Film

Skribent

Katarina Emgård

15 augusti 2015 | 15:00

8 mäktiga filmer som aldrig blev av

Det finns ett gäng riktigt svulstiga och psykedeliska manus där ute som förtjänar en andra chans.
Efter att nyss ha sett några av IMDB:s topp 10 sämsta filmer och genomlevt ett årtionde som mest bestått av remakes och reboots så tycker åtminstone jag att filmskaparna borde se sig om efter lite nya manus, eller varför inte göra det enkelt och plocka upp några gamla? Det finns ett gäng riktigt pampiga, svulstiga och psykedeliska manus därute som förtjänar en andra eller sjunde chans. 

Det är såklart lätt att måla upp dessa icke-filmer som att de per automatik skulle blivit kultklassiker, men bara tanken på kombinationen av skådisar + regissör + manus i flera av dessa fall får en att rysa vid tanken av det potentiellt sett maxade resultatet.  Så använd din fantasyförmåga och föreställ dig dessa epos ta liv... nå, vad sägs?

Dune – psykedeliskt 70-tals epos


Large d68212505a04f361b075e9b84f051787 01dune

Istället för David Lynchs mindre lyckade gestaltning kunde vi fått se filmen i regi av Alejandro Jorowosky, samma sköna snubbe som gjorde ”El Topo”. Föreställ dig Salvador Dali i rollen som kejsare över galaxen och Orson Welles som Baron Harkonnen. I Jodorowskys vision fans bland annat livmoderskepp och konstnären H.R Giger skulle stå bakom all design (den skicklige schweizaren som senare skulle bli involverad i både “Alien”, “Tron” och “Det femte elementet”). Pink Floyd skulle såklart stå för musiken till denna bisarra och alldeles vansinniga, men samtidigt troligtvis alldeles underbara, version av Frank Herberts klassiker. 

2013 gjordes en dokumentär om det nerlagda projektet vid namn ”Jodorowsky’s Dune"

Crusade – coolare än Conan?


Large d68212505a04f361b075e9b84f051787 01crusade

Mannen som gett oss ”Total Recall” och ”Starship Troopers”, Paul Verhoeven, hade storslagna planer på 90-talet. Med Arnold Schwarzenegger i titelrollen tänkte han skapa en historisk blockbuster som innehöll en massa kontroversiella idéer. 

Han kom nästan till skott 1994 trots att en gigantisk budget efterfrågats och att de kristna samfunden totalt kiknade till när de fick nys om storyn. För ”Crusade” skulle tydligen blivit bra mycket ”värre” än ”Noah”. Förutom allas vår Arnold skulle även Robert Duvall och Jennifer Connelly medverkat i denna öppet kritiska hjältesaga. Till slut lades projektet ändå ner för att Paul helt enkelt var för dålig på att ljuga om hur det gick med budgeten. 

Megalopolis – fortfarande bara en utopi


Large d68212505a04f361b075e9b84f051787 01megalo

Francis Ford Coppola har fortfarande ett överambitiöst science-fiction spektakel på lut. Tydligen ska storyn vara en kombination av Ayn Rand's ”The Fountainhead” och Catalinas konspiration. Handlingen centrerar kring en stadsplanerare som efter en katastrof försöker bygga upp en utopisk ministad i New York. Manuset är på över 200 sidor och ett gäng kändisar var tilltänkta i rollerna, däribland Kevin Spacey och Warren Beatty. Coppola säger själv att han gjorde “Bram Stoker's Dracula”, “Jack” och “The Rainmaker” bara för att kunna finansiera filmen. 

Tyvärr inföll strax därefter 9/11 och Coppola hade inte längre hjärta att göra en utopisk film om NY. 

The Man Who Killed Don Quixote - tokig tolkning av klassiker


Large d68212505a04f361b075e9b84f051787 01quijote

Terry Gilliams berömda icke-film. Den sägs representera hans personliga helvete då han sju gånger mellan åren 1998-2014 försökt färdigställa projektet. Storyn är baserad på boken ”Don Quixote” men med en Gilliam-twist, den handlar om en reklamsnubbe som förflyttas fram och tillbaka i tiden. Efter att ha lyckats skrapa ihop 32 miljoner dollar började inspelningarna i Navarre-provinsen med Jean Rochefort som Quixote och Johnny Depp som Toby Grisoni. Tyvärr förstördes all utrustningen av en översvämning, Rocheford blev dålig och försäkringen slutade att gälla. 

Dokumentären ”Lost in la Mancha” handlar om första försöket som gjordes att slutföra filmen. Sista ryktet är att Amazon ställt upp med spons och att han ska börja filma igen 2016. 

Rendezvous with Rama - hard sci-fi i dess sanna bemärkelse


Large d68212505a04f361b075e9b84f051787 01rama

Tänk dig ett samarbete mellan Morgan Freeman och David Fincher. Addera sedan en riktigt fet sci-fi-klassiker från ‘72 av Arthur C. Clarke. Trots den coola storyn om ett utomjordiskt, cylinderformat rymdskepp som flyter in i jordens solsystem så har duon aldrig lyckats hitta ett tillräckligt grymt manus. Dessutom har ”Interstellar” vid det här laget redan hunnit norpa vissa grundidéer till slutet av sin film och Freeman är fortfarande inte helt på banan, även om han sagt i en intervju att han kunde tänkt sig spela kaptenen.  

Superman Lives - fast ändå inte


Large d68212505a04f361b075e9b84f051787 01superman

Hör och häpna, en superhjältefilm som inte blev av! Tanken var att Tim Burton skulle regissera detta spektakel och ingen mindre än supernörden Kevin Smith skriva manus. 1996 påbörjades arbetet med filmen som skulle följa upp serieboken ”Death of Superman” och Nicolas Cage tog på sig den röda manteln. Men sedan klampade Wesley Strick in och började såga i manuset. Han knådade ihop Brainiac och Lex Luthor till Lexiac. Efter för mycket strul lades dock filmen på hyllan strax innan den tilltänkta premiären vid Supermans 60-årsjubileum. Hade de bara hållt sig till originalidén så tror jag detta kunde blivit en skön rulle i fet comic-style. 

Napoleon – som Gladiator, eller…


Large d68212505a04f361b075e9b84f051787 01napoleon

Stanley Kubrick hävdar själv att detta skulle blivit den bästa filmen någonsin. Manusutkastet finns att läsa här för den nyfikne. Kubrick är ett hardcore Napoleon-fan och han samlade på sig 1500 platsbilder som underlagsmaterial för storyn. Filmen skulle varit en historisk skildring över hans liv och Kubrick tänkte sig inget mindre än 50 000 statister till de pampiga slagen. Jack Nicholson skulle spela huvudrollen. Tyvärr lades projektet ner efter att en annan Napoleonfilm ”Waterloo”, 1970, blev en riktig flopp. Jag hade dock lätt velat se tok-Jack ta sig an mannen med storhetsvansinne. 

För ett par år sedan cirkulerade rykten om att Steven Spielberg skulle ta över manuset och göra en miniserie åt HBO. 

The Day the Clown Cried – skum bubblare



Se Jerry Lewis som clown i ett koncentrationsläger. Glad i hågen ska han sedan locka barn in i gaskammaren. Detta är en av de mest absurda pitchar jag hört. Till skillnad från övriga filmer på listan finns det en kopia av denna som aldrig släppts. Lewis äger det enda exemplaret och han har till och med skrivit ner i sitt testamente att ingen ska få se den efter hans död. Hans humor och de något depressiva ämnet gick helt enkelt inte hand i hand. 

Lista gärna fler filmer som skulle blivit av och som ni sett fram emot materialiseras i biosalongen!
| 15 augusti 2015 15:00 |