Love Is Strange 2014

Romantik Drama
USA
95 MIN
Engelska
Ryska
Love Is Strange poster

Synopsis

Strax efter Ben och George gift sig, får George sparken från sitt lärartjänst. Detta bidrar till att de tvingas sälja sin lägenhet och leta efter en mindre och billigare bostad. Under tiden får dela på sig för bo på soffan hos diverse vänner och släktingar - en situation som tär rejält på alla inblandade.
Ditt betyg
3.1 av 41 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Love Is Strange
Biopremiär
2 januari 2015
DVD-premiär
25 maj 2015
Språk
Engelska, Ryska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

29 oktober 2014 | 17:00

Lithgow och Molina har perfekt kemi

Äldre, homosexuella män har börjat dyka upp på film senaste åren. John Lithgow och Alfred Molina bevisar att det inte behövs stora, yviga gester för att skildra två äldre mäns kärlek. Det är ett vackert och stämningsfullt drama om lojalitet och ärlighet inom relationer.
När man ska förklara skådespelarna John Lithgow och Alfred Molina för en vanlig Svensson (läs: ej filmnörd) är det enklaste sättet att nämna ”Tredje klotet från solen” och ”Spider-Man 2”. Vilket är synd med tanke på att både dessa karaktärsskådespelare gjort över 100 roller var från deras karriärers start på 1970-talet. Då ingen av dem är urtypen för en manlig huvudrollsinnehavare i Hollywood så anlitas de oftast för roliga, läskiga eller knäppa biroller. Därför är det en sådan fantastisk känsla att se dem leda en film och dessutom i rollerna som helt vanliga människor.

Paret Ben (Lithgow) och George (Molina) gifter sig efter nästan 40 år tillsammans. Firandet blir dock kortvarigt när den senare sparkas från sitt arbete av religiösa anledningar och de nygifta tvingas sälja sin flådiga lägenhet i New York. Medan de desperat letar nytt boende tvingas de tillfälligt bo på skilda platser – George hos ett homosexuellt, festande grannpar och Ben hos sin brorsons (Darren Burrows) familj, som har egna problem.

Att se dessa två utmärkta men öppet heterosexuella aktörer spela gay är inget man behöver reflektera över. Med undantag för få detaljer så finns inget som utmärker Ben och George som ett gaypar – det hade lika gärna kunnat handla om en tant och farbror, eller tant och tant. Till skillnad från Sean Penn (”Milk”) och Michael Douglas (”Mitt liv med Liberace”) så finns här knappt ett spår av flamboyant beteende eller yviga gester. Trenden med homosexuella, äldre män ursprungen från Christopher Plummers Oscarsbelönade insats i ”Beginners” har äntligen landat i det lågmälda, melankoliska indielandet.

”Love is Strange” är en film som säger så mycket mer än vad blotta ögat ser vid första intrycket. Det handlar om ärlighet och kommunikation, om vad en relation och familj innebär, och hur man håller ett förhållande vid liv med lojalitet och tillit. Ben och George lever ett stillsamt liv som i andras ögon kan uppfattas som lite torrt. Ändå är deras band så mycket starkare än dem mellan knappt hälften så gamla människor i deras liv. Här prioriteras en jordnära berättelse framför billig humor eller Hollywoodsk melodrama.

Stundtals känns det aningen ofokuserat. George och Ben hamnar stundtals i skuggan av Bens brorsons familj, även om Marisa Tomei och unga stjärnskottet Charlie Tahan (”Blue Jasmine”, ”Charlie St. Cloud”) är perfekta som hustrun respektive sonen. Samtidigt hade man gärna velat se mer av Georges situation hos filmens ”andra bögpar”, som inte får mycket utrymme. Men detta är en film av typen ”less is more” och det funkar absolut. Det är underbart nedtonat, vackert och stämningsfullt. Och de två huvudrollsinnehavarna ror dramat i land med perfekt kemi.

"Love is Strange" visas på Stockholms filmfestival i november och får ordinarie biopremiär 2 januari.
| 29 oktober 2014 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Årets första film blev denna tillsynes feel-good-film, men ack så fel jag kunde ha var snarare en feel-bad-film :( Det lyckliga gay paret Ben (John Lithgow) och George (Alfred Molina) ska gifta sig efter 39 år som sambos. Men istället för att allt faller på plats, faller deras liv i spillror. Det börjar med att George får sparken som kyrkans köransvarig, då kyrkans hyckleri går igång när deras giftermål blev verklig på pappret, trots att kyrkan vetat om paret i 20år?! Detta resulterar i att dem mister deras hem och deras vänner försöker smita undan från att ta in dem som inneboende tills dem kommit på fötter igen... Jätte intressant ämne, gay kärlek på äldre dar och dess lycka och komplikationer, men tyvärr snubbla regissören på sitt eget invecklade trassel, för det blir ett livlöst stycke konst, alldeles för segt och tråkigt för att man ska kunna ta till sig berättelsen så som jag tror regissören hade som intention från början.... Tyvärr ingen bra start på filmåret...hoppas morgondagens Mommy bättrar på filmåret..men denna film får en svag 2a.. Cast: Marisa Tomei, Charlie Tahan, Manny Perez mfl... aa
Läs mer