Film

Skribent

Mats Karlsson

27 december 2017 | 21:00

2017 års största floppar

Den oundvikliga och smärtsamma listan är här, sjunkbomberna filmstudios helst glömmer.
Året 2017 har genererat flera fina kassasuccéer, men dessvärre har bioåret också levererat de sedvanliga sjunkbomberna. Studios gör vad de kan för att undvika att just deras film floppar, men dessvärre är det likväl ett antal filmer som misslyckas att locka till sig tillräckligt med publik och här är de:
 
Nedanstående resultat presenteras i bokstavsordning och är i amerikanska dollar samt baseras på internationella intäkter.
 

A Cure for Wellness

 
Budget: 40 miljoner
Intäkter: 26 miljoner
 

Blade Runner 2049

 
Budget: 150 miljoner
Intäkter: 258 miljoner
 
 

Breathe

 
Budget: 15 miljoner
Intäkter: 0.49 miljoner
 

Collide

 
Budget: 21.5 miljoner
Intäkter: 4.8 miljoner
 

The Dark Tower

 
Budget: 60 miljoner
Intäkter: 111.8 miljoner
 
 

King Arthur: Legend of the Sword

 
Budget: 148.6 miljoner
Intäkter: 175 miljoner
 

Live by Night

 
Budget: 108 miljoner
Intäkter: 22.7 miljoner
 

Monster Trucks

 
Budget: 125 miljoner
Intäkter: 64 miljoner
 
 

Mother!

 
Budget: 30 miljoner
Intäkter: 44 miljoner
 

Only the Brave

 
Budget: 38 miljoner
Intäkter: 23 miljoner
 

The Promise

 
Budget: 90 miljoner
Intäkter: 8 miljoner
 
 

The Snowman

 
Budget: 35 miljoner
Intäkter: 43 miljoner
 

Stronger

 
Budget: 30 miljoner
Intäkter: 6 miljoner
 

Suburbicon

 
Budget: 25 miljoner
Intäkter: 5.8 miljoner
 
Den titel som sticker ut mest är tveklöst Denis Villeneuves "Blade Runner 2049". Trots att filmen har närapå blivit unisont hyllad blev den inte den succé studion hade hoppats på, tvärtom, det blev en stor ekonomisk käftsmäll.
 
Skådespelare som har satt sig i registolen har haft ett motigt år, speciellt för Ben Affleck som misslyckades radikalt med "Live by Night". Värt att notera att det är en film som hamnade mellan två distributionsår, då filmen fick begränsad biopremiär på juldagen 2016, medan den breda releasen lanserades 13 januari 2017.
 
Det gick heller inget vidare för George Clooney och hans film "Suburbicon", men det blev ännu tuffare för Andy Serkis som endast inkasserade 490 tusen dollar med sin regidebut "Breathe".
 
Det finns ytterligare två filmer som är värt ett omnämnande. Eftersom filmerna medvetet valde att köra med en väldigt smal biorelease platsar de helt enkelt inte på ovanstående lista. Den första är "The Lost City of Z" som hade en produktionsbudget på 30 miljoner, men drog endast in 8.58 miljoner. Den hade lätt tjänat fina pengar på en sedvanlig biorelease, men Amazon lägger alltid kraften på streaming och därför blev inte de magra biointäkterna någon större överraskning.
 
Den andra titeln är Blumhouses "Amityville: The Awakening" som fick många löpsedlar när den drog in 742 dollar under sin öppningshelg. Anledningen var att man satsade helhjärtar på en streamingrelease. Men den magra bioöppningen talade sitt tydliga språk, intresset på biomarknaden för filmen var lågt.
 
Vilken films intäkter överraskade er mest?
| 27 december 2017 21:00 |