Film

Skribent

Alexander Dunerfors

22 augusti 2014 | 18:00

Experterna tippar: Det här är nästa års Oscarsvinnare

Med ett halvår kvar till 2015 års Oscarsgala ser det ut som att några underdogs får chansen att skina.
David Fincher med thrillern ”Gone Girl” och Christopher Nolans rymdsaga ”Interstellar” - två av höstens mest emotsedda storfilmer, som också lär bli aktuella för Oscarsnomineringar. 


Men när experterna får tippa nästa års vinnare är det betydligt smalare titlar som dyker upp. På sajten Goldderby verkar det nästan solklart: 2015 års vinnare för Bästa film är ”Boyhood”. Richard Linklaters långa men fina berättelse som följer en pojkes uppväxt har oddsen 5/1. 

Närmaste utmanare är Bennett Millers dramathriller ”Foxcatcher”, och Angelina Jolie-regisserade biografin ”Unbroken” om löparen Louie Zamperini. Alla tre filmskaparna har också goda chanser att nomineras till Bästa regi. 

Man får såklart ha med i beräkningen att flera av filmerna ännu inte har visats för någon, och givetvis kan det dyka upp utmanare innan året är slut. Men det är kul att spekulera, så låt oss ta en titt på experternas topp-10 kandidater för Bästa film-Oscarn:

8. Fury

I kategorin Bästa skådespelare ligger Steve Carell bra till efter sin hyllade och otäcka roll i ”Foxcatcher”. Michael Keatons insats i ”Birdman” lär inte heller gå obemärkt förbi. Vad gäller biroller tror många på J.K. Simmons i ”Whiplash”.

Bland skådespelerskor kan det vara så att Jennifer Lawrence inte gjort något värt att nominera i år, fritt fram för andra vinnare alltså. Amy Adams är en favorit för rollen i Tim Burtons ”Big Eyes”. Reese Witherspoon (”Wild”) och Julianne Moore (”Maps to the Stars”) kan utmana. Möjligen kan också Meryl Streep få sin femtielfte nominering för musikalen ”Into the Woods”. 

Vem hoppas du få se ta emot Oscars den 22 februari 2015? Kommentera nedan.
| 22 augusti 2014 18:00 |