A Cure for Wellness 2017

A Cure for Wellness poster

Synopsis

En ambitiös anställd försöker rädda sin chef från ett mystiskt "hälso-spa" i Alperna. Han upptäcker att deras mirakelbehandlingar inte är vad de verkar vara.
Ditt betyg
3.1 av 132 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fanny Degerfelt

15 februari 2017 | 16:15

Aldrig har en kurort varit så skrämmande

"A Cure for Wellness" är vacker, atmosfärisk och stundtals genuint obehaglig – men knappast botemedlet för en trött genre.
En kall Wall Street-karriärist (med det subtila namnet Lockheart) skickas till Schweiz för att hämta hem bolagets chef från en kurort han vägrar lämna. Väl på plats vid Alperna finner han sig utan mobilmottagning, omgiven av vitklädda patienter som håller på med tai chi, spelar kort och extatiskt talar om Behandlingen. 

När Lockheart försöker lämna kurorten bryter han benet i en bilolycka och tvingas stanna kvar. Han möter den mystiska Hannah – den enda unga patienten – som upplyser honom om att ingen någonsin lämnar faciliteten, och blir tillslut övertygad att testa några av kurerna.

Ju längre han är där, desto mer övertygad blir Lockheart om att någonting är väldigt fel, samtidigt som hans grepp om vad som är verkligt blir allt lösare. Likt Paul Sheldon i ”Lida” hindrar dock hans brutna ben honom från att fly situationen.

Trailern till ”A Cure for Wellness” antyder att det är en skräckfilm, men det är främst en psykologisk thriller. Den gör något hyfsat intressant av det väl använda greppet där huvudpersonen har svårt att avgöra om det han ser är verkligt. Dock hade filmen mått bra av mer risktagande när det kommer till själva berättelsen, det känns som om den följer mallen för dessa filmer. Men det innebär inte att den inte är spännande, allt eftersom att pusselbitarna faller på plats tätnar atmosfären på ett sätt som påminner om ”Shutter Island.” 

Regissören Gore Verbinski är mest känd för att ha regisserat de tre första ”Pirates of the Caribbean”-filmerna, men det var också han som låg bakom den amerikanska versionen av ”The Ring” (till vilken det finns ett par små blinkningar).

”The Ring” – tillsammans med ”The Grudge” - var stilbildande för hur skräckfilm såg ut i början av 2000-talet (även om tusen parodier har sugit skräcken ur dem vid det här laget.) ”A Cure for Wellness” kommer inte få samma kultstatus, men det är en intressant film. Den är oerhört vacker, atmosfärisk och i sina stunder genuint obehaglig – tur att jag fick mitt senaste tandläkarbesök avklarat innan jag såg den. 

Den hade dock varit mer effektfull om den inte varit så lång. ”A Cure for Wellness” kan inte låta bli att rulla runt i sin egen estetik likt ett överentusiastiskt barn som fiskar efter komplimanger till sin teckning och som trycker den i ens ansikte när en slutat berömma den. Vid två tillfällen tror jag att eftertexterna ska börja rulla innan de faktiskt gör det. Det blir inte bättre av att de andra sluten varit bättre, mer tvetydiga och intressanta än det slut vi faktiskt får. 
| 15 februari 2017 16:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
En utomordentligt välgjort thriller, som påminner en hel del om Shutter Island. Jag vet inte varför, men det finns något obehagligt över kliniker med skinande rent kakel, överdrivet artig personal, märkliga behandlingsmetoder och oroväckande hängivna patienter. Ganska snart förstår man att allt inte står rätt till på kurorten men genom skicklig regi vet man inte om det som händer är hallucinationer eller inte. In i det sista hålls spänningen uppe även om slutet kanske kunde ha varit snäppet fyndigare. Men överlag är det här en mycket spännande och härligt kuslig film som jag rekommenderar varmt.
Läs mer