EXKLUSIVT

Skribent

MovieZine

22 december 2014 | 20:00

6 heistfilmer som inspirerade nya "Jönssonligan"

Regissören Alain Darborg tipsar om sex heistfilmer att värma upp med innan du ser "Jönssonligan - Den perfekta stöten".
En bra bioupplevelse för mig är som att gå på nöjesfält. Jag har fjärilar i magen, det är spännande, jag skrattar och när det är över vill jag åka en gång till. Action/komedier och kuppfilmer är genres som jag tycker väldigt mycket om. Jag får spänning, action, ibland humor och i bästa fall hänga med på en genial plan.

Här är en lista på 6 filmer som har inspirerat mig och min manusförfattare Piotr Marciniak inför min egen kuppfilm "Jönssonligan - Den perfekta stöten".

Blåsningen (1973)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Paul Newman och Robert Redford blåser en gangster på pengar.
Planen huvudpersonerna i filmen har är supersmart. Jag blir lika lurad av den nu som första gången jag såg den. Du tror att du hänger med i handlingen, men vänta bara. Om du inte sett den, se den direkt!

Snatch (2001)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Jason Statham och hans kompanjon dras in i en snurrig härva med boxning och en stulen diamant. Skådisarna, manuset, fotot, klippning, musiken, ALLT är bra i denna film! 100% underhållning erbjuds tittaren. Den är fortfarande lika cool som när den kom. Det jag framförallt gillar är hur den växlar mellan humor och allvar. Man skrattar åt någonting rätt tramsigt – BANG - plötsligt blir det blodigt allvar.

Dödligt vapen (1987)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Mel Gibson och Danny Glover är två poliser som tvingas samarbeta mot sin vilja. Detta är ingen kuppfilm, men det är samma här som med Snatch. Blandningen av spänning och humor träffar mig rakt i hjärtat. Många actionkomedier från 80-90 talet är fantastiska vad gäller tonen - "Snuten i Hollywood", "48 timmar", "Rush Hour", "Bad Boys" m.m - Ena sekunden är det blodigt allvar, nästa sekund drar någon ett skämt. Kombinationen av spänning och humor är någonting jag hoppas få fortsätta med och utveckla gällande mitt egna filmande.

Ocean's Eleven (2001)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Steven Soderberghs version från 2001. George Clooney med flera ska slå till och sno pengarna från ett casino i Las Vegas. Det bästa med filmen är att bara få hänga med karaktärerna. Jag vill vara som dem, bli kompis med dem. Finns inget bättre än att hänga sköna med gentlemannatjuvar som lyckas med sin plan (Oops, spoiler)... Men helt ärligt, hur häftigt vore det inte att vara med om en sådan kupp på riktigt? Ha en smart plan, sno miljoner och ha lika roligt som de har under tiden? (Om du som läser detta är polis. Jag är inte allvarlig… miljarder vore bättre)

Rififi (1955)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Fransk gangsterfilm från 1955 (Den är bra fast den är gammal och svartvit). Ett inbrott som skulle göra de fyra männen vi följer rika, rullar istället igång en snöboll av död. Filmen är inte särskilt rolig utan riktigt brutal. Tjuvarna man följer är inte några jag skulle vilja ha som kompisar heller. Men det finns en scen i den som är magisk. Och det är själva inbrottet in i juvelbutiken mitt i filmen. Det är ett 30 minuters inbrott helt utan musik. Där man ingående får följa med steg för steg när de bryter sig in. Man sitter som på nålar.  Och paraplyet de använder för att samla upp gruset från taket de hackat sönder är ju bara så finurligt, enkelt och genialt samtidigt.  Det är som att Charles Ingvar Jönsson har hjälpt dem med det momentet.

Prison Break (2005)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

För er som inte vet. Detta är ingen film, utan en tv-serie i fyra säsonger (...och en rätt dålig film). Det startar med att huvudpersonen Michael rånar en bank så han ska hamna i fängelset. Väl inne i finkan ska han sen hjälpa sin oskyldigt anklagade och dödsdömde bror att rymma. Michael är som en Charles Ingvar Jönsson. Han har en riktigt smart plan för varenda situation han hamnar i. Bokstavligt talat, då hela planen är tatuerad över hans kropp. Men det är så coolt att han alltid ligger steget före alla, även mig som tittare. Här finns många finurliga idéer att njuta av. I något av de sista avsnitten i säsong 4 använder de faktiskt idén med paraplyet från "Rififi". Antingen har de stulit det skamlöst, eller är det en hyllning till "Rififi".

Ladda inför nya Jönssonligan!! Strunta i Kalle Anka under julhelgen och kolla på någon av dessa filmer istället. Ett julklappstips till dig själv, dina föräldrar, din hamster eller någon du tycker väldigt mycket om är en biobiljett till "Jönssonligan - Den perfekta stöten" som har premiär den 16 januari. Det kommer bli underhållande!

God jul & Gott nytt år!

Alain Darborg
| 22 december 2014 20:00 |