13 Hours (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den sanna berättelsen om sex elitsoldater med uppdraget att skydda personalen när terrorister attackerar en amerikansk förläggning i Benghazi, Libyen den 11 september 2012.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: 13 HOURS

Helms Deep med automatvapen
Vafalls? Har ultrakommersielle Michael Bay gått och blivit politisk på gamla dagar? Jaså, inte? Samma smörja som vanligt, säger du? Skamlöst sentimentalt och vulgärpatriotiskt så att man rodnar? Den politiska kontexten är mest en ursäkt för Bay att få vältra sig i biffiga underarmar, rykande patronhylsor och explosioner i slow-motion, säger du? …Puh! Jag blev nästan orolig!
”You cant put a price on being able to live with yourself”. Så lyder en nyckelreplik i Michel Bays senaste försök att framstå som en regissör som inte uteslutande gör film för elvaåringar. Nej, men det går alldeles utmärkt att sätta en budget på det. Det har Bay visat oss otaliga gånger. ”13 Hours” är baserad på författaren Mitchell Zuckoffs vittnesmål om hur sex medlemmar i en säkerhetsstyrka försvarade en amerikansk diplomatbyggnad mot upprepade terroristattacker i Benghazi, jubileumsdatumet den 11 september 2012. 

Bays film påminner till strukturen en hel del om Slaget vid Helms klyfta i ”Sagan om de två tornen”. Adrenalinstinna soldater står positionerade på ett tak och inväntar en annalkande, övertalig fiendestyrka. I de pauser som uppstår i den blodiga bataljen skämtar man klämkäckt med varandra och laddar om vapnen. Bay låter oss som tittare få chansen att empatisera med libyerna ungefär lika mycket som Peter Jackson föresatte sig att skapa förståelse för sina ondskefulla orcher. Det vrålas och blängs illasinnat och frossas i sönderskjutna kroppar i en aldrig sinande ström av intetsägande bilder.

Ett av favoritmotiven är den sargade amerikanska flaggan, sönderskjuten, dränkt. Musiken antyder att detta är det mest fruktansvärda man kan visa upp på en bioduk. Då har man egentligen sagt allt som behöver sägas om Bays motiv och känsla för nyanser.

Utan att solka ned de verkliga soldaternas insats så får man även konstatera att de skildras outhärdligt ensidigt på film. Säkert använder man mer humor än väntat i ett liknande, livshotande scenario, men jag har svårt att tro att man drar vitsar så fort munnen ska öppnas. Det är också hett omdebatterat om verklighetens motsvarighet till filmens anale CIA-chef verkligen motarbetade soldaterna i en sådan bisarr omfattning som här.

Den rekommenderade minimumlängden för en recension hos MovieZine är 2500 tecken. Jag stannar på den siffran, eftersom livet är för kort för Michael Bays halvhjärtade försök att framstå som en sanningssägare.
Senaste kommentarer
PerH
Fan vilken bottennapp Michael Bay bjuder på och då är jag ändå ett fan till många av hans filmer. Älskar "The Rock" och första "Transformers". När han häromåret gjorde den mer nedtonade "Pain & Gain" så var jag en av dom som hyllade den, för den var inte sådär typisk Bay. Så jag hade faktiskt en del hopp om att denna skulle skilja sig från Bays mer budgetstinna filmer. Men icke, det sprängs, kulor viner, amerikanska flaggan vajar och perfekta kroppar, det var man får. Att det sen är baserad på verkliga händelser, det tänker man inte på när Bay brassar på allt vad han kan. Det enda positiva man kan säga om denna vidriga helpatriotiska smörja att Bay har lyckas göra en snygg actionfilm på låg budget. Det är nästan så jag ser fram emot nästa Transformer film och då är det illa. 2/10
magiul
Wow! En Navy Seals för 2010-talet. Bästa stridskänslan i en film på år och dagar. Bay har gjort sin bästa film på denna sida millenniet! Till skillnad från American Sniper och Zero Dark Thirty så stannar aldrig den här filmen upp. Även i uppbyggnadsfasen inför konflikten håller den tempot uppe och när det väl brakar loss känns eldstriderna ända in i märgen. 4/5. Tänk om Bay kunde pensionera sina trötta Transformers och göra mer sån här film istället. Karln kan visst fortfarande göra film!

Btw. Jake Bolin gör bort sig igen. Tips! Sluta recensera filmer i genrer du hatar.
magiul Svar på magiul för
Eller, det är inte Bolins fel, utan redaktionen som sätter Jake Bolin på att recensera film efter film som verkligen inte är hans typ. Men "underhållande sågningar" är i realiteten sällan särskilt underhållande, då man mycket hellre hade läst en recension av någon som faktiskt uppskattar liknande filmer.
Ingevaldsson
Äh, jag gillar detta! Bay's bästa film..ja någonsin. 3/5.
Visa fler (7)

Veckans populära filmer

Visa fler