Zoolander 2 2016

Komedi
USA
100 MIN
Engelska
Zoolander 2 poster

Synopsis

15 år efter den första filmen kämpar Derek och hans vapendragare Hansel med att hitta sin plats i en värld full av bloggare, vloggare och anti-mode-mode. De rekryteras för uppdraget att stoppa en sammansvärjning som, om den lyckas, skulle förinta möjligheten för modevärlden att någonsin återfå sin forna glans. Återstår att se om Derek och Hansel har modet som krävs för att rädda modet.
Ditt betyg
2.3 av 304 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

11 februari 2016 | 13:30

Fånigt kul i selfie-eran

De fashionabla fånigheterna fortsätter, 15 år senare. Derek och Hansels perfekta ansikten har knappt åldrats en dag, och humorn - lika hjärndöd och skruvad som sist - lär göra åtminstone alla gamla Zoo-lovers nöjda och glada.
”Zoolander” blev aldrig någon stor succé när den kom år 2001. Recensionerna var svala och filmen nära floppa på bio. Den kunde ha fallit i glömska, men med åren växte den knäppa komedin till något av en kultstatus, och än idag citeras det repliker och härmas miner från världens snyggaste men dummaste manliga modell.

Och gillar du ettan så gillar du tvåan, så enkelt är det. Inte alltid solklart när det kommer till uppföljare (”Dum & dummare 2”, någon?) men ”Zoolander 2” håller samma nivå av charm, korkad humor och hysteriskt överspel som sist.

Derek Zoolander har levt eremitliv sedan han förlorade sin familj. Tills han plötsligt tvingas ut ur dvalan och tillbaka till den verkliga, ytliga världen. Modepolisen Valentina (Penelope Cruz) behöver hans hjälp för att infiltrera modeindustrin på nytt. Derek ser sin chans att återförenas med sin tonårsson, och med gamle vännen Hansel (Owen Wilson). Resan går till Italien där världens ledande modeskapare snart ska samlas och någon planerar något ondskefullt.

Handlingen är återigen en löst Bond-influerad intrig, om mord och maktspel i den glamorösa, galna modevärlden. Det är inte heller handlingen som man minns en ”Zoolander”-film för. Snarare är det de färgstarka personligheterna, från gamla bekanta som designern Mugatu (Will Ferrell) till nya, hårt botoxade ansikten som Donatella-kopian Alexanya (Kristen Wiig), som gör filmen kul för stunden. Ben Stillers och Owen Wilsons samspel sitter såklart där det ska, i deras tolfte (!) film ihop.

Och paraden av cameoroller från nöjesbranschen verkar aldrig ta slut. Från Bieber till Willie Nelson, gäststjärnorna sträcker sig över generationer, något för alla åldrar och smaker. Rollerna är visserligen antingen ganska obetydliga eller pytte-minimala, men med många kul överraskningar. (Blinka och du missar Alexander Skarsgård!)

Så, ja. Filmen har Sting. Men kunde gärna haft mer - sting.

För man kan tycka att Zoolander borde hamnat i sitt rätta element år 2016. 

År 2001 var han långt före sin tid, då det knappt fanns bloggar eller sociala medier. Ingen pratade om ”selfies” och ”duckface”, och våra bilder fick aldrig likes där de stoppades in i ett fotoalbum eller en mapp i datorn. Det finns alltså mycket att driva med i vår självupptagna, bekräftelsetörstande nutid. Och ”Zoolander 2” har sina små briljanta ögonblick. Som när Justin Bieber blir brutalt avrättad på italiensk gata, men bara måste hitta rätt filter till sin sista Instagram-bild. 

Men satiren når sällan längre än vad Zoolanders selfiepinne sträcker sig. Det är en snäll och uddlös parodi på modevärlden där Ben Stiller (som både agerar och regisserar) är mer intresserad av att spela dum, än att ge en verkligt fyndig kommentar på den ofta bisarra värld vi lever i.

Å andra sidan finns en viss charm i det också. Att filmen inte placeras alltför mycket ”här och nu”, eller utger sig för något den inte är. Den är modern men också tidlös, med alla de element som gjorde första ”Zoolander” till en klassiker. Jag får erkänna att jag aldrig blev helsåld på ettan, men uppskattar hur denna uppföljare går i samma spår och följer en liknande story. Det måste inte alltid vara större, sjukare och med mer explosioner. För en opretentiös filmkväll där du bara vill skratta och låta hjärnan vila, gör ”Zoolander 2” sitt jobb.

Det är som att tiden har stått still de senaste femton åren. ”Zoolander”, en korkad men omtyckt komedi, följs upp av en lika korkad tvåa, som har alla förutsättningar för att bli lika populär. Förr eller senare. Vem vet, kanske bjuds vi på en trea om femton år igen? För Derek och Hansel, de jävlarna, är visst evigt unga.
| 11 februari 2016 13:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Nu har jag äntligen fått se den efterlängtade uppföljaren till den humoristiska kultklassikern "Zoolander". Så nu ska jag berätta lite om vad jag tyckte om filmen som jag har sett fram emot att få se sedan den första kom ut för 15 år sedan. Men först lite om handlingen. Derek Zoolander (Ben Stiller) har gått i pension. Han tackar ändå ja till en modevisning i Rom och blir kontaktad av Interpols moderotel som undersöker morden på popstjärnor som hittats med läpparna formade i Zoolanders ikoniska blue steel-min. Han går med på att bidra med sin hjälp på villkoret att han ska få hjälp att hitta sin son. I Rom återförenas han med sin gamla vän modellen Hansel (Owen Wilson). Därefter tar deras galna och allt annat än intellektuella äventyr sin början. "Zoolander" är en värdig uppföljare. Den håller samma nivå på humorn som förra filmen. Så man får det man förväntar sig. En satir över modellvärlden som känns lika aktuell nu som för femton år sedan. Den här gången vävs även nutidens besatthet av sociala medium in i sammanhanget på ett träffsäkert sätt. Detta sker framför allt i filmens roliga inledningsscen där Justin Bieber blir mördad och det sista han gör innan han dör är att ta upp mobilen för ta den perfekta instagram selfien med det perfekta filtret. Att få se Justin Bieber dö var väldigt underhållande. Förövrigt känns humorn igen ifrån första filmen och det är en kavalkad av nostalgi och gamla bekanta karaktärer som gör ett kärt återseende. Men även nya och välspelade karaktärer dyker upp spelade av bland annat Penélope Cruz, Kristen Wiig och Benedict Cumberbatch. Om man precis som jag är ett stort Zoolander fan så kommer man att bli nöjd. Mycket humor levereras kring två korkade personer och deras ständiga missförstånd på samma vis som i föregångaren som kom ut för 15 år sen. Om man ska jämföra filmen med andra kultförklarade komedier som fått efterlängtade uppföljare så är filmen som "Anchorman 2". Skämten är många och man får skratta mycket. När det gäller "Dum & Dummare 2" som också är av samma genre och fick en efterlängtad uppföljare så var skämten många men det var längre mellan skratten. Så var alltså inte fallet med "Zoolander 2". Där levereras träffsäkra skämt hela tiden och det bjuds på skrattfest under hela filmens en och en halv timme långa speltid. Jag kan starkt rekommendera "Zoolander 2" till er som har samma sjuka humor som jag har eller gillar att se intelligensbefriade modeller göra bort sig genom sina korkade upptåg. En stark trea av fem möjliga får filmen i betyg av mig.
Läs mer
1
Hej kom och skjut mig!!! Gud va dåligt :( Inte för jag skulle vara speciellt överraskad, ettan sög ju så varför skulle tvåan vara bättre? Jo jag hoppades väl att om man återupplivar en 15år gammal film borde man väl ha förbättrat något?? Svar: NEGATIV!! Jag är mest chockad men samtidigt smått förvånad hur dem har kunnat få alla dessa superstjärnor att ställa upp i den här skitfilmen?? Seriösa folk som Susan Sarandon, Keifer Sutherland, John Malkovich mfl???? Inga pengar i världen skulle väl vara värt att smutskasta sitt namn med en sådan kalkon?? Till och med Samuel L.Jackson´s Snake on a plane känns super seriös jämfört med denna. Spar era pengar och liv och hoppa denna, ni missar ABSOLUT ingenting!!! Betyget får en etta,... Cast:Ben Stiller, Penelope Cruz, Kristen Wiig mfl.. A
Läs mer