Red Dawn (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En stad i delstaten Washington vaknar till den surrealistiska synen av utländska fallskärmstrupper som landar i staden. USA har blivit invaderade och denna stad är deras första mål. Beslutna att slå tillbaka söker en grupp unga patrioter, under ledning av den återvändande soldaten Jed (Chris Hemsworth), tillflykt i den omgivande skogen där de tränar och organisera sig som en gerilla-grupp. Sedan slår de till mot fienden när de som minst anar det för att befria staden.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: RED DAWN

Bättre än originalet
Nyinspelningar. Jag har principiellt ingenting emot dem men tycker en sak är synd, att de för sällan görs där det vore kanske nyttigast. Det vill säga för att göra bra film där man misslyckades första gången. "Red Dawn" är, om än inte en fullträff, så ändå ett sällsynt exempel på där det fått gå åt rätt håll.

Originalet är i det här fallet en kultklassiker från 1984, med hjältar som Patrick Swayze och C. Thomas Howell i huvudrollerna (och en Charlie Sheen som begick långfilmsdebut), och skildrar hur några ungdomar i en amerikansk småstad slår tillbaka när USA invaderas av Sovjetunionen plus allierade. I den här nyinspelningen har Sovjet bytts ut mot Nordkorea och Patrick Swayze mot Chris Hemsworth, men annars är mycket sig likt. Fast bättre.

Nåväl, man får förstås ta mycket med en nypa salt. Det är en intressant idé, det där att se USA invaderas, men den delen av historien hade behövt mer kött på benen för att kännas riktigt trovärdig. Detta är ännu mer sant när det gäller ungdomarna som slår tillbaka. Någon är militär, hans bror spelar amerikansk fotboll, utöver det lite annat löst folk. Med betoning på lite. Jag tvivlar väl inte på att liten grupp kan göra stor skada, däremot har jag svårt att att köpa hur det görs. Det är här saltmåttet kommer in, för kan du bara komma förbi den grejen, om inte det stör för mycket, är "Red Dawn" ett stycke hyfsad (om än förutsägbar) underhållning.

En starkt bidragande orsak till varför den lilla gruppen klarar sig så bra är den hemvändande soldaten Jed, Chris Hemsworths karaktär. Hemsworth, som fått ta sig an nordiske åskguden Thor i Marvels serietidningsfilmer, har ett hyggligt stycke charm och pondus att svänga sig med. Inte för att rollen kräver något djup, det ska alla möjliga gudar veta, men när Jed börjar domdera och ge order, då har Chris naturligt den tyngd som krävs för att folk ska lyssna. Jag har bara sett Josh Peck i en film tidigare, trevliga indiethrillern "ATM", och gillade honom en hel del även här, tillräckligt mycket för att ha överseende med att hans karaktär, Jeds bror Matt, emellanåt har en läggning åt det irriterande hållet. Adrienne Palicki ("Friday Night Lights", "G.I. Joe: Retaliation") är en skådespelerska vars närvaro jag kommit att uppskatta allt mer och "Red Dawn" är inget undantag.

Och sedan är det alltid kul att se insatser av stabila aktörer som Brett Cullen (allt från "Falcon Crest" till "Person of Interest") och Jeffrey Dean Morgan ("Watchmen") dyka upp. Mindre roller, ja, det här är ju trots allt ungdomarnas film, men ändå.

Och slutligen finns inte mycket att tillägga. "Red Dawn" sticker knappast ut fotografiskt eller scenografiskt, och actionscenerna är kanske inget man skriver hem till mamma om som sådana. Det är däremot tillräckligt bra för att inte vara dåligt och helt i linje med resten av filmens nivå. Ett styckte hyfsad (om än förutsägbar) underhållning, som sagt. Det räcker.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
FetMule
Bättre än originalet? Skulle inte tro det va... Helt värdelös
#cageisbeautiful
Sjukt dålig. Kunde inga namn överhuvudtaget, kunde inte brytt mig mindre när någon karaktär dog, otroligt förutsägbar.. Listan är lång
Det enda bra med filmen det är den delen som Subway betalade.
Ljusbus
Pinsamt usel. Det finns inget försonande i denna filmen överhuvudtaget. Manuset är tunnare än en skiva ost, logiska luckorna galet stora, skådespelarinsatserna så jävla dåliga. Man spenderar större delen av speltiden åt att antingen bli förbannad, förundrad eller fascinerad över hur filmen kan vara så dålig!

Har svårt att exakt sätta mina tankar i ord, men jag förstår verkligen inte hur någon kan gilla denna. Bakom fasaden, med explosioner, "attraktiva" "tonåringar" och den enstaka "känslosamma" scenen finns det verkligen ingenting av värde. Räcker det med en snygg explosion, en snygg skådespelarensemble, en kram med lite tårar och ett känsloutbrott verkligen för att att man ska kunna bortse avsaknaden av allt annat och tycka om en film som denna?
Visa fler (9)

Veckans populära filmer

Visa fler