13 Hours (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den sanna berättelsen om sex elitsoldater med uppdraget att skydda personalen när terrorister attackerar en amerikansk förläggning i Benghazi, Libyen den 11 september 2012.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: 13 HOURS

Helms Deep med automatvapen
Vafalls? Har ultrakommersielle Michael Bay gått och blivit politisk på gamla dagar? Jaså, inte? Samma smörja som vanligt, säger du? Skamlöst sentimentalt och vulgärpatriotiskt så att man rodnar? Den politiska kontexten är mest en ursäkt för Bay att få vältra sig i biffiga underarmar, rykande patronhylsor och explosioner i slow-motion, säger du? …Puh! Jag blev nästan orolig!
”You cant put a price on being able to live with yourself”. Så lyder en nyckelreplik i Michel Bays senaste försök att framstå som en regissör som inte uteslutande gör film för elvaåringar. Nej, men det går alldeles utmärkt att sätta en budget på det. Det har Bay visat oss otaliga gånger. ”13 Hours” är baserad på författaren Mitchell Zuckoffs vittnesmål om hur sex medlemmar i en säkerhetsstyrka försvarade en amerikansk diplomatbyggnad mot upprepade terroristattacker i Benghazi, jubileumsdatumet den 11 september 2012. 

Bays film påminner till strukturen en hel del om Slaget vid Helms klyfta i ”Sagan om de två tornen”. Adrenalinstinna soldater står positionerade på ett tak och inväntar en annalkande, övertalig fiendestyrka. I de pauser som uppstår i den blodiga bataljen skämtar man klämkäckt med varandra och laddar om vapnen. Bay låter oss som tittare få chansen att empatisera med libyerna ungefär lika mycket som Peter Jackson föresatte sig att skapa förståelse för sina ondskefulla orcher. Det vrålas och blängs illasinnat och frossas i sönderskjutna kroppar i en aldrig sinande ström av intetsägande bilder.

Ett av favoritmotiven är den sargade amerikanska flaggan, sönderskjuten, dränkt. Musiken antyder att detta är det mest fruktansvärda man kan visa upp på en bioduk. Då har man egentligen sagt allt som behöver sägas om Bays motiv och känsla för nyanser.

Utan att solka ned de verkliga soldaternas insats så får man även konstatera att de skildras outhärdligt ensidigt på film. Säkert använder man mer humor än väntat i ett liknande, livshotande scenario, men jag har svårt att tro att man drar vitsar så fort munnen ska öppnas. Det är också hett omdebatterat om verklighetens motsvarighet till filmens anale CIA-chef verkligen motarbetade soldaterna i en sådan bisarr omfattning som här.

Den rekommenderade minimumlängden för en recension hos MovieZine är 2500 tecken. Jag stannar på den siffran, eftersom livet är för kort för Michael Bays halvhjärtade försök att framstå som en sanningssägare.
Senaste kommentarer
magiul
Wow! En Navy Seals för 2010-talet. Bästa stridskänslan i en film på år och dagar. Bay har gjort sin bästa film på denna sida millenniet! Till skillnad från American Sniper och Zero Dark Thirty så stannar aldrig den här filmen upp. Även i uppbyggnadsfasen inför konflikten håller den tempot uppe och när det väl brakar loss känns eldstriderna ända in i märgen. 4/5. Tänk om Bay kunde pensionera sina trötta Transformers och göra mer sån här film istället. Karln kan visst fortfarande göra film!

Btw. Jake Bolin gör bort sig igen. Tips! Sluta recensera filmer i genrer du hatar.
Ingevaldsson
Äh, jag gillar detta! Bay's bästa film..ja någonsin. 3/5.
Onge
Gillar detta tema något enormt. Rejäla tuffa soldater som har nära till skämt och tänker på sina familjer där hemma medans de gör en insats på andra håll i världen med livet som insats.
Inte långt ifrån den utmärkta "Lone Survivor" och mästerverken "Black Hawk Down" och "Tears of the sun".
Dock är denna inte lika spännande då det är mycket dötid innan det händer något och det blir ett skyttegravskrig. Lite starkare när de skadas och mer av granatkastaren. Sen lite för lätt
sorti men vad ska man göra med verklighetsmaterial.
Något för lång för sitt innehåll också, 2h eller mindre hade varit perfekt för denna. Tyvärr når den då inte samma höjd som tidigare nämnda titlar.
3/5
Visa fler (6)

Veckans populära filmer

Visa fler