Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

26 februari 2016 | 12:00

Det våras för djuren: 9 animerade filmer på väg

2016 verkar bli året då animerade djurfilmer på allvar ger sig till känna. Visst har vi sett djur-kul på bio förr men sällan i den här väldigt lovande omfattningen.
”Djur har också människors känslor” sa den kloka Ugglan vänligt uppmanande i ”Fablernas värld” någon gång för länge sedan i min barndom. Och aldrig har den tanken varit mer påtagligt än nu 2016 när våra fyrbenta, flygande eller fenflaxande vänner med stormsteg tar plats på biodukarna.

Det är kanske för tidigt att kalla det för en trend. Men ett rekordstort antal animerade filmer detta år kommer handla om djur i olika former. De hjälper varandra, löser brott, hämnas på grisar, bildar familj och jagar en nöt eller två. Precis som vilket folk som helst alltså. Kanske är det så att prins och prinsessa-dramatiken inte bara hör till sagorna, utan också till det förflutna? Prinsessor väntar inte på en ridande prins längre, utan hoppar på och rider hästen själva. Eller kanske är det så att i tider av oro och bråk människor emellan så behöver vi lära oss medmänsklighet och empati från djuren? För visst kan det vara så att det är lättare att ta till sig positiva budskap från rufsiga små sötnosar än folk som ser ut som oss själva. 

Jag vet inte helt säkert. Men jag vet att jag med förväntan ser fram emot dessa nio filmer som komma skall:

Zootropolis - nu på bio
En animerad film om en härlig mångkulturell stad med alla möjliga och omöjliga invånare. Positivt budskap och en spännande deckarintrig underhåller både stora och små i Disneys senaste rulle.

Kung Fu Panda 3 - på bio 18 mars
En andra uppföljare till berättelsen om lurviga superhjältar någonstans långt bort. I denna tredje del förenas Po med sin pappa och tillsammans beger de sig till ett panda-paradis och möter allvärldens olika Panda-karaktärer. Dock är superskurken Kai dem på spåren…

The Angry Birds Movie - på bio 13 majSuccémobil-spelet från finska Rovio om de ursinniga fåglarna som fått nog har blivit film. Men varför är de egentligen så arga? Och vilka är de där gröna grisarna? En actionkomedi för hela familjen som kommer ge svar på frågorna.

Ice Age: Scratattack - på bio 8 juli
Ännu en uppföljare. Femte filmen om istiden är en sci-fi action som utspelas i rymden. Srats eviga och lika episka jakt på det förbaskade ekollonet tar honom längre bort från civilisationen än någonsin tidigare.

Husdjurens hemliga liv - på bio 5 augusti
Det handlar om rivalitet men också försoning mellan husdjuren när ett hot utifrån mobiliseras. Hemlösa djur på Manhattan planerar en kupp mot de lyckliga satarna som bor i ett stor lägenhetskomplex mitt i staden. Vem kommer vinna?

Hitta Doris - på bio 26 augusti
Nemos kompis, den extremförvirrade Doris med dåligt närminne får äntligen en egen film. Det handlar om familj och vänskapsband i det stora blå.

Storkarna - på bio 23 september
Förr i tiden kom storkarna med barnen till familjerna. Men det var då. Idag har de annat leverera, som till exempel paket till och från olika it-bolag. En dag råkar mästerleverantören Junior skapa ett litet barn med babymaskinen och han inser förskräckt att hans viktigaste leverans någonsin står för dörren. 

Sing - på bio 25 decemberÅrets juldagsfilm för hela familjen är en musikalkomedi om underhållningsbranschen. Koalan Buster får hjälp av sina vänner att arrangera en sångtävling i ett led att rädda hans älskade teater.

Duck Duck Goose - premiärdatum ej satt
En film om en annorlunda familj av bland annat regissören bakom fantastiska ”Home”. Vi får följa ungkarlsgåsens resa från en ego sprätt till att bli familjefar när han plötsligt får två ankor att ta hand om. Men kan en gås verkligen förändras?

Vilka av filmerna ser ni fram emot?
| 26 februari 2016 12:00 |