Nightcrawler 2014

Drama Deckare
USA
117 MIN
Engelska
Nightcrawler poster

Synopsis

Jake Gyllenhaal spelar Lou Bloom, en målmedveten ung man som i sin desperata jakt på arbete fastnar för kriminaljournalistiken. När han hittar en grupp frilansande fotografer som filmar bilolyckor, eldsvådor, mord och annan förödelse, slår sig Lou in i den livsfarliga världen av ”nightcrawling” – där varje polissiren är en skänk från ovan och offer omvandlas till dollar och cent.
Ditt betyg
3.6 av 917 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Nightcrawler
Biopremiär
28 november 2014
DVD-premiär
6 april 2015
Digitalpremiär
6 april 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

30 oktober 2014 | 19:15

Nattsvart samhällssatir

Det blir välriktad mediekritik på lika snyggt som spännande sätt när regidebuterande Dan Gilroy dyker ner i den becksvarta kriminaljournalistikens värld. Jake Gyllenhaal visar än en gång att han är en av Hollywoods starkast lysande stjärnor just nu.
I nya ”Nightcrawler” spelar Gyllenhaal den målmedvetna och självlärde karriäristen Louis Bloom, en småtjuv och entreprenör som hankar sig fram på Los Angeles mindre scener. När han av en slump blir vittne till en bilkrock och får se de efterdyningar som sker, nämligen de frilansande kameramän som ivrigt filmar scenariot i fråga och säljer det till bäst betalande nyhetsstation, får han en idé. Med en enkel filmkamera och en polisradio ger han sig ut i natten för att själv dokumentera eventuella brott och farhågor. Det går sådär, tills han lyckas fånga en väldigt grafisk scen av en döende man från en skottlossning som får en lokal nyhetsstation - framför allt dess inslagsproducent Nina (Rene Russo) - att intresserat höja på ögonbrynen. Med blodad tand och ett motto av ”if it bleeds, it leads” fortsätter Louis sitt nattliga beteende och jakt på spännande material – en jakt som blir en spiral ner i ett moraliskt mörker. 

Dan Gilroy, broder till Tony och manusförfattare till bl.a. ”The Bourne Legacy”, har själv skrivit manus och gör här sin debut som regissör – och man kan inte göra annat än att lyfta på hatten. Med ett snyggt och stämningsfullt yttre som närmast kan liknas till Nicolas Winding Refns ”Drive” - komplett med ljuvligt ackompanjerade nattbilder över ett upplyst Los Angeles - och ett tema som drar tankarna till Sidney Lumets ”Network”, har han skapat en ytterst pulserande thriller som lyckas bjuda på lika stor dos av nattsvart samhällssatir. 

Att få följa den fascinerade karaktär som är Louis Bloom i det moraliska mörker som han hamnar i och se hur långt han faktiskt går är en lika rafflande som underhållande upplevelse. Med sitt utstuderade beteende och nästan maniska framtoning skapas en ytterst obehaglig persona, som den nedslimmade Gyllenhaal porträtterar med briljans. Hans elektriska närvaro är mer intensiv än någonsin och prestationen som den manipulativa Lou är utan tvekan en karriärsbästa. Liksom den mystiske polisen Loki i ”Prisoners” är dessutom Louis Bloom en karaktär som vi väldigt gärna vill veta mer om. Vad är hans bakgrund? Vad har gjort honom till detta kalkylerande monster? Gilroy håller sig väldigt restriktiv, vilket gör Louis till en ännu mer fängslande karaktär.

Eloge skall även ges till de övriga i skådespelarensemblen. Rene Russo som den lika moraliskt skeva nyhetsproducenten Nina bjuder på ett superb glans som vi inte sett från henne på länge, och Bill Paxton gör ett mindre men briljant inhopp som Louis konkurrent Joe Loder. Mest imponeras man dock av Riz Ahmed, som här gör en uppmärksammande prestation långt ifrån hans roller i ”Four Lions” och ”Den ovillige fundamentalisten”. Som den hemlösa, arbetstörstande Rick – som har oturen att dras in i Louis mörker och bli värst utsatt för hans manipulativitet – känns han otroligt skör och bräcklig, samt levererar en oerhört nervig och ärlig prestation.

Den bitska satiren som ”Nightcrawler” riktar mot den moderna mediebevakningen och bristande moralen inom nyhetsetiken är långt ifrån missriktad, men hamras ibland in lite väl hårt. Detta till trots är ”Nightcrawler” en film som snyggt och effektivt visar upp den morbida törsten inom nyhetsrapportering och hur både vi som konsumenter och de producerande krafterna vill ha så grafiskt och hemskt material som möjligt. Gilroys bild av nattdjurens Los Angeles är ett briljant mörkt porträtt av den moderna storstadsdjungeln, och vad han kommer att skildra härnäst är något vi mer än gärna kommer vilja hålla ögonen på.

"Nightcrawler" visas på Stockholms filmfestival och får ordinarie biopremiär 28 november.
| 30 oktober 2014 19:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
4
Nu har man sett filmen ännu än gång, och konstaterar att den är fortfarande är kanonbra...
Läs mer
4
2014 Års sista biofilm blev Nightcrawler om en missanpassad psykopat i fårakläder som stjäl koppar på nätterna för att överleva, en dag får han insyn i en frilansade reporter som rapporterar från en olycksplats och börjar snabbt sin egna bana som frilans. Dock suddas hans etiska gränser ut och han gör mer och mer för att få det bästa scoopet. Men vem ska stoppa honom om han inte har några gränser längre??? Spännande rolltolkning av Jake Gyllenhaal, vem är boven vi som tittare som vill ha blodigare och fruktansvärda nyhetsbilder eller journalisten som tar det extra steget för att stilla våra begär?! Spännande psykologi dynamik i filmen och kusligt uppvaknande hur mycket media faktiskt styr vad som ska visas och inte men framför allt HUR!!! Mycket sevärd..betyget blir en svag 4a…ha ett underbart gott slut på 2014!! Så önskar jag er alla ett kanon 2015, med massa spännande filmer :) Cast: Rene Russo, Bill Paxton, Riz Ahmed mfl.. aaaa
Läs mer
4
Om ni vill se min videorecension kan ni klicka på nedan länk: https://www.youtube.com/watch?v=ais82OL0dfU Louis Blom är en målmedveten man utan samvetskval som är övertygad om att han kan bli vad han vill i livet. Efter att ha bevittnat en tragisk trafikolycka bestämmer han sig för att försöka försörja sig som ”brottsjournalist”. Och i LA finns det mycket att filma… Vad roligt att se Jake Gyllenhaal göra en sån här typ av roll! Först vill jag bara säga att jag använder ordet ”journalist” med stor reservation :) i det här fallet betyder ordet journalist att Louis Blom försörjer sig genom att filma olycksplatser samt brottsplatser för att sedan sälja materialet till tv… En modern tolkning av Jude Laws rollfigur i filmen ”Road to Perdition” (med viss modifikation). Det är det bästa sättet att beskriva Jake Gyllenhaal rollfigur även om ”Nightcrawler” utspelar sig i nutid med allt vad det innebär.. Det roligaste med den ”Nightcrawler” var, för mig i alla fall att se Jake Gyllenhaal ”go at it!” Han spelade sin rollfigur väldigt väl och jag tror inte att jag sett honom såhär utflippad i någon film tidigare :) Jag skulle vilja säga att den här filmen var en blandad kompott med många olika ingredienser. Dels så innehöll ”NIghtcrawler en del riktigt svart humor samtidigt som att den slog an en lite seriösare sträng som fick mig att reflektera över dagens samhälle och vad vi matas av och ser på tv idag. Allt var även väldigt välgjort och filmen tog sig verkligen tid att bygga upp en stämning och en atmosfär som jag inte ser så ofta i filmer som produceras idag. Jag skulle vilja sammanfatta ”Nightcrawler” med att säga att den var som Jane Gyllenhaals rollfigur: skruvad och läskig. De övriga aktörerna/aktörskorna var även de riktigt bra och förutom Jake Gyllenhaal så tyckte jag att Ria Ahmed stack ut på ett positivt sätt. Med alla ovannämnda moment så var ”Nightcrawler” en film som skiljer sig från mängden och som verkligen hölls ihop av Jake Gyllenhaals rollfigur. Detta var Dan Gilroys långfilmsregidebut och jag måste säga att han lyckades riktigt bra!
Läs mer
Visa fler