Film

Skribent

MovieZine

17 januari 2016 | 22:00

2015 års snyggaste posters

Vi kollar in vem som egentligen vann designkriget på posterfronten förra året.
Posters har på senare år nästan blivit roligare att hålla koll på än trailers. Det är ju numera i stillbildsform som studios och designers vågar ta ut svängarna och hitta kreativa lösningar, och vissa posters blir verkligen synonyma med sina filmer. Bäst är de när de lyckas väcka intresse samtidigt som de visar varför just deras film är unik.

Förra året bjöd på en hel del ögongodis, och här har vi samlat ett axplock av de allra snyggaste filmposters som släpptes under 2015.

"Jurassic World"
Även om Colin Trevorrows popcornrulle inte föll alla i smaken ökade åtminstone mitt filmsug tusenfalt när jag fick se den här postern. Den säljer onekligen in storleken hos Indominus Rex på ett effektivt sätt, och att vi vid posterns släpp ännu inte hade fått skåda besten i sin helhet gjorde att fantasin fick fylla i luckorna där bilden tog slut.

"The Nightmare"
En smula för mycket text förstör intrycket en aning, men trots det är postern till "The Nightmare" snygg, avskalad, och tankeväckande. 

"Bone Tomahawk"
Ett av årets guldkorn, "Bone Tomahawk", fick en poster som hyllade forna tiders westernfilmer, samtidigt som den med en väl avvägd färgkombination var lätt att känna igen och samtidigt ljuv att titta på. Se filmen också, förresten.

"It Follows"
Såklart att stilsäkra "It Follows" även skulle få en stilig poster. Bilden påminner om 80-talets slasher-kultur och det finurliga användandet av filmens tag line i själva titeln blir bara grädden på moset.

"Tangerine"
Jag har inte sett "Tangerine", och jag är inte så säker på att jag vill göra det heller. Vad jag däremot är säker på är att jag inte hade haft något emot att ha postern till filmen inramad på väggen. Typsnittet, färgerna och motivet skapar en säregen stämning full av liv, och bilden blir nästan ett konstverk i sig själv.

"Ant-Man"
Hur marknadsför man en förhållandevis okänd, mikroskopiskt liten superhjälte? Som ovan, såklart.

"The Revenant"


Large 65dbab8cb582b69b2b6094cf3d241895 revenant leo

Vi har redan hyllat filmfotografen Emmanuel Lubezki, och självklart måste postern försöka matcha hur snygg själva filmen är, vilket den ovan, åtminstone nästan, lyckas med. Frosten i skägget bryts mot de röda gnistorna och Leo ser ju inget annan än benhård ut på bilden. Mycket lyckat!

"Chi-Raq"Spike Lees moderna tolkning av den grekiska pjäsen "Lysistrate" handlar om gängkrig i Chicago, och postern är skönt symmetrisk. Dessutom stoltserar den med ett fantastiskt typsnitt på själva filmtiteln.

"Straight Outta Compton""Instantly recognizable!" hade jag nog rappat om jag kom från Compton. Nu får jag istället nöja mig med att säga att postern till F. Gary Grays film om N.W.A är stilren, lätt att känna igen, och samtidigt ge den extra pluspoäng för att det är artisternas namn, och inte skådisarnas, som står högst upp. Det ser coolt ut!

"Star Wars: The Force Awakens"
All hail the King! Filmglädjen formligen sprutar ut ur den här postern som stilmässigt håller sig nära de föregående bilderna i filmserien. Men visst ser det inbjudande ut? Rey är bad-ass som tusan med sin stav, Kylo Ren kittlar fantasin, och Captain Phasma ger oss en ny Boba Fett att längta efter. En av årets bästa posters, enligt mig.

Har vi missat någon snygg poster från 2015? Vilken blev din favorit från året som gick? Kommentera gärna nedan!
| 17 januari 2016 22:00 |