Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

7 juli 2015 | 15:00

Spana in dokumentären om Superman som försvann

De första 10 minuterna från "The Death of Superman Lives" är släppta. Kolla in den fascinerande historien här!
Under senare halvan av 90-talet planerades för en grandios återkomst för Stålmannen på vita duken, i form av filmen "Superman Lives". Stålis som potentiell franchise-bärare var vid det här laget stendöd, och karaktären hade inte fått en egen film sedan "Superman IV", som kom redan år 1987. Huvudrollen i "rebooten" skulle otroligt nog spelas av Nicolas Cage, och goth-mästaren Tim Burton (som då var i högform) skulle stå för regin. 

Efter en omfattande förproduktion, där manus och kostymer och drösvis med konceptskisser färdigställts, så blev filmen plötsligt nedlagd innan den hann lyfta från marken, och senare byttes både regissör och skådespelare ut. Drygt ett decennium senare fick vi istället den allmänt rätt avskydda "Superman Returns", med Brandon Routh i huvudrollen (snacka om karriärsdödare), och ursprungsvisionen har sedan dess förblivit mer eller mindre okänd för världen.

Så vad var det egentligen som föranledde nedläggningen av "Superman Lives"? Det har dokumentärfilmaren Jon Schnepp försökt ta reda på i hans "The Death of Superman Lives; What Happened?". För alla som är intresserade av ett stycke fascinerande filmhistoria, eller för dem som bara vill se Nic Cage i en sprängful kostym och en helt horribel peruk, finns nu de första 10 minuterna av dokumentären att spana in här nedan. 

Seså!  Spana in!


Mängder av filmfolk medverkar, däribland manusförfattaren Kevin Smith och superproducenten Lorenzo di Bonaventura. Hela dokumentären blir tillgänglig online (mot betalning) den 9:e juli.
| 7 juli 2015 15:00 |