Woody Allen

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 01 December 1935 Brooklyn, New York, USA

Biografi

Woody Allen är en amerikansk manusförfattare, skådespelare, komiker, musiker och filmregissör, född 1 december 1935 i Flatbush Brooklyn, New York. Allen har under sin långa karriär vunnit fyra oscarstatyetter.

Allen spelar ofta själv huvudrollen som neurotisk judisk newyorkbo i sina filmer. Staden New York kan ofta ses som en ”extra huvudroll” i filmerna, då många av hans filmer är inspelade där.

Med filmen Annie Hall kom hans riktigt stora genombrott. Filmen vann en Oscar för bästa film 1977 vilket är högst ovanligt för en komedi. Själv prisades han för Bästa regi samt Bästa manus och var även nominerad som Bästa manliga huvudroll. 

1987 vann han sin tredje Oscar för manuset till Hannah och hennes systrar och 2012 vann han sin fjärde Oscar, även den för Bästa manus, för Midnatt i Paris. Sammanlagt har han fått 23 Oscarsnomineringar, 15 gånger som manusförfattare, 7 som regissör och en gång som skådespelare. Detta gör honom till en av de personer som nominerats flest gånger. Allen själv har aldrig varit på plats på galan för att motta sina priser. Enda gången han besökt galan var 2002 när han höll ett tal om sin hemstad New York och bad filmskapare att fortsätta göra film i staden även efter terroristattackerna 11 september 2001. Talet möttes med stående ovationer.

Två av Allens favoritregissörer är Ingmar Bergman och Federico Fellini. De har också i viss utsträckning påverkat Allens filmkonst, särskilt efter de ”lättare komedierna” på 70-talet. Exempel där sådana influenser kan märkas är Interiors och Stardust Memories 1980. 

När det gäller den renodlade, ofta absurda och judiskt influerade komedin har bröderna Marx och då särskilt Groucho Marx varit stora förebilder. Groucho Marx kommenterade själv detta på sin ålders höst då han menade att Allen visserligen inspirerats av Bröderna Marx men att Allen utvecklat denna komedityp och lyckats finna sin egen, unika stil.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
Jedi.Smilla
Jag ska inte missbruka H ordet så skriver istället Avskyr
-Jag AVSKYR W. Allen -Innerligt! [urk]
Danne
Ja antar att man måste skilja på konstnären och konsten...
Marcus
Jag förstår hur du tänker, många tänker precis så, men för mig personligen funkar det inte riktigt. När du säger "jag vill inte hylla honom för det är han inte värd" så ljuger du ju för dig själv, du uppskattar ju filmerna och då är han väl värd att hyllas, för filmerna? Vad Woody Allen än gör på fritiden, om han så spränger hela USA i luften, så förändras ju inte filmerna ett dugg. 

Men som sagt, förstår hur du resonerar. Det är en knepig fråga det där..
Visa fler (28)