Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 januari 2015 | 18:00

17 animerade filmer på ritbordet just nu

Från "Angry Birds" till "Zootopia", här är de kommande årens största animerade familjefilmer.
Superhjälteteamet "Big Hero 6" har släpps lös på biodukarna, och som med alla Disneyfilmer räknar man med stor succé. Men vad blir nästa måste för barnfamiljerna? MovieZine tar en närmare titt på kommande årens premiärer.

Vi noterar bland annat att 2016 blir ett spännande år för älskare av animerat (och extra jobbigt för föräldrarnas plånböcker). Både Disney och Pixar släpper nämligen två filmer var. Men vänta inte så länge för redan i år finns det gott om nya äventyr att ge sig ut på; med utomjordingar, asiatiska prinsessor och monstertruckar.

Här är de 17 animerade filmer som vi ser mest fram emot under de kommande åren.

Home - 27 mars
En grupp fredliga utomjordingar invaderar Jorden för att gömma sig från sina dödliga fiender. När en av dem, Oh, av misstag råkar avslöja deras gömställe måste han fly. Tillsammans med jordflickan Tip försöker han ställa allt till rätta. I regi av Tim Johnson ("På andra sidan häcken"), med Rihanna som en av originalrösterna.

Sagan om prinsessan Kaguya - 2 april
Vackert animerad japansk folksaga från Studio Ghibli och Isao Takahata ("Eldflugornas grav"). En skogshuggare hittar oväntat en liten flicka inuti en bambustam. Hon växer snabbt till en liten dam och charmar alla hon möter. Men Kaguya bär på en hemlighet…

Minioner - 3 juli
Filmen där de älskade gula karaktärerna från "Dumma mej" spelar huvudrollerna. De har varit undersåtar till världens ondaste typer i århundraden, men när de anländer till New York startar jakten på en ny herre. Sandra Bullock gör rösten till superskurken Scarlet Overkill.

Insidan ut - 28 augusti
Årets Pixar-film utspelar sig inuti en liten flickas huvud, och sätter ett ansikte på alla de känslor som lever inom oss. Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och Vemod bor i Huvudkontoret, och försöker hjälpa bäst de kan när lilla Riley ska flytta till en helt ny stad.

Hotell Transylvanien 2 - 23 oktober
I höst öppnar hotellet igen, det där inga människor är välkomna (förutom Jonathan, förstås) så att mumier, monster, varulvar och vampyrer kan få vara sig själva. Dracula får dock nya problem på halsen när farfar Dracula checkar in. Med Adam Sandler och Mel Brooks i rollistan.

Snobben - 25 december
Visst blir det animerat på bio i juli också. Charles Schulz serie "Snobben" är den mest populära serien genom tiderna. För första gången någonsin kommer Snobben, Karl, Lucy och de andra på bio. Bakom filmen står Blue Sky, skaparna av "Ice Age" och "Rio".

Manolos magiska resa - 2015
Ett fantasifullt äventyr där unge Manolo (Diego Luna) slits mellan familjens förväntningar och sitt eget hjärtas väg. Animerat med latino-touch antas inte gå hem på svensk bio, så räkna med att filmen går direkt till DVD någon gång i år.

Strange Magic - 2015
En sagomusikal inspirerad av "En midsommarnattsdröm" och med George Lucas som producent. Här möter vi goblins, alver och andra varelser i en kamp över en mäktig dryck. Flopp och sågningar vid premiären i USA häromveckan, så sätt inte upp den på att-se-listan riktigt än.

Monster Trucks - vintern 2015/2016
Vi vet inte mycket om handlingen i "Monster Trucks" men skulle gissa på en mer högoktanig och pumpad variant av "Bilar". Rob Loew gör en huvudroll i detta äventyr av Chris Wedge, som regisserade "Epic - Skogens hemliga rike"

Den gode dinosaurien - 5 februari 2016
Var redo för en ny dinosauriehajp bland barnen. Pixar berättar här om en snäll men ensam dinosaurie som får sällskap av en pojke på en oväntad resa.

Zootopia - 4 mars 2016
Efter "Big Hero 6" är "Zootopia" näst ut för Disney. Det är namnet på djurstaden där en snacksalig räv blir anklagad för ett brott han inte begått. Stadens toppsnut är en kanin som snabbt får upp spåret efter flyktingen, men snart tvingas de båda att samarbeta. 

Sausage Party - april 2016
Okej, barn, håll för öron och ögon nu. Det blir allt annat än familjevänligt när Seth Rogen och Evan Goldberg ("The Interview") testar på animerad film. Duon har bland annat James Franco och Kristen Wiig i rollistan, och det ska handla om en grupp vilsna matvaror i snabbköpet. 

Angry Birds - 13 maj 2016
Fåglarna med sina olika superförmågor tar steget från mobilspelet till bioduken. Skön rollista med namn som Peter Dinklage, Maya Rudolph och Bill Hader. Det återstår att se om spelen är tillräckligt populära än, för att filmen ska bli en fullträff - och inte bomba.

Hitta Doris - 29 juli 2016
Pixars flitiga år fortsätter, och snart är det dags för den efterlängtade uppföljaren till "Hitta Nemo". Här är det oemotståndliga Doris (Ellen DeGeneres) som simmar ut på eget uppdrag: att hitta sina föräldrar. 

Moana - Vintern 2016
Disney återvänder till sina klassiska prinsess-sagor med "Moana", om en modig tjej på ett havsäventyr. Att Moana är polynesisk och därmed mörkhyad har redan fått internet att jubla. Regissörerna Ron Clements och John Musker gjorde sitt för mångfalden i Disneys sagovärld senast med "Prinsessan och grodan".

The LEGO Batman Movie - april 2017
En av fjolårets mest älskade animerade filmer var givetvis "LEGO-filmen". Medan en uppföljare förbereds gör man också en spin-off för superhjälten Batman. 

Toy Story 4 - sommaren 2017
Sedan "Toy Story" kom för 20 år sen och satte ribban högt för CGI-animerat, har den och de två uppföljarna blivit omåttligt framgångsrika. De pumpar inte direkt ut dem på löpande band, tack och lov, men den som väntar på nåt gott… Regissören John Lasseter och alla Pixar-hjärnor har slagit sig ihop för att komma på nya värdiga idéer åt Woody, Buzz Lightyear och de andra leksakerna som lever när ingen ser dem. 

Fram till 2018 ska vi också få ta del av nya uppföljare som "Croodarna 2", "Kung Fu Panda 3", "Madagaskar 4" och "Ice Age 5". Just nu finns det dock väldigt lite info om dem. 

Vilka av filmerna verkar mest lovande? Kommentera nedan.
| 30 januari 2015 18:00 |