Snitch 2013

Snitch poster

Synopsis

En pappa jobbar under täckmantel för narkotikapolisen för att kunna fria sin son, som blev fängslad efter att ha blivit lurad i en knarkaffär.
Ditt betyg
2.6 av 208 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

23 augusti 2013 | 12:01

Verklighetsbaserad spänning

En verklighetsbaserad Dwayne Johnson-rulle med ett moraliskt budskap - inte helt väntat men absolut uppskattat. Här finns både ett starkt dilemma, en spännande story och ett gripande familjedrama. Det är nästan lite synd att man varit tvungna att slänga in just Johnson och en massa biljakter i det hela.

En direkt-på-DVD-film med Dwayne Johnson och titeln "Snitch" bådar inte gott. Att den bygger på en sann historia kastar plötsligt om spelreglerna och redan i inledningen lyckas den vara både politisk och personlig.

Johnson spelar fadern till en naiv 18-åring som åkt dit för knarklangning och riskerar tio års fängelse om han inte namnger en annan langare. När han vägrar tar Johnson, skuldtyngd för sin frånvaro som pappa, på sig att rädda sonen genom att själv sätta dit en knarkkung han hittar genom en medarbetare. Självklart går saker å ting inte riktigt som planerat...

Det här hade lätt kunnat bli en tafflig B-historia. Och visst, här finns några bara lagom motiverade biljakter som tagna ur valfri "Fast & Furious". Men faktum är att historien är både fängslande och oförutsägbar och att den har både en verklig bakgrund och ett budskap kring de i jämförelse med andra hårda droglagarna mot unga i USA.

Det är främst relationen mellan Johnson och sonen, spelad av begåvade britten Rafi Gavron ("Nick och Norahs oändliga låtlista"), som engagerar mest. Det handlar om att stå upp för sin familj och göra rätt för sig, även i sidohistorien med medarbetaren. Jon Bernthal ("The Walking Dead") imponerar i rollen och är en talang att hålla ögonen på.

Filmen är sevärd och ett klart intressant inlägg i Johnsons meritlista. Tyvärr lever den aldrig helt upp till potentialen. Dels på grund av att regissören Ric Roman Waugh (f.d. stuntman vars tidigare tre filmer inte direkt lämnat något vidare intryck) saknar den rätta gnistan att injicera i de dramatiska scenerna.

Dels för att Johnson känns malplacerad i sammanhanget. Han funkar fint i adrenalinaction och t.o.m. i vissa lättsamma komedier. Men här lyckas han inte riktigt övertyga som konflikttyngd familjeman som riskerar allt. Han har charm och karisma men kommer aldrig bli något Oscarsmaterial. Själv minns jag hellre honom som homosexuell torped i "Be Cool" men att han medverkar (och även producerar) en film som denna tyder åtminstone på god smak.

| 23 augusti 2013 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Snitch
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu