The Angry Birds Movie 2016

Action Komedi Animerat
USA
97 MIN
Svenska
Engelska
The Angry Birds Movie poster

Synopsis

"The Angry Birds Movie" tar oss med till en ö där bara glada fåglar som inte kan flyga bor. Eller nästan bara glada fåglar åtminstone. I detta paradis har Red, Chuck och Bomb alltid varit outsiders. Men när ön plötsligt invaderas av mystiska gröna grisar är det upp till trion att lista ut vad inkräktarna egentligen är ute efter.
Ditt betyg
2.7 av 265 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Carl Adam Anderberg

10 maj 2016 | 13:00

The Cash Grab Movie

Epileptiskt tempo döljer inga brister när mobilspelet "Angry Birds" blir film. Vad vi bjuds på här är ett stort, slätstruket ingenting till tonerna av Limp Bizkit.
Är klockan möjligtvis åtta på morgonen? Bra. Tassa fram till TV:n och slå på Disney Channel, hitta något hiskeligt dubbat hafsjobb till barnprogram och njut. Chansen är nämligen rätt stor att det är bättre än "The Angry Birds Movie", som baseras på finska spelutvecklarna Rovios mobila megasuccé.

Red är en missförstådd och arg fågel som ständigt hamnar på kant med sina medfåglar. Han slåss, och... ja, vad mer? Han är lack, liksom, och Fredde Granberg lyckas inte skaka mer liv än så i karaktären heller, vilket lämnar oss med en huvudperson man instinktivt ogillar. Vilket ju såklart aldrig är särskilt lyckat. Han bor på en ö med diverse andra fåglar som alla dyrkar den Mäktiga Örnen, en gudalikt mytomspunnen karaktär som ingen har sett på åratal. 

Snart kommer i alla fall de fruktansvärt (fruk-tans-värt) fult designade grisarna på besök via båt, och de har siktet inställd på att stjäla alla ägg de kan hitta, och det är i princip hela handlingen. Det är krystat, tamt, och dåligt. Var finns den känslomässiga grunden? Var finns något att bry sig om? Ingenstans, är svaret.

Animationsmässigt är det i alla fall okej. 3D:n tillför visserligen ingenting överhuvudtaget, men rent tekniskt funkar det. Fjädrarna ser bra ut, typ. Men ärligt talat, vem bryr sig när varenda scen ser ut som att den är snabbspolad i ett försök att trycka in så mycket information som möjligt i bilden? Designmässigt är det dessutom horribelt fult. Jag saknar kort sagt en bra historia, sympatiska karaktärer, och ett vettigt tempo. Saker blir inte roligare eller bättre för att de går superfort, även om handlingen paradoxalt nog tar överdrivet lång tid på sig att kicka igång. Det är som att se någon åka skridskor uppför en isbacke; mycket överdrivet flaxande som i slutändan inte leder någon vart.

"Lego-filmen" bevisade med emfas att det går att göra något roligt och originellt av uppenbar produktplacering men förutom några skratt här och där lyckas inte "The Angry Birds Movie" för en enda sekund övertyga mig om att den här filmen är gjord i något annat syfte än att casha in på spelets popularitet (som dessutom redan dalat markant för flera år sedan). "The Angry Birds Movie" är inte 100 % katastrofal, och någon gång här och där skrattar jag och barnen runt omkring mig, men i stort känns filmen bara så satans... meningslös. Varför ska man som förälder ta med sina barn på något riktigt mediokert när det finns så mycket briljant att kolla på istället? 

Jag känner mig också rätt säker på att barnen i salongen i slutändan hade ungefär lika kul som jag hade. Ytterst begränsat kul, med andra ord. Se den inte. 
| 10 maj 2016 13:00 |