SFF 2014

Skribent

MovieZine

15 oktober 2014 | 15:00

9 heta tips inför Stockholms filmfestival

MovieZine tipsar om en udda fågel, en hämndlysten brud, lesbisk actionkomedi och andra filmer och programpunkter du inte får missa.
Stockholms filmfestival firar 25 år med ett mer fullmatat upplägg än någonsin. Strax över 200 filmer från ett 60-tal länder trängs i programmet, som sträcker sig mellan 5-16 november. Är du fortfarande osäker på vad du ska gå på? Här är de nio hetaste biljetterna enligt oss på MovieZine.


Vi har fått chansen att smygtitta på flera av filmerna, bland annat på filmfestivalerna i Venedig, Cannes och London. "Birdman" var kärlek vid första ögonkastet, och inte oväntat när Alejandro González Iñárritu ("Babel") står bakom kameran. Han placerar här Michael Keaton som avdankad stjärna på comebackstigen, i en skruvad film som ska se ut att vara filmad i en enda lång tagning.

Wild


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Högsta betyg gav vi också till dramat "Wild" där Reese Witherspoon drar på sin vandringskängorna och ger sig ut på en lång, lång resa. Det är en storslagen upplevelse som ofta lämnar en med tårar i ögonen. Manus är skrivet av Nick Hornby ("Om en pojke") och vi undrar om inte Oscarshajpade Witherspoon gör sitt livs roll.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ungerska Cannesvinnaren ”White God” talar kraftfullt om rastänkande, institutionell rasism och annan mänsklig destruktivitet. Den gör det med hjälp av hundratals briljerande hundar i "rollistan" (även de belönade i Cannes!).

Stockholms filmfestival har visat kanadensiske Xavier Dolan sin kärlek ändå sedan hans debut som 19-åring med "Jag dödade min mamma". Nu återbesöker regissören Stockholm med sin femte långfilm, en kärleksfull och dramatisk skildring av en bråkig tonåring och kvinnorna i hans liv. Ta chansen att se din kanske första och enda långfilm helt i "Instagram-formatet" 1:1.

Jake Gyllenhaal i en huvudroll bådar alltid gott, speciellt efter att han briljerade i förra årets bonusfilm "Enemy" på festivalen. Här spelar han scoopjagande reporter som nattetid jagar efter polisbilar och ambulanser i jakten på snaskiga TV-inslag.

John Lithgow och Alfred Molina som ett gammalt gift par? Det är ett upplägg vi ogärna missar. "Keep the Lights On"-regissören Ira Sachs nya drama har hyllats på många festivaler som en rörande och varm kärlekshistoria med två briljanta huvudroller.

Dyke HardTrailern som landade i veckan vittnar om en komedi som inte liknar mycket annat. På extremt låg budget har regissören Bitte Andersson skapat en lesbisk skräckkomedi, eller actionmusikal, eller en skruvad blandning. Är detta årets sämsta film? Eller årets bästa? Vet ej, men vi är riktigt taggade på att få reda på svaret!

Kill Bill x 2


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Den glada överraskningen var förstås att Uma Thurman gästar Stockholms filmfestival i flera dagar. Skådespelerskan ska både ta emot Lifetime Achievement-priset men också presentera en "Kill Bill Double Bill" - Tarantinos våldsamma epos med båda filmerna på raken, som de ska ses.

The Amazing Mark Cousins Film Show


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Mer filmprat och festivalnostalgi blir det när Mark Cousins åter besöker Stockholm. Cousins är mannen bakom den maffiga TV-serien "The Story of Film" och fjolårets dokumentär "The Story of Children and Film". Här ska han se tillbaka på 25 höjdpunkter från filmfestivalens 25 år, allt med sin högst unika röst och synsätt på filmmediet.

| 15 oktober 2014 15:00 |