Jodorowsky's Dune (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Det är 1970-tal och Alejandro Jodorowsky är fast besluten att göra en film världen tidigare aldrig skådat. Han ska filmatisera Frank Herberts science fiction-klassiker "Dune" och värvar bland andra seriekonstnären Moebius och manusförfattaren Dan O’Bannon ("Alien").
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: JODOROWSKY'S DUNE

Kärleksfull film om film som aldrig blev film
Långt innan David Lynch släppte sin, i vissa smala kretsar kultförklarade kalkonfilmatisering av sci-fi-klassikern "Dune", smed en av filmvärldens allra friaste själar, Alejandro Jodorowsky, på en egen psykadelisk adaption som skulle bli långt större än "2001". Regidebutanten Frank Pavich berättar skickligt den fantastiska historien om storfilmen som skulle ta världen med storm men försvann som sand för vinden. Jag älskar film om film, även film om film som aldrig blev film - och i det facket håller "Jodorowsky's Dune" världsklass!

"Jag våldtog Frank Herbert! Men utav kärlek."

Så sammanfattar den fransk-chilenska allkonstnären Alejandro Jodorowsky sitt sätt att filmiskt angripa den kultförklarade sci-fi-författarens "ofilmbara" livsverk - "Dune". Jodorowsky hade när det begav sig, ett gäng existentialistiskt trippiga mexikanska kultrullar bakom sig och bar på grandiosa drömmar om att skapa filmhistoriens största sci-fi, tillika en filmisk LSD-tripp - tillräckligt potent för att skaka om en hel generation av unga biobesökare.

Öppningsbilden skulle vara en åkning genom hela universum som skulle överskugga Orson Welles svårslagna dito från "Touch of Evil", Welles själv skulle spela baronen och flera av 70-talets största kreativa själar kopplades genom Jodorowskys osannorlika övertalningsförmåga till projektet. Eller vad sägs om Salvador Dalí som kejsare, H. R. Giger och Jean Giraud som konceptdesigners, musik av Pink Floyd och Magma samt Mick Jagger i en av rollerna?

Kanske var allt för bra för att vara sant, Hollywood skrämdes i alla fall av det kittlande Paris-baserade projektet och kallade det för "ett Concorde, fantastiskt - men det kommer inte att flyga här." Men även om "Jodorowsky's Dune" aldrig flög så kan man fortfarande känna dess vingslag i sci-fi-klassiker fram tills idag, vilket Frank Pavichs både kärleksfulla och mycket underhållande dokumentär illustrerar på ett föredömligt vis.

Var gränsen mellan skröna och verklighet går förtäljer inte dokumentären om en förproduktion lika gränslöst som dess manusförlaga, men det spelar verkligen ingen roll. "Jodorowsky's Dune" är en hyllning till de stora drömmarna, ambitionerna och den gränslösa kreativiteten, en film om filmkonstens verkliga hjärta som inte alltid bultar i takt med tiden - hur hårt det än må bulta.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Fermen
Om ändå Jodorowsky hade fått göra denna film så hade den blivit kult och älskad i över 300 år framöver, synd och skam att det inte blev så.
Danne
Underbar man den där Alejandro. Inte lite självgod men på det bra sättet. Det bara strålar glädje och passion från honom. Han är verkligen excentrisk. Nästan mer en studie av en egendomlig man än en hyllning till en film som aldrig blev till. Ge Alejandro alla pengar och låt honom göra Dune nu. Om filmen bara blir hälften så bra som förutsättningarna var så kommer den fortfarande vara en av de bättre filmerna som gjorts.
Stoffe B
En väldigt intressant dokumentär om Jodorowskys Dune som aldrig blev gjord. Vilken visionär Alejandro Jodorowsky var.
Visa fler (3)

Relaterade filmer