13 Hours 2016

Action Drama Thriller
USA
144 MIN
Engelska
13 Hours poster

Synopsis

Den sanna berättelsen om sex elitsoldater med uppdraget att skydda personalen när terrorister attackerar en amerikansk förläggning i Benghazi, Libyen den 11 september 2012.
Ditt betyg
3.0 av 214 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
Biopremiär
17 februari 2016
DVD-premiär
27 juni 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

12 februari 2016 | 21:00

Helms Deep med automatvapen

Vafalls? Har ultrakommersielle Michael Bay gått och blivit politisk på gamla dagar? Jaså, inte? Samma smörja som vanligt, säger du? Skamlöst sentimentalt och vulgärpatriotiskt så att man rodnar? Den politiska kontexten är mest en ursäkt för Bay att få vältra sig i biffiga underarmar, rykande patronhylsor och explosioner i slow-motion, säger du? …Puh! Jag blev nästan orolig!
”You cant put a price on being able to live with yourself”. Så lyder en nyckelreplik i Michel Bays senaste försök att framstå som en regissör som inte uteslutande gör film för elvaåringar. Nej, men det går alldeles utmärkt att sätta en budget på det. Det har Bay visat oss otaliga gånger. ”13 Hours” är baserad på författaren Mitchell Zuckoffs vittnesmål om hur sex medlemmar i en säkerhetsstyrka försvarade en amerikansk diplomatbyggnad mot upprepade terroristattacker i Benghazi, jubileumsdatumet den 11 september 2012. 

Bays film påminner till strukturen en hel del om Slaget vid Helms klyfta i ”Sagan om de två tornen”. Adrenalinstinna soldater står positionerade på ett tak och inväntar en annalkande, övertalig fiendestyrka. I de pauser som uppstår i den blodiga bataljen skämtar man klämkäckt med varandra och laddar om vapnen. Bay låter oss som tittare få chansen att empatisera med libyerna ungefär lika mycket som Peter Jackson föresatte sig att skapa förståelse för sina ondskefulla orcher. Det vrålas och blängs illasinnat och frossas i sönderskjutna kroppar i en aldrig sinande ström av intetsägande bilder.

Ett av favoritmotiven är den sargade amerikanska flaggan, sönderskjuten, dränkt. Musiken antyder att detta är det mest fruktansvärda man kan visa upp på en bioduk. Då har man egentligen sagt allt som behöver sägas om Bays motiv och känsla för nyanser.

Utan att solka ned de verkliga soldaternas insats så får man även konstatera att de skildras outhärdligt ensidigt på film. Säkert använder man mer humor än väntat i ett liknande, livshotande scenario, men jag har svårt att tro att man drar vitsar så fort munnen ska öppnas. Det är också hett omdebatterat om verklighetens motsvarighet till filmens anale CIA-chef verkligen motarbetade soldaterna i en sådan bisarr omfattning som här.

Den rekommenderade minimumlängden för en recension hos MovieZine är 2500 tecken. Jag stannar på den siffran, eftersom livet är för kort för Michael Bays halvhjärtade försök att framstå som en sanningssägare.
| 12 februari 2016 21:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Snygg, jävligt spännande och våldsam. 4/5
Läs mer
4
Skit spännande krigsaction som bygger på en verklig händelse om ett säkerhetsteam som försöker skydda en amerikansk ambassadör som blir attackerad, men då både soldaternas bas och deras uppdrag är hemligt finns dem inte egentligen.... Började som vanligt, testostron högt och kaxiga killar sen var det nonstop action resterande 2 tim utan paus:) Jätte bra gjord och med en dramaturgi utöver det vanliga. Big respect och hattar av för både skådespelarna som de riktiga soldaterna som ger allt!!! Betyget blir en fyra...missa inte!! Cast:John Krasinski, James Badge Dale, Pablo Schreiber mfl.. AAAA
Läs mer