Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 december 2011 | 12:01

De 10 bästa filmerna du inte såg under 2011

Under året som gått fanns gott om filmutbud att välja på, både för finsmakarna som kunde se Oscarsvinnare som "127 timmar" och "Black Swan" och blockbusterfansen som gottade sig i uppföljare till "Twilight", Harry Potter och diverse superhjältefilmer.

Men som under alla år fanns små pärlor som många, om än inte de flesta, missade på grund av begränsade släpp i form av mindre biografer, festivaler eller DVD-hyllan.

Här är tips på guldkornen du borde ha sett.

10. Panik i byn

Okej, den här filmen lär inte falla många i smaken. Men denna belgiska stopmotion-film där en cowboy, indian och häst (alla spelade av leksaker) hamnar på tokiga äventyr i jakten på sitt bortrövade hus är en av de roligaste, galnaste och mest opretentiösa filmer man kan se i år. Perfekt för både förfesten och bakisdagen.

9. Heartbreaker

Ska det vara en romcom i år så ska den vara fransk. Romain Duris är perfekt, med både utseendet och komisk tajming, som professionell förhållandesabotör som räddar kvinnor från olyckliga relationer. Förutsägbart men sött trubbel väntar dock när han faller för nästa offer, en djurrättskämpe (Vanessa Paradis) med skinn på näsan.

8. Potiche - en fransk troféfru

Fransk godbit med fantastisk återförening av stjärnorna Catherine Deneuve och Gerard Depardieu. Den förstnämnda fullkomligt lyser som den hunsade hemmafrun som får ta över sin otrogna och giriga makes paraplyfabrik när han får en hjärtattack - gör succé. En härlig återblick till det feministiska uppvaknandet på 70-talet med gott om ögongodis i form av tidsenlig kostym och scenografi.

7. Jag är min egen Dolly Parton

Motsatsen till en kommersiellt gångbar är troligen en svensk dokumentär om fem (varken särskilt unga eller enligt standard attraktiva) kvinnor som gör en hyllningskonsert till Dolly Parton. Men faktum är att den här är en av de mest gripande, ärliga och varma filmer från i år där avskalandet av bitchberyktade Nina Persson (den mest namnkunniga i gänget) bara är en av många intressanta historier.

6. Brighton Rock

Äckligt snygg, brittisk film noir om gängkrig mellan mods och rockers på 60-talet i den kalla titelstaden där hetlevrade gangstern Pinkie (Sam Riley från "Control") som hamnar i knipa och raggar upp den intet ont anande servitrisen Rose (stjärnskottet Andrea Riseborough). Svart, hetsigt och välspelat med kraftig atmosfär och väl valda detaljer för att förstärka tidskänslan.

5. Submarine

Uppväxtskildringar om förvirrade tonårspojkar är knappast någon bristvara, men den här brittiska dramakomedin med klockrena fyndet Craig Roberts som knepiga 15-åringen Oliver som tvingas hantera en känsloföraktande flickvän och mammans gamla flamma, en flummig new age-granne som hotar att sabba föräldrarnas äktenskap, är något extra.

4. Beginners

Lågmäld men extremt rar och tänkvärd kombination av kärlekshistoria och dysfunktionell far-och-son-relation där Ewan McGregors puttrande affär med fransyskan Mélanie Laurent varvas med bakgrundshistorien om hur Ewans cancersjuka far (fantastiske Christopher Plummer - ge honom en Oscar för fasiken!) kommer ut som homosexuell vid 75 års ålder.

3. Corman's world: Exploits of a Hollywood Rebel

En högst intressant och fascinerande dokumentär om en av de mest framgångsrika men orättvist bortglömda veteranerna inom film. Han är producenten och regissören bakom hundratals lågbudgetfilmer inom skräck och explotation, men även den som upptäckte talanger som Marin Scorsese, Robert de Niro och Jack Nicholson (som i sin kärlek till legenden brister ut i gråt). En film för filmälskare.

2. Win Win

Det är svårt att förlora med Paul Giamatti, speciellt i huvudrollen och i regi av "Station Agent"-skaparen Tom McCarthy. I den här charmiga indiefilmen är Giamatti som alltid klockren, i rollen som advokat och wrestlingtränare som ser ett fynd på banan i en ung 16-åring (stjärnskottet Alex Schaffer). Suveräna birollsinnehavare, sympatiska karaktärer och en oemotståndlig charm höjer detta varma drama.

1. Welcome to the Rileys

Okej, Kristen Stewarts fans såg troligen hellre "Breaking Dawn", och Melissa Leo vann ju Oscar för den mer kommersiellt gångbara "The Fighter" men faktum är att detta drama av Jake Scott (son till Ridley) om ett krisande medelålderspar som tar hand om en nedgången tonårsstrippa är ett av årets finaste - och erbjuder James Gandolfini i en av sina varmaste, mest nedtonade roller.

Bubblare:

"Four Lions", "Exit Through the Gift Shop", "Howl", "Flykten från Bastøy", "The Trip", "Flickorna i Dagenham", "Julias ögon", "Rubber", "2 steg från Håkan", "The Beaver", "Chatroom", "Rabies", "Like Crazy", "Tucker & Dale vs. Evil", "Super", "Juan of the Dead", "Advocate for Fagdom".

Dessa kan du skippa...

"The Ward", "Green Lantern", "Little Fockers", "Jonah Hex", "Yogi Björn", "Livet efter detta", "Åsa-Nisse", "Gullivers resor", "Min låtsasfru", "Big Mommas", "Justin Bieber", "Red Riding Hood", "Battle Los Angeles", "Poppers pingviner", "The Roommate", "Prom", "Savannens hjältar", "Abduction", "Svensson, Svensson", "Born to Be a Star", "In Time".

| 11 december 2011 12:01 |