Film

Skribent

Jenny Bång

29 maj 2015 | 15:00

7 regissörer som ratar sina egna filmer

Ja, till och med Spielberg och Fincher har sina skamfläckar i CV:t.
Har ni sett en film av regissören Alan Smithee? I så fall var det nog inte den bästa av filmer. Står Alan Smithee som regissör, var det ett tydligt tecken på att någonting i produktion gått väldigt fel. 

Alan Smithee är en pseudonym som dök upp i slutet av 60- talet och länge användes av regissörer som inte ville att deras riktiga namn skulle förknippas med en film, som av olika anledningar inte blev som de ville. För att få sitt namn ersatt med Alan Smithee, var regissören tvungen att lägga fram tydliga belägg för Directors Guild of America, till varför han eller hon inte vill stå som regissör. Nuförtiden har det dock blivit allt svårare att förbli anonym som regissör och Alan Smithee har därför blivit alltmer osynlig.
 
Här kommer ett gäng regissörer som ibland kanske hade önskat att deras namn ersatts med Alan Smithee. Vad tycker ni? Vilka filmer ska de skämmas över?

Mathieu Kassovitz - "Babylon A.D"


Mathieu Kassovitz är främst känd för filmerna "Le Haine" och "De Blodröda floderna". "Babylon A.D." är en dystopisk science fiction, som Kassovitz regisserade 2008 med skådespelare som Vin Diesel och Gérard Depardieu i rollerna. Av Kassovitz själv har filmen kallats bland annat för ”ett dåligt avsnitt av 24” och ”bara våld och dumhet”. Han avskyr filmen och menar att han aldrig fick chansen att göra filmen som han själv ville. Han lägger skulden på dåliga producenter och dåliga partners, som inte respekterade manus. Kassovitz har sagt att det helt enkelt var en fruktansvärd upplevelse. Kan du franska och vill veta mer? I så fall kan du hitta dokumentären “Fucking Kassovitz: Making of Babylon A.D.” på Youtube. David Fincher - "Alien 3"


"Alien 3" var Finchers första spelfilm. Han hade tidigare främst jobbat med musikvideos och reklam. Nu vet vi ju att det, trots en total flopp, gått väldigt bra för Fincher. Men för Fincher är det ändå något av en skamfläck i hans CV. Han har sagt att ”många hatade "Alien 3", men ingen hatade den mer än jag”. Eftersom Fincher var en ung och ny regissör, hade han inte mycket att säga till om. Han blev helt överkörd av andra med mer makt. Det gjorde att både manus, kreativitet och Finchers önskemål, blev lidande. Fincher har sagt att ”Det finns inget värre än att höra någon säga ´Å, så du gjorde den filmen? Den filmen sög´, och så måste man hålla med dem”. Oavsett kritiken, har Fincher sagt att det lärde honom att slåss för det man tror på och hålla fast vid sina idéer. Steven Spielberg"Indiana Jones och de fördömdas tempel"


Någonsin undrat varför just "Temple of Doom" är så mörk och dyster? Ja, enligt producenten till filmen, George Lucas, är det så enkelt som att man ”sometimes, you go to the dark side”. När Spielberg och Lucas skulle göra "Temple of Doom", hade de inte de bästa förutsättningarna för något annat än en mörk film. George Lucas hade precis skilt sig och Steven Spielberg hade även han separerat från sin flickvän. De var båda nere, ”på dåligt humör”, enligt Lucas. "Temple of Doom", har Lucas sagt, är på sätt och vis en metafor för hur det känns att få sitt hjärta utslitet. I efterhand är "Temple of Doom" en film som varken Lucas eller Spielberg tycker om. Den påminner om en alldeles för mörk tid i deras liv. Tony Kaye"American History X"


Tony Kaye ville inte ha Edward Norton i huvudrollen, eftersom han inte ansåg att Norton kunde axla rollen. Och när Kaye, efter filmens första screening, fick tillbaka kritik från producenter och Norton, blev Tony Kaye minst sagt upprörd. Han blev under en tid bannlyst från klippningen och när han till slut fick återvända, har han sagt att filmen blivit oigenkännlig. Producenterna hade, enligt Kaye, till och med låtit Norton jobba med redigeringen. Något som gjorde regissören så arg att han slog till en vägg och bröt handen. Kaye menar att de gjort hans film nästan en timme kortare, samt att Norton hade passat på att ge sig själv mer tid på vita duken än vad han hade från början. Trots att Kaye inte ville ha sitt namn på filmen, kunde de beslutande Directors' Guild of America, inte godta hans  önskan, eftersom han redan fört sådant väsen att hela världen visste att det var han som var regissör till "American History X". Joel Schumacher "Batman & Robin"


Joel Schumacher har sagt att han hoppas att "Batman & Robin" åtminstone inte kommer hamna på listan över de värsta filmerna som någonsin gjorts. Med det uttalandet blir det ganska uppenbart att han inte är helt nöjd med sin film. Han har, ovanligt nog för en regissör, tagit på sig hela skulden för misslyckandet. Han menar att han aldrig borde gjort en uppföljare. Han hade aldrig gjort det med sina tidigare filmer och menar att uppföljare främst är till för att ”tjäna mer pengar och sälja fler leksaker”. Woody Allen - "Annie Hall"


Woody Allen är alltid sin egna främsta kritiker. Han har beklagat sig över de flesta av hans mest populära filmer. Annie Hall var han beredd att göra gratis, om bara United Artists lovade att den inte skulle distribueras. Allen var inte alls nöjd med "Annie Hall". Han har sagt att syftet med filmen var att den skulle handla om vad som händer i killens inre medvetande. Dock var det ingen som brydde sig om det, utan allt fokus hamnade på relationen mellan honom och Diane Keaton. Den relationen var inget som Woody Allen brydde sig om. Den var nämligen menad att bara vara en liten del av något mycket större, som han hade tänkt sig. David Lynch - "Dune"


David Lynchs första klippning av "Dune", var inget som godkändes av producenterna. Hans tre timmar, blev därför nedklippta till två timmar. En redigering som Lynch själv inte var delaktig i, utan sköttes helt av Universal. Redan då kände Lynch, att filmen inte längre var hans verk. När "Dune" senare skulle visas på tv, klipptes filmen om ännu en gång. Den blev då nästan tre timmar lång som Lynch önskat från början. Problemet var bara att de klippt den helt annorlunda än vad regissören hade i åtanke. Han har sagt i intervjuer att det var en fantastisk inspelningstid och att han hade ett otroligt crew. Men på grund av att han inte fick final cut, så var det ändå 75 procent mardröm.

Large 2e40398876a690b595690415242adf53 original
| 29 maj 2015 15:00 |