Panik i byn 2009

Äventyr Komedi Familj Animerat
Belgien
75 MIN
Svenska
Franska
Panik i byn poster

Synopsis

Även plastleksaker har sina bekymmer. När Cowboy, Indian och Häst en dag vaknar och märker att deras husväggar har stulits av tjuvaktiga amfibiemutanter slungas de ut på ett kaotiskt äventyr som tar dem till jordens medelpunkt, över frusen tundra med gigantiska pingvinrobotar, ner i en parallell undervattensvärld och tillbaka igen. Så välkommen till Byn, här råder fullständig PANIK!
Ditt betyg
3.2 av 37 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Panique au Village
Biopremiär
6 maj 2011
Språk
Svenska, Franska
Land
Belgien
Distributör
Njutafilms
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

5 maj 2011 | 13:45

Opretentiös skrattfest

En svenskdubbad, animerad film om leksaker som i jakt på sitt stulna hus hamnar på tokiga äventyr låter kanske inte så lockande för en vuxen publik men man ska inte döma boken efter omslaget. Det här är en av de roligaste, knäppaste och mest unika filmer man kunnat avnjuta på bio på länge.

Att man i den överskattade 3D-hypen går tillbaka för att göra en film i traditionsenlig stopmotion känns kanske inte vidare modernt men liksom marionettdockorna i "Team America: World Police" så finns det en poäng - och charm - i att använda sig av den gammeldags och daterade tekniken. För här är det styltiga utförandet en del av humorn. Som en fest där en lek spårat ut och blivit en långfilm som hur fånig och dum den än må vara är riktigt, ordentligt rolig.

Handlingen liknar den ur en barnbok: en cowboy och en indian bor med en häst och inser att de glömt dess födelsedag. Ivriga bestämmer de sig för att försöka ordna en present i sista minuten men klantiga som de är slutar allt med att deras hus rasar samman. När de försöker bygga upp huset blir det stulet av några lustiga fiskvarelser och trion beger sig ut på äventyr för att få tillbaka sitt hus.

Twisten med den här filmen som känns som ett egentligen lite för långt avsnitt av ett barnprogram är att man släppt alla hämningar och skruvat allt ett extra, galet varv. Den hysteriska animationen, de absurda situationerna och inte minst de flängiga karaktärerna och deras knäppa dialog. Allt går på högvarv i ett tempo som inte går att beskriva och likt en hybrid av en fars och ett matinéäventyr. Men trots minimala likheter till Pixars filmer och den bisarra humorn i TV-klassiker som "South Park" och "Varan-TV" så är det fortfarande en egen, unik upplevelse.

Här finns en cowboy och en indian som är så fjolliga att "Brüno" framstår som Sylvester Stallone i jämförelse och vars relation och samboende spännande nog aldrig får sin förklaring. Vi har lantgårdsdjur som både går i musikskola och används som vapen i krigsliknande fejder med skurkar. Och rätt som är det är dyker det upp forskare med högteknologisk utrustning som används till att kasta jättelika snöbollar.

Filmens målgrupp kan tyckas smal eller svårbeskriven dock. I slutändan är filmen mest som ett dåligt - om än ofta hejdlöst roligt - skämt. Frågan är om barn kommer förstå humorn i animationstekniken eller om vuxna kommer orka med en timme och en kvarts tokig film om leksaker på äventyr. Men ska man lägga ner den tiden på något som kan liknas vid en fullständigt opretentiös bakisfilm den här sommaren så är det denna underbara skrattfest.

| 5 maj 2011 13:45 |