Film

Skribent

MovieZine

11 maj 2015 | 11:00

Cannes 2015: Filmerna vi ser fram emot på årets festival

MovieZine bevakar världens mest prestigefyllda fiilmfestival för åttonde året i rad.
På onsdag är det dags att rulla ut röda mattan, poppa champagnen och hålla kamerablixtarna varma, då den årliga filmfestivalen i Cannes slår upp sina portar.

I år har vi inte mindre än tre skribenter på plats på franska rivieran. Alexander Dunerfors recenserar alla snackisfilmer, Jonna Vanhatalo kommer förse oss med heta intervjuer och Erik Dalström fångar festivalstämningen på video. Följ vår rapportering här på MovieZine under de kommande två veckorna!

Vilka filmer finns det då att se fram emot? Vi har plockat ut några favoriter från årets festivalprogram.Alexander Dunerfors:

Fantastiska Cate Blanchett gör huvudrollen "Carol" i Todd Haynes nya dramafilm. Jag har valt att inte läsa på för mycket om filmerna på förhand, det är mycket roligare att gå in i biomörkret ovetandes om vad som väntar. Men har ändå lyckats snappa upp om att det rör sig om en lesbisk historia på 1950-talet. Kan det bli en ny "Far From Heaven"?

"Love" är titeln på nya filmen från Gaspar Noé. Så sent som i helgen såg jag hans omtalade "Irreversible" och "Enter the Void" för första gången, två makalöst udda filmer om vanliga människor som dras in i en spiral av våld, droger och annat otrevligt. Samtidigt som märka historier obarmhärtigt utvecklas framför våra ögon är det omöjligt att titta bort. Noés foto liknar ingenting annat och är ett konststycke i sig. Det ska bli oerhört spännande att se hur regissören har utvecklats till sin nya långfilm - som redan teasat oss med extremt nakna posters.

Denis Villeneuve är en regissör som inom loppet av bara ett år lyckats etablera sig som en av våra mest intressanta. "Enemy" och "Prisoners" visade att han gör både spännande, välspelade och extremt oförutsägbara filmer. I CIA-thrillern "Sicario" regisserar han Emily Blunt, Josh Brolin och Benicio del Toro - ett av festivalens måsten. Stjärnspäckat blir det också i Gus van Sants nya, "Sea of Trees" har bland andra Matthew McConaughey och Naomi Watts. Jag tycker Van Sant är en högst ojämn regissör, så vi får hoppas det inte går åt skogen.

Följ Alexander på twitter.com/dunerfors och via MovieZines officiella Instagram-konto.Jonna Vanhatalo:

Natalie Portman regidebuterar med ”A Tale of Love and Darkness” efter författaren och journalisten Amos Oz memoarer. Även om detta inte är den film jag ser mest fram emot av alla som visas under årets Cannesfestival, så är jag mycket nyfiken på vad Portman kan åstadkomma i registolen. Att hon kan agera, det vet vi, och hon kommer garanterat visa prov på det också i detta, då hon spelar en av huvudrollerna. Men att regissera en sann historia, som hon varit med och skrivit filmmanuset till, är en helt annan sak och verkligen något att med spänning hoppas på i den rätt skingrade men dock på papper imponerande skaran av kvinnliga regissörer som tar plats i Cannes i år.

En annan framgångsrik och begåvad kvinna är Emanuelle Bercot. Hon har regisserat årets öppningsfilm ”La tête haute”, den andra öppningsfilmen i Cannes 68-åriga historia som regisserats av en kvinna. Bercot spelar dessutom en viktig roll i en annan mycket talangfull kvinnlig regissörs film som är med och tävlar i år, fransyskan Maiwenn. ”Mon Roi” eller ”My King” som den heter på engelska är ett romantiskt drama med även Vincent Cassel i en av huvudrollerna. Maiwenn har tidigare skapat otroligt intensiva ”Polisse” och är en av skådespelerskorna i en av mina all-time-favoritrysare ”Switchblade Romance”, varför jag finner henne vara mycket intressant i det mesta hon gör. Hon har också varit gift med och samarbetat med Luc Besson vilket ju inte gör saken sämre i förväntningar talat.

Förutom så klart franskt, finns också en hel del italienskt på årets meny. Inte mindre än tre italienska filmer tävlar om den prestigefyllda guldpalmen, varav jag nog mest ser fram emot Paulo Sorrentinos engelskspråkiga ”Youth”. Sorrentino skördade framgångar förra året och vann bland annat en Oscar för bästa utländska film med ”La grande Bellezza”, en underbar kärleksförklaring till ett dekadent och evigt Rom. I hans senaste film, dramat ”Youth”, kan vi bland annat se veteranerna Michael Caine, Jane Fonda och Harvey Keitel, men också Rachel Weisz och Paul Dano.

Du kan även följa Jonnas Cannes-bevakning på SF.se.Erik Dalström:

Bara titeln "The Lobster" väcker en enorm nyfikenhet hos mig. Grekiska regissören Yorgos Lanthimos som bland annat gjorde "Dogtooth", en bisarr och helt makalös fillm, är nu tillbaka med sin första engelskspråkiga film som har en minst sagt udda historia. Den utspelar sig i en framtida dystopi där människorna har 45 dagar på sig att finna en partner, annars förvandlas de till djur och släpps ut i skogen. Jag tycker det här låter fantastiskt skruvat och den är därför ett måste under festivalen.

"Dope" var den stora snackisen under Sundance filmfestival tidigare i år vilket bådar gott. Många har lovordat den här coming-of-age historien och jag får känslan av att detta kan vara årets "Whiplash". Om så är fallet har vi en av årets bästa filmer att se fram emot. Spännande!

Jag tror starkt på Woody Allens nya film "Irrational Man" även om jag tycker att hans filmer den senaste tiden har pendlat både upp och ner. "Irrational Man" är ett mystiskt drama med Joaquin Phoenix och Emma Stone i huvudrollerna vilket är en perfekt utgångspunkt, sen är det bara att hoppas på att den lyckas leverera därefter. Sen att jag fullkomligt älskar Emma Stone gör att jag inte kan låta bli att längta mer efter den här filme.

Följ Erik på twitter.com/erikdalstrom och instagram.com/dalis88.
| 11 maj 2015 11:00 |