Ice Age: Scratattack 2016

Ice Age: Scratattack poster

Synopsis

Scrats ständiga jakt på det svårfångade ekollonet skjuter ut honom i rymden där han av misstag sätter igång flera kosmiska händelser som förändrar och hotar "Ice Age"-världen. För att rädda sig själva måste Sid, Manny, Diego och resten av gänget lämna sina hem och ge sig ut på en resa som blir full av skratt, äventyr, exotiska platser och på vägen stöter de på en hel drös nya figurer.
Ditt betyg
2.8 av 413 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ice Age: Collision Course (Ice Age 5)
Biopremiär
8 juli 2016
DVD-premiär
21 november 2016
Digitalpremiär
7 november 2016
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

6 juli 2016 | 11:30

Högt tempo räddar en annars onödig uppföljare

Detta är den femte filmen i ordningen om våra välbekanta vänner från istiden, och frågan som ganska snart infinner sig är om det verkligen hade behövts ytterligare en?
Egentligen inte, men jag väljer att kapitulera inför motståndet och myser istället tillsammans med mina barn som tycker att filmen är både riktigt rolig men också väldigt spännande på sina håll. 

I ”Ice Age: Scratattack” ställer Scrat åter till det med sin ständiga jakt efter ekollonet. Hans jäktande för honom upp i rymden med resultat att hela kosmos rubbas så att vår planet plötsligt står inför ett hot av utplåning. En potentiell apokalyps tvingar Sid, Manny, Diego och de andra att lämna sina hem, mobilisera sig och vandra iväg för att försöka hitta ett sätt att förhindra den ultimata förödelsen.

Det känns nästan som att titta på en roadmovie-light när sällskapet ger sig ut på sina äventyr och jag finner det inledningsvis vara lite småkul och flera nya figurer är trevliga att bekanta sig med längs vägen. Fast helt ärligt roas jag inte avsevärt av historien och saknar dessutom överraskningar och en mer vuxenanpassad humor vid sidan av den barnvänliga. Nu är det ganska mycket prutt och fars som i och för sig på sina håll är roligt också för gruppen ”infantila vuxna”, som jag utan tvekan tillhör, men det räcker bara så långt. Jag vet inte om det beror på att jag vid det här laget är bortskämd med väldigt bra animerade filmer med fantasifulla karaktärer… eller jo förresten, det vet jag och det är jag, för i jämförelse med flera av dem är ”Ice Age: Scratattack” inte alls särskilt märkvärdig. Visst är Sid och gänget fortfarande charmiga, men det känns som jag redan sett allt och lite till av alla deras upptåg.

Förutom den huvudsakliga intrigen om att i samlad trupp rädda världen handlar "Ice Age" den här gången, som det så ofta brukar - om familj, vänskap och kärlek. Rätt mycket kärlek faktiskt. Varma känslor frodas tydligen under istiden och det är fint så, men i övrigt är väldigt mycket redan avhandlat. Ta till exempel pappa Mammuts sårade faderskänslor för att dottern Kiwi hittat en egen mammutman att leva sitt liv med och inte längre behöver pappa lika mycket som förut (”Croodarna” någon?). 

”Ice Age: Scratattack” är en helt ok animerad film. Varken mer eller mindre. Färgerna är fina och 3D funkar bra. De yngre i publiken var förtjusta, vilket så småningom smittade av sig också på mig, men värst mycket utbyte kan jag inte säga att jag personligen hade av det jag såg. Ansträngningen som lagts ner för att roa oss äldre var ungefär lika marginell som underhållningsvärdet ur en vuxens ögon sett, men tack vare det rappa tempot blev det trots allt aldrig långtråkigt.

Gå och se med barnen, för deras skull, men se något annat om ni för egen del är sugna på häftiga 3D-miljöer, färgglada filurer och deras hysteriska hyss.
| 6 juli 2016 11:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Gänget är tillbaka...tyvärr, känns som dem lätt kunde slutat göra uppföljare efter dem tre första filmerna, ännu mer irriterad blev jag när dem helt kopierat första delen av Scrat filmen som kommer då och då under filmen, EXAKT samma film visades i fyran?! Man bara wtf? Dem hade typ byggt på lite mer i denna bara, snacka om fantasilöst och så var tyvärr resten av filmen också, känns inte nytt och fräsch, mer utdöende som djuren faktiskt är!!! Nej det var roligt dem första filmerna nu är det bara urtjötat och tråkigt!! Betyget blir en svag 2a... aa
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu