Tangerine (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Det är julafton i Hollywood och den prostituerade transpersonen Sin-Dee har nyss kommit ut från fängelset. På gatan går rykten om att hennes pojkvän varit otrogen när hon suttit inne. Tillsammans med bästa vännen ger sig Sin-Dee ut på jakt efter honom.
Visa hela synopsis
Regissör
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TANGERINE

Provocerande, underhållande och helt enkelt underbar
”Tangerine” av Sean Baker är ett modernt och väldigt underhållande nutidsdrama som fokuserar på människor oftast förpassade att vara utanför blickfånget. Dessa individer är bland de mest levande och färgstarka karaktärer jag sett på bio på ett bra tag och en inblick i deras liv är lika fascinerande som fängslande.
Det är julafton och den transsexuella Sin-dee Rella har precis sluppit ut ur fängelset när hon under en fika får veta av sin bästa väninna Alexandra att hennes hallick och pojkvän Chester varit otrogen. Ursinnig ger sig Sin-dee ut på gatorna för att hitta kvinnan som pekas ut som älskarinnan.

Det blir nästan en slags roadmovie när vi får följa den bestämda Sin-dee på hennes färd i jakt efter någon typ av vedergällning. Alexandra följer motvilligt med på villkor att inget drama uppstår, men Sin-dee är drama personifierad varför väninnan snart går åt sitt eget håll och egna äventyr. Vid sidan av att vi får följa de två kvinnorna, utspelas diverse sidointriger som alla till sist sammanlänkas snyggt i filmens spektakulära final.


Det är mycket musik och många klipp och tempot är högt. Alla skådespelarna som vi möter i filmen är så genuina att det känns som att man ser på en dokumentär. Dessa fantastiska människor är dessutom fulla av liv och en lusta som smittar av sig hela vägen till biofåtöljerna och jag kan inte annat kan än mysa, även om världen jag betraktar - full av horor och hallickar, egentligen är långt ifrån mysig.

Filmad med bara tre stycken Iphone 5:or visar Baker att mer faktiskt inte krävs för att skapa engagerande bilder som berättar en vacker historia om livet som vi inte är vana att se det. Extra eloge till skaparna för att alla transpersoner faktiskt också spelas av transpersoner, vilket tyvärr inte alltid är så självklart som det borde vara.

”Tangerine” är en rolig, rapp och otroligt härlig film om vänskap, kärlek, könsroller och vad som påverkar vår identitet. Gör dig en tjänst och se den!
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Sky Keith
Enastående vacker film med en äkthet sällan skådad. Den handlar om trasiga människor som överlever, de är långt ifrån perfekta men man gillar dem ändå. En livslevande film med en hårt pumpande puls. Fotot, gatan, människorna, vänskapen, det är bara så vackert. Betyg 5 av 5.

Veckans populära filmer

Visa fler