Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

12 september 2023 | 12:00

"Euphoria"-stjärnan Sydney Sweeney fyller år - och spås en strålande karriär

Grattis, Sydney Sweeney! Vi berättar varför du ska hålla ett öga på förmågan som har hunnit med mer än de flesta i hennes ålder.
Har du sett succéserien “Euphoria” vet du mest troligen vem donnan med det blonda svallet är - om inte har du nog sett henne i “The Handmaid’s Tale” eller kanske i “The White Lotus”. Talangen har hunnit medverka i en del stora produktioner men det hela började rätt länge sen. 2010 medverkade hon i “The Ward” i regi av John Carpenter med Amber Heard i huvudrollen. Sen dess har hon kammat hem olika roller i mestadels okända småproduktioner och b-filmer.  
 
2018 ändrades detta när hon fick rollen som Eden Spencer i andra säsongen av “The Handmaid’s Tale”; hon medverkade i hela 7 avsnitt och sen tog karriären minst sagt fart. Samma år gjorde hon “Sharp Objects” med Amy Adams i huvudrollen och året därpå tog hon steget till silverduken i Quentin TarantinosOnce Upon a Time in Hollywood”. 2019 visade sig bli ett väldigt intensivt år för henne; utöver rollen i Tarantinos film dök hon också upp i det som kom att bli världsfenomenet “Euphoria”.  
 
Hon gick från en rätt anonym skådespelerska till att bli ett av de mest igenkännbara ansiktena på HBO:s plattform tillsammans med Zendaya & company. I takt med att serien blev större och större fick även hennes karaktär mer utrymme och har vid det här laget några av seriens absolut mest minnesvärda scener. Plötsligt såg man memes och GIF:s med hennes karaktär Cassie överallt - om jag säger “spya” och “jacuzzi” lär ni som sett serien hajja. Ni andra får se det som en cliffhanger. 
 
Framöver har Sweeney fullt upp med diverse projekt och kommer synas jämte Julianne Moore i drama-thrillern Echo Valley. Hon spelar också Julia Carpenter i kommande “Madame Web” tillsammans med Emma Roberts och Dakota Johnson, vilket är en spin-off från “Spider-Man” som kretsar kring mutanten Madame Web.  
 
Dramat "Reality" får svensk biopremiär 1 december - se trailern här:
 
 
Sweeney, som idag fyller 26, är en av sin generations mest lovande talanger och vi ser fram emot att se hur hennes karriär växer framöver. Grattis på födelsedagen!  
 
Vilken är din favoritroll med Sydney Sweeney?  
| 12 september 2023 12:00 |