Film

Skribent

Katarina Emgård

27 juni 2015 | 18:00

IMDB:s absolut sämsta filmer

Vi har sett dem så att du slipper.
De flesta filmnördar har hört talas om kalkonklassikerna ”The Room” och ”Plan 9 From Outer Space.” Vissa lågbudgetfilmer lyckas helt enkelt med konsttycket att vara så usla att de transformeras under berättelsens gång och blir fantastiskt underhållande. Detta var precis vad jag hade hoppats på när jag gav mig i kast med att kolla igenom IMDB:s topp sämst rankade filmer. Tyvärr gick alla inte att hitta, men de fem jag plockat ut är bland de topp tio sämsta. 

I teorin lät det som en kul idé och entusiasmen höll i sig tills jag kom till film nummer två och somnade. Jepp, jag är en av dem som älskar att somna på soffan, och nog fungerade detta experiment mer som en vaggvisa än en discodänga. Till första filmen hade jag i alla fall laddat upp.Birdemic: Shock and Terror (2010)


Regissören och manusförfattaren, James Nguyen spenderade uppenbarligen hela sin budget på att hyra en Mustang till huvudrollsinnehavaren. James måste även älska Hitchocks ”Fåglarna” då grundstoryn är densamma: onda fåglar dödar människor. Första scenen är troligen inspelad off-season på närmsta hundbadstrand och kamerakillen verkar inte ha lärt sig perspektiv i skolan då alla tagningar är i ansiktshöjd. Den första timmen tycks detta vara en usel och riktigt klyschig romantisk film med skådespelare castade från valfri amatörteatergrupp, men sen dyker fåglarna upp. Nu snackar vi datoranimation som är sämre men nästan lika charmig som ”Colin’s Bear”. Och någonstans mitt i massmordet på dessa örnliknande individer slänger James in flera långa pretentiösa tal om miljöförstöring. Var då denna skäckis så dålig att den var rolig? Absolut, om än lite småseg emellanåt så var detta ändå den film jag skrattade till mest. Vilket tyvärr också höjde mina förväntningar.

IMDB rankning: 1,8
Plats: 3 
Budget: 10 000 dollar
Kulfaktor: 10 gråsparvar

Himmatwala (2013)


Jag är inget Bollywood-fan, främst för att jag generellt sett inte uppskattar musikaler. Detta är dessutom filmen som Bollywoodälskare ratar, vilket gjorde detta nästintill olidligt. Bara resurserna som slösats bort på det här möget får mig att vilja slappa någon i ansiktet och donera pengarna till pandaporr istället. Först och främst är den hiskligt färgglad (lite som ”Rainbow Brite” på crack). Men det är inte bara färgsättningen som påminner om ett barnprogram från 80-talet, ljudeffekterna är helt absurda. Allting plingar och plångar. Det låter som om en skock förskolebarn gått loss på vars en synthmaskinen. Jag tror förvisso filmen ska vara någon slags hyllning till 80-talet, men hur och varför är oklart. Det överdrivna skådespeleriet når dessutom nya morbida höjder. Jag har aldrig sett något liknande, men tyvärr somnade jag ändå efter en och en halvtimmes lidande. Och nej, jag orkade aldrig se klart den.  

IMDB rankning: 1,8 
Plats: 4
Budget: 7 900 000 dollar
Kulfaktor: 1 skadeskjuten enhörning i RGB-färger

The Hottie and the Nottie (2008)


Det här är romcom när det är som absolut sämst. För att genomlida den här filmen får man hålla ett stadigt grepp om soffkudden och emellanåt ge utlopp för sina aggressioner genom att slå på den och bita i den. Paris Hilton spelar inte bara huvudrollen i detta mästerverk utan är agerar även som verkställande producent. Efter 91 minuters tortyr kan jag konstatera att denna kvinna har riktigt dålig smak. Mitt feministhjärta gråter. Manusförfattaren Heidi Ferrer borde få ett kok stryk för att ha tagit makeover-momentet till en helt ny kränkande nivå. Att tjejen måste ändra på sig för att få killen är ju ingenting nytt i romantiska komedier, men här stannar humorn vid fotknölarna. Jag känner dock tacksamhet över att majoriteten av världen tycker att det här är skit. Det visar ändå på något slags hopp för mänskligheten. Och ja, jag ströläste parallellt på telen under hela filmen. 

IMDB rankning: 1,9 
Plats: 7
Budget: 9 000 000 dollar
Kulfaktor: 8 timmars försening med tåget

Turks in Space (Dünyayi Kurtaran Adam’in Oglu, 2006)


Detta spektakulära sci-fi-äventyr kallas även ”Turkish Star Wars 2” och fans under epitetet ”The worst movie ever” på youtube. Den börjar rätt trist med en lång historielektion, det vill säga årtal och namn nämns i en rasande fart, för att sedan övergå i ett ”klassiskt” rymdepos. Storyn är lika smörig som en spansk dokusåpa fast karaktärerna är iklädda foliehattar och billiga polyesterdräkter. Den balanserar på buskis och det finns ingenting subtilt med den. De superonda droppar repliker som ”The composition is made out of hate instead of love, war instead of peace.” Och sedan visas en bild på Hitler. Det kryllar av elaka tvillingbröder, tvångsgiftermål och lasersvärd. Turkiet är ju känt för att göra taffliga covers på amerikanska filmer och detta är en uppföljaren till första "Turkish Star Wars" som släpptes i 1982. Tyvärr kommer den inte upp i samma nivå trots kulmagarna och fotomodellerna. 

IMDB rankning: 1,9 
Plats: 9 
Budget: 5 000 000 dollar
Kulfaktor: Som ett barnkalas med ”Bananer i pyjamas”

Disaster Movie (2008)


Denna komedi misslyckas fatalt med sin enda uppgift: att vara rolig. Komedier ansluter sällan till kult-b-filmskaran då humor tyvärr sällan är speciellt underhållande om det är för noggrant utstuderat. Fast det sorgligaste med denna skapelse må ändå vara alla populärkulturella referenser som är kopplat till just 2008. De gör sig lustiga över filmer som jag knappt minns som ”Hancock” och ”10 000 BC”. Av titeln att döma förväntade jag mig att den skulle vara en parodi på katastroffilmer, men så är alltså inte fallet. Den driver istället främst med ”Juno” och ”Indiana Jones och kristalldödskallens rike”. Titeln är helt klart vilseledande. Det är inte ens särskilt klart hur världen är på väg att gå under. Dessutom kan man inte slänga in citat som ”Redrum” helt random och komma undan med det. Hade jag inte druckit enorma mängder kaffe till filmen hade jag somnat. Dessutom är den en förolämpning mot Tony Cox (”Bad Santa” och ”Willow”). 

IMDB ranking: 1,9 
Plats: 10
Budget: 25 000 000 dollar
Kulfaktor: 5 njurslag 

Sammanfattning: min idé om att se de sämsta filmerna på IMDB började bra, men slutade riktigt illa. Det var inte särskilt roligt och jag känner mest för att göra såhär just nu:Läs också: Jag överlevde en helg med Adam Sandler-filmer

| 27 juni 2015 18:00 |