man har och förvänta sig när Kar Wai Wong gör en film. När filmen dessutom handlar om Ip Man, killen som tränade kampsportslegenden Bruce Lee, känns det definitivt inte klarare.

In the Blood - 2013

Vem påstår att det är bara killar som kan vara tuffa? Tänk om, tänk rätt. Gina Carano är tjejen som knappast behöver assistans, inte ens från Danny Trejo. Bra tjej reder sig själv.

Jack Ryan - 2013

Chris Pine är inte bara kapten Kirk på rymdskeppet Enterprise. Nej då, han kommer även att axla rollen som Tom Clancys klassiska karaktär Jack Ryan. Frågan är om han kan straffa Ben Affleck, Alec Baldwin och Harrison Fords rolltolkningar.

The Last Stand - 2013

Huvudrollen var från början vikt åt Liam Neeson, men det var innan han blev upptagen med "Taken". Men från ingenstans dyker den forne guvernören Arnold Schwarzenegger upp och tar över huvudrollen.

The Legend of William Tell 3D - 2013

Den legendariske bågskytten lever fortfarande och här blir det Brendan Frasers uppgift att förvalta och visa upp sina kunskaper i bågskytte.

Red 2 - 2013

Se upp för pensionärerna, nu är det vår! Det var rejält uppfriskande att få se Helen Mirren leka av sig med k-pisten i "Red" och att nu få chansen att få se henne igen i en uppföljare gnäller vi minsann inte över.

Untitled Ian Fleming Biopic - 2013

James Bond har aldrig varit hetare än vad han är nu. "Moon"-regissören Duncan Jones har tagit på sig ansvaret att göra en film om hans liv och det märkligaste är att det kommer bli en actionfilm. Kommer vi få se en eventuell förlaga till 007, månntro?

Olympus has Fallen - 2013

Läser man titeln drar man lätt associationer till gudarnas boning i den grekiska mytologin, men sanningen är att filmen faktiskt utspelas i Vita Huset, självfallet också en form av gudaboning. Antoine Fuqua gör årets andra Vita huset-thriller med Morgan Freeman som president och Gerard Butler som livvakt med en dålig dag på jobbet.

Snitch - 2013

Det gäller att smida medan järnet är varmt. Det är Dwayne Johnsons nya motto. Han är stark, han är tuff och är hård mot de hårda. Nu väntar vi bara på att han ska visa att han kan agera också. Vem vet, det kan komma här.

MovieZines fem heta actiontips

Gangster Squad

Machete Kills

Sin City: A Dame to Kill For

Man of Steel

Kick-Ass 2

| 3 januari 2013 19:30 |