Suburbicon 2017

Suburbicon poster

Synopsis

Suburbicon är en fridfull, idyllisk förort med fina hem och välskötta gräsmattor... det perfekta stället att flytta till för en familj, och sommaren 1959 gör familjen Lodge just det. Men under den lugna ytan maskerar sig en störande verklighet, eftersom pappan och maken Gardner Lodge (Matt Damon) måste navigera i stadens mörka del av förräderi, svek och våld.
Ditt betyg
3.3 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg

Recensent

Jonna Vanhatalo

4 september 2017 | 10:00

Sylvass satir i Clooneys bästa hittills

George Clooney övertygar som regissör i detta galna och skruvade mord-drama med alltid lika fantastiska och starkt sevärda Julianne Moore och Matt Damon i huvudrollerna. Manuset är skrivet av Bröderna Joel oh Ethan Coen och innehåller förutom lättrelaterade och klassiska dråpligheter, några skopor tragedi och ett antal blodiga mord.
Familjen Lodge består av pappa Gardner, mamma Rose, deras lille son Nicky samt mammas tvillingsyster Maggie. De lever tillsammans i det till synes harmoniska Suburbicon, ett idylliskt förortssamhälle i femtiotalets Amerika dit alla enligt reklamen är välkomna. Allting ändras dock när först en afroamerikansk familj flyttar in i grannskapet och när sedan två män inte långt senare tar sig in i Lodges hem. Dessa två händelser blir startskotten för en galopperande ond spiral av diverse olika utvecklingar, den ena mer vansinnig än den andra.

Den ganska traditionella deckarhistorien utspelas alltså med hetsiga och mycket obehagliga rasistattacker i bakgrunden. Den afroamerikanska familjen hotar plötsligt med sin blotta närvaro den vita medelklassens lyckliga och fejkat toleranta oas. Och det är riktigt hemska och obehagliga vi får se, som tyvärr fortfarande är aktuella men just därför viktiga att visa. 


Här fungerar rasismkulissen som en speglande baksida av en falsk och inbillat harmonisk fröjd när den tillskaffats på någon annans bekostnad och även om det spretar lite i historien emellanåt så lyckas Clooney efter viss möda snyggt väva samman intrigerna.

Det är synnerligen välspelat och både Damon och Moore gör två (eller egentligen tre då Julianne Moore spelar båda tvillingsystrarna) väldigt intressanta och mångfacetterade karaktärer. Bäst är dock unge Noah Jupe som filmens Nicky, genom vars uttrycksfulla ögon vi får följa det som sker. Jag känner verkligen med honom och det skär i mitt hjärta att tvingas se vad han går igenom. Det är ofta jobbiga scener och dramat är riktigt berörande, samtidigt som det är ganska roligt mellan varven och dessutom väldigt ofta galet spännande. Dessa tvära kast är absolut uppiggande men det hade i mitt tycke gärna fått vara ännu mer skruvat och är det något jag skulle önskat så är det att den svarta humorn fått ta mer plats.

Sammanfattningsvis är ändå ”Suburbicon” en sylvass, intensiv och väldigt underhållande satirisk film som verkligen förtjänar sin publik. Gillar man Coen-brödernas filmer så kommer man garanterat också gilla detta bloddrypande och humoristiska äventyr om vanliga individer och om hur lågt de kan sjunka.
| 4 september 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Suburbicon
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu