Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 december 2016 | 18:00

27 uppföljare som kommer på bio år 2017

Här är din snabbguide till några av de tveklöst största filmerna på bio under nästa år.
Uppföljare och prequels dominerade på biodukarna under året, och 2017 blir inget undantag. Gamla skräckikoner väcks till liv igen, actiongubbar pumpar musklerna och superhjältar möter nya hot när Hollywood återanvänder idéer och bygger ut sina filmiska universum.

Från ett "Trainspotting"-återseende 20 år senare, till åttonde kapitlet i Star Wars-sagan: här är alla uppföljarna vi kommer få se i biotablån det närmaste året. 

"xXx 3: The Return of Xander Cage" (27 januari)




Actionfilmen från 2000-talets början fick en uppföljare med Ice Cube, som få brydde sig om. Det dröjde en herrans massa år men nu är Vin Diesel tillbaka som den våghalsige agenten. 

"Resident Evil: The Final Chapter" (3 februari)




Efter fem filmer som retat upp spelets fans har vi nu kommit till slutet på Alices resa. Men än återstår några zombies att slakta innan hon kan stoppa ondskefulla Umbrella Corporation. 

"T2: Trainspotting" (3 februari)




Dags att återse Danny Boyles knarkkomedi från 1996. I uppföljaren möter vi samma karaktärer i Englands undre värld, 20 år äldre men inte direkt klokare.

"Rings" (3 februari)




På tal om uppföljare som dröjt alltför länge, snart kommer den tredje filmen i skräckserien som började med "The Ring" (som i sig byggde på japanska "Ringu"). Man får hoppas att VHS-spöket har uppgraderat sin teknik.

"Fifty Shades Darker" (10 februari)




Bokfenomenet "Femtio nyanser av honom" blev till en av fjolårets mest sedda biofilmer. Som tur är finns det ytterligare historier att filma om Anastasia och Christians sexäventyr. Tvåan kommer lagom till Alla hjärtans dag.

"John Wick: Chapter 2" (10 februari)




När Keanu Reeves begav sig på hämndturné fick vi en av de snyggaste och hårdaste actionthrillers på länge. Den före detta lönnmördaren har ytterligare några skurkar att knäppa. I uppföljaren medverkar också Peter Stormare. 

"Logan" (3 mars)




Den tredje och sista filmen om Wolverine, fristående från "X-Men"-sagan. Uppfriskande nog ska vi få både svordomar och blod när regissören James Mangold satsar på en råare och barnförbjuden superhjältefilm.

"Fast & Furious 8" (14 april)




Actionserien som började år 2001 kör så det ryker, och än så länge går varje film bättre än den förra. I del åtta, som i USA heter "The Fate of The Furious", vänds Vin Diesel mot sina polare.

"Guardians of the Galaxy vol. 2" (5 maj)




Marvels kaxiga rymdgäng har laddat bandaren med nya 80-talshits, och Baby Groot är redan hela internets älskling. Det här kan mycket väl bli årets mest underhållande serietidningsfilm!

"Annabelle 2" (19 maj)




Onda dockor ska låsas in och inte röras. Varför kan folk inte fatta det? Annabelle är tillbaka och ställer till med problem igen, nu i regi av svenske David F. Sandberg som gav oss "Lights Out".

"Alien: Covenant" (19 maj)




Ridley Scott åker ut i rymden igen i jakt på slemmiga varelser, i filmen som utspelar sig mellan "Prometheus" och "Alien". Michael Fassbender och Noomi Rapace får sällskap av Katherine Waterston och Danny McBride.

"Pirates of the Caribbean 5: Salazar’s Revenge" (24 maj)




Skepp ohoj! Johnny Depp blir Kapten Jack Sparrow för femte gången och möter en ny piratskurk i den stendöde kapten Salazar (Javier Bardem). Regisserar gör norska ”Kon-Tiki”-duon Espen Sandberg och Joachim Roenning. 

"Kingsman: The Golden Circle" (16 juni)




Den bästa spionfilmen på senare år får en uppföljare. Trots att en viss karaktär dog i senaste filmen, ryktas hen vara tillbaka för nya Bond-inspirerade äventyr. Channing Tatum och Julianne Moore är nya i rollistan.

"Transformers: The Last Knight" (24 juni)




Är det redan dags för en femte ”Transformers”-film? Det verkar inte bättre. Michael Bay bjuder på mer gigantiska robotfighter och stora explosioner, med Mark Wahlberg åter i huvudrollen. Anthony Hopkins har också låtit sig luras med.

"Dumma mej 3" (30 juni)




Sommarens animerade succé står garanterat DreamWorks för. ”Dumma mej”-filmerna om den charmige skurken Gru blir bara större för varje film, och så länge Minionerna är med kommer barnfamiljerna strömma till bion. Gru utmanas den här gången av en vuxen barnstjärna som ännu inte lämnat 80-talet bakom sig.

"Apornas planet: Striden" (14 juli)




En av de bättre remakes på senare tid har nu blivit till en hel trilogi. I ”War of the Planet of the Apes” (som den bättre amerikanska titeln lyder) tar Woody Harrelson upp kriget mot aporna som hotar att ta över hela planeten. 

"Bilar 3" (1 september)




Nej, ”Bilar 2” var inte i närheten av en bra film. Men när man får chansen att kränga fler plastfigurer, lakanset, lunchlådor och tröjor med leende bilar på, så tar man chansen och pumpar ut ännu en uppföljare. Enligt första teasern till Pixars nya film blir det allvar för Blixten & co.

"Blade Runner 2049" (6 oktober)




Det dröjde 34 år för Ridley Scotts "Blade Runner" att få en uppföljare. Lika många årtionden har passerat i denna nyskrivna sci-fi-noir där Ryan Gosling tar huvudrollen. Harrison Ford är tillbaka som Rick Deckard och Jared Leto dyker också upp i regi av Denis Villeneuve ("Arrival").

"Insidious: Chapter 4" (25 oktober)




Den framgångsrika skräckserien fortsätter och vi ska återigen vandra in i andarnas okända dimension. Enligt ett gammalt rykte kan den utspela sig innan de första filmerna men efter "Chapter 3" (som ju också var en prequel). Snurrigt.

"Saw: Legacy" (27 oktober)




En sann skräckikon dör aldrig. På något sätt ska nu Jigsaw (spelad av Tobin Bell), denna fruktade terror-mastermind, återuppstå för ännu ett kapitel. Den senaste filmen kom 2010. Regi-bröderna Spierig gjorde senast "Predestination" och "Daybreakers".

"Thor: Ragnarok" (3 november)




Tredje gången gillt för den hammarsvingande nordiska halvguden. Med många megasuccéer bakom sig har Marvel Studios vågat ta ut svängarna lite mer med sina superhjältar. Den här gången har vi blivit lovade både en humoristisk "buddy comedy" och den mörkaste delen hittills. Cate Blanchett spelar skurk.

"Justice League" (17 november)




Efter ”Man of Steel” och ”Batman v Superman: Dawn of Justice” är DC Comics redo för sin största film hittills. Återigen är det Zack Snyder som håller i spakarna när The Flash, Aquaman och Cyborg ska introduceras för biopubliken.

"Star Wars: Episod VIII" (15 december)




Årets mest efterlängtade film när MovieZines läsare fått välja! Förväntningarna är höga och frågorna många. Vad hände där på klippan mellan Rey och Luke? Rian Johnson ("Looper") tar över sagan efter J.J. Abrams supersuccé.

"Bad Moms 2" (premiär ej satt)




I god tid inför julen kommer en fortsättning på komedin där tre unga morsor bestämde sig för att sluta hetsa och börja njuta av livet. Här får vi se hur ett julfirande kan se ut när man dumpar alla "måsten". 

"Bamse och jakten på dunderklockan" (premiär ej satt)




Sveriges främste serietidningshjälte Bamse är tillbaks på bioduken i jul, men redan nästa år kommer en tredje film i serien. Här ska den yngsta publiken lära sig om vikten av att bara vara sig själv. 

"Den stora nötkuppen 2" (premiär ej satt)




Mer animerat. I amerikanska ”The Nut Job” gjorde Will Arnett rösten till ekorren Surly, som planerade att stjäla nötter. Filmen blev kanske inte samma succé som jättarna Disney och DreamWorks kan skryta med, men lockade tillräckligt med publik för att en uppföljare skulle bli av.

"Pitch Perfect 3" (5 januari 2018)




Sist ut 2017 (och först i början av 2018 i Sverige) kommer hela a-cappella-gänget tillbaka för tredje gången. Anna Kendrick och Brittany Snow struntar i att de är alldeles för gamla för att spela college-tjejer, och slipar redan på nya hits.

Observera att alla premiärdatum kan komma att ändras.

Såg du något som lockade på listan? Vilka av filmerna kommer ni se och vilka skippas? Kommentera nedan.
| 26 december 2016 18:00 |