Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 april 2014 | 14:01

Topp 10: Katastroffilmer

Ända sedan 1970-talet har biopublik njutit av att se diverse katastrofer drabba våra älskade Hollywood-stjärnor på film. Här är våra favoriter.
Allt från extrema väderförhållanden till utomjordingar har sedan lång tid tillbaka orsakat elände på vita duken och stora, Oscarsbelönade stjärnor har köat för att få förintas på värsta tänkbara sätt. Katastroffilmerna är många - vi listar några av de bästa.

10. Mars Attacks! (1996)
I kölvattnet av Roland Emmerichs pompösa alieninvasion "Independence Day" så gjorde Tim Burton den klart mer avslappnat humoristiska parodin. Utomjordingarna var roliga men skoningslösa och fick chansen att eliminera storheter som Jack Nicholson, Glenn Close, Danny DeVito och Michael J. Fox innan de själva förgörs med "det hemliga vapnet"...

9. Jordbävningen (1974)
En av 1970-talets många, stjärnspäckade katastrofrullar med ett tydligt titelhot som raserar modeller av både Capital Records byggnad och Wilshire Boulevard i Los Angeles. Trots förlegade effekter och överspel från namn som Charlton Heston så är jordbävningar alltid en kusligt närliggande fara i Kalifornien.

8. Twister (1996)
Jan de Bont följde upp succédebuten "Speed" med en annan hisnande actionhistoria där en skrämmande vanlig naturkatastrof i form av tornados. Vare sig man köper "stormjägarna" Bill Paxton och Helen Hunts plan att skapa ett invecklat varningssystem så är det en underhållande katastrof med både flygande kor och en ung Philip Seymour Hoffman.

7. Hotet (1971)
Till skillnad från andra filmer om utomjordiska invasioner, är Robert Wises filmatisering av Michael Crichtons roman en mer lågmäld men desto mer spännande science fiction-thriller. Den 130 minuter långa men likväl fängslande storyn tar sitt ursprung i en stad i New Mexico där invånarna hittas döda efter att en rymdsatellit återvänt till jorden, och forskarna måste nu utforska ett utomjordiskt virus innan det är för sent.

6. Airport - flygplatsen (1969)
Filmen som låg till grund för klassiska parodin "Titta vi flyger" är en av de första och starkaste katastroffilmerna från gulderan på 1970-talet. Spänningen finns både nere på en av snöstormhärjad flygplats med Burt Lancaster och Dean Martin i täten samt ett flygplan med en bombterrorist ombord.

5. The Impossible (2012)Spanskt, verklighetsbaserat som bygger på en av våra värsta moderna katastrofer - tsunamin i Thailand 2004. Filmen följer en trebarnsfamilj, en av de tusentals överlevarna, och hur de kämpar för att hålla sig levande under de värsta tänkbara förhållandena men även hur främlingar hjälper och stöter varandra.

4. Apollo 13 (1995)
Mer verklighetsbaserat, i Ron Howards regi, om den problematiska flygturen till Månen där tre astronauter strandades i ett skadat skepp medan teamet nere på jorden kämpar för att få hem dem oskadda. Ett långt men intensivt drama som trots vetskap om utgången håller tittaren i ett järngrepp, mycket tack vare en imponerande ensemble.

3. Skyskrapan brinner (1974)
Hur inviger man en fuskbyggd skyskrapa (komplett med felaktigt installerad el- och sprinklersystem)? Med stor fest på högsta våningen såklart, vad skulle kunna gå fel...? Det är ett överdrivet och med dagens mått stundtals fånigt spektakel men inte desto mindre pampigt. Och det är ändå inte alltid man får chansen att se namn som Steve McQueen, Paul Newman och O.J. Simpson i ett sådant sammanhang - tillsammans!

2. Titanic (1997)
Man behöver inte vara en blödig romantiker för att uppskatta James Camerons löjligt påkostade iscensättning av den berömda oceanångaren som mötte sitt ökända öde med ett isberg 1912. Mitt i Kate Winslet och Leo DiCaprios förbjudna romans så bjuds på spektakulära sekvenser med allt du kan tänka dig sker på ett sjunkande skepp.

1. S.O.S. Poseidon (1972)
Den ultimata katatstroffilmen där en ensemble (varav de flesta gjorde sina egna stunts för realismens skull) med inte mindre än fem Oscarsvinnare ser sitt nyårsfirande på en kryssning sjunka till botten - bokstavligen. Glöm den trista remaken - i det härligt överdrivna men likväl spännande originalet får du odödliga stunder som när en 52-årig Shelley Winters dyker ner och räddar Gene Hackman.

Bubblare:
The Perfect Storm, Meteor, Haveriplats: Bermudatriangeln, Katastroflarm, Outbreak - i farozonen, The Hindenburg, Alive, Cloverfield.

Vilka katastroffilmer är dina favoriter? Kommentera nedan.
| 27 april 2014 14:01 |