Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 februari 2017 | 18:00

16 biofilmer som ingen såg under 2016

Inte ens stjärnor som Michael Fassbender, Tom Hanks och Julianne Moore lyckas alltid övertyga den svenska biopubliken.
Det är inte alltid de bästa filmerna som blir biosuccéer. Och på samma sätt behöver en publikflopp inte betyda att filmen suger. Kanske har den bara marknadsförts på fel sätt. Kanske släpptes den när alla hellre sitter på en uteservering eller jagar Pokémons i parken. 

Filmerna som vi har samlat nedan är en salig blandning av kända och mindre kända titlar, några sågade och flera riktigt sevärda. Vad alla har gemensamt är att förvånansvärt få gick och såg dem på svenska biodukar.

Zoolander 2 - 16 571 biobesök

Komedin "Zoolander" från 2001 har blivit något av en kultklassiker med åren. Men uppföljaren kom minst tio år för sent, och dess mode-satir känns nu lika fräsch och lockande som de avlagda plaggen längst inne i din garderob.

Steve Jobs - 13 429 biobesök

Trots en spännande regissör som Danny Boyle, en populär skådis som Michael Fassbender, och en minst sagt fascinerande huvudperson som Steve Jobs, lyckades inte den här biografin väcka någon större pepp - inte ens hos de mest Apple-frälsta.

13 Hours - 7862 biobesök

När Michael Bay låter robotar slåss drar han hundratusentals svenskar till biograferna. När vanliga män ska kriga är intresset lågt. Det här bekräftar vad jag alltid har sagt, "13 Hours" hade mått bra av en Optimus Prime mitt bland alla smällar.Trumbo - 5014 biobesök

En biografi om en svartlistad manusförfattare låter kanske inte jättehett på förhand. Men med en god dos Oscarshajp, och en strålande Bryan Cranston i rollen som Dalton Trumbo, hade filmen förtjänat ett bättre öde på bio.

Where to Invade Next - 3512 biobesök

Alltid kontroversielle Michael Moore tonade ner sin ilska och gjorde en av förra årets bästa dokumentärer. Här reser han jorden runt för att plocka upp användbara tips, som till exempel hur Finland lyckas få världens bästa skolor. Så synd bara att ingen såg den.

Pojkarna - 3471 biobesök

En av de bästa svenska filmerna från 2016 handlade om ämnen som berör alla på väg in i tonåren, om könsidentitet och sexualitet. Förhoppningsvis kan den visas i klassrummen framöver, för i biosalongen lös det tomt.
Lika dött på biograferna var det när Jane Austen mötte levande döda i en otippad mash-up. Men att välja bort blodet och våldet till förmån för en lägre åldersgräns visade sig vara ganska... hjärndött. Kritikerna sågade, publiken uteblev.

Min faster i Sarajevo - 2824 biobesök

Knappt en timme långa "Min faster i Sarajevo" gjordes som ett tv-projekt för SVT, men lyckades ändå ta sig upp på biodukarna - och hela vägen till Guldbaggegalan. Inte särskilt många var dock intresserade av att besöka den här fastern.

Kungens hologram - 2340 biobesök

Den allmänt trevliga och tänkvärda dramakomedin, om en trött affärsmans kulturkrockar i Saudiarabien, lockade med Tom Hanks som affischnamn - men kanske är hans storhetstid över?Freeheld - 1321 biobesök

En gråtmild kärlekshistoria, ett angeläget HBTQ-budskap och fina prestationer av Julianne Moore och Ellen Page i sommarens fina drama. Det är synd när bra film råkar ut för publikfiasko.

Knight of Cups - 1208 biobesök

Terrence Malick är en knepig regissör. Intressant och spännande - visst. Ojämn och envist okommersiell - absolut. De flesta vet nog inte ens om den stjärnspäckade rollistan som bestod av Christian Bale, Cate Blanchett, Natalie Portman, Antonio Banderas, Teresa Palmer, Dane DeHaan, Joe Manganiello - och Joel Kinnaman som dessvärre blivit bortklippt.

Dirty Grandpa - 1120 biobesök

Snuskkomedin, med Robert De Niro som kåt farfar och Zac Efron som hans barnbarn och "designated driver", dissades av i stort sett alla kritiker. För en gångs skull valde biopubliken att lyssna.Under pyramiden - 377 biobesök

Axel Peterséns filmdebut "Avalon" hyllades stort år 2011. I fjol lovades vi en äventyrsfilm som på förhand målades upp som en svensk "Indiana Jones". Istället fick vi ett ganska blekt familjedrama som knappast kan ha gjort finansiärerna glada.

Elvis & Nixon - 191 biobesök

Michael Shannon som Elvis Presley och Kevin Spacey som Richard Nixon? Skådespelarna och deras rollfigurer väcker onekligen intresse. Tyvärr smögs den här ut på bio under en hektisk filmhöst, och innan någon ens hann märka det hade Kungen lämnat byggnaden.

Everybody Wants Some - 174 biobesök

Ni som följt MovieZine ett tag vet ju att vi gillar Richard Linklater, och det mesta han gör. Även hans nya 80-tals-collegerulle är väl värd dina två timmar. Biobesökarna blev dock inte fler än sex, sju gymnasieklasser.

The Hollars - 105 biobesök

Anna Kendrick, Sharlto Copley och John Krasinski är några av de mer kända namnen i dramakomedin om familjen Hollar. En trivsam liten historia, men det doftar direkt-till-dvd om den lång väg. Vad ”The Hollars” skulle upp och göra på bioduken är och förblir en gåta.

(Alla besökssiffror är hämtade från Svenska filminstitutet.)


Såg du någon av filmerna ovan på bio? Kommentera.
| 6 februari 2017 18:00 |