Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 augusti 2014 | 19:00

15 heta filmer som går direkt till DVD i höst

Se när emotsedda titlar som ”Snowpiercer”, ”Enemy” och ”The Raid 2” finns tillgängliga på DVD, Blu-ray och video on demand.
Antalet nya filmer på den svenska marknaden bara ökar, och det är långt ifrån allt som får plats på bio. Den som håller ett öga på DVD-hyllorna, eller nuförtiden mer kanske hos VOD-tjänsterna, kan upptäcka många godbitar den vägen istället. 

Redan idag finns fyra heta rullar att se på video on demand, många fler tillkommer under hösten.

Klicka på den titel du vill läsa mer om:

The Raid 2 (20 augusti)


Spänn fast dig för här blir det åka av! Uppföljaren till actionsuccén ”The Raid” är 2,5 timme av hejdlös spänning och några av de häftigaste kampsportsscener som fångats på film. Men det är inte bara det som fått oss att dela ut toppbetyg till Gareth Evans film , utan också att det är en hårdkokt gangstersaga som för tankarna till en något blodigare ”Gudfadern”. Läs recensionen...

The Sacrament (20 augusti)


Ti West, en av USA:s hetaste skräckfilmare just nu, bjuder på en skrämmande historia om en självmordssekt. ”Polerad found footage-film med spännande intrig och bra skådespel. Men tyvärr håller inte konceptet hela vägen”, skriver Jonna Vanhatalo Birro i sin recension, men noterar också att det är ”hela vägen underhållande”.

Enemy (20 augusti)


Denis Villeneuve är kanadensaren som gav oss det starka dramat ”Nawals hemlighet” och den spännande kidnappningsthrillern ”Prisoners”. Här återförenas han med skådespelaren Jake Gyllenhaal för en minst sagt udda historia om en man som upptäcker att han har en dubbelgångare. Se den åtminstone för det skarpa bildspråket.Labor Day (20 augusti)


Trots Kate Winslet och Josh Brolin i rollistan fick Jason Reitmans senaste film aldrig biopremiär i Sverige. Regissören till ”Juno” och ”Up in The Air” överraskar här med en klassisk Hollywood-melodram där Stockholmssyndromet står i centrum. 

The Railway Man (3 september)


Som sagt, stora stjärnor i huvudrollerna är ingen garanti för en biosuccé. Här är det Nicole Kidman och Colin Firth som förpassas raka vägen till hemmamarknaden. Filmen är ett drama om en man som minns tillbaka på Andra världskrigets fasor. Stellan Skarsgård i en biroll.

Draft Day (8 september)


Farsan Ivan Reitman, fortfarande mest känd för ”Ghostbusters” trots en lång rad (mediokra) komedier på senare år har gjort sin kanske bästa film på länge. Kevin Costner spelar sportmanagern som kämpar mot klockan för att få ihop sitt dream team, medan ingen - utom kanske Jennifer Garner - tror på honom. Dramakomedi inte bara för sportfånar.Tarzan (15 september)


En joker i sammanhanget, vi vet inte alls om den här tyska, 3D-animerade versionen av ”Tarzan” är något att hänga i lianen. 4,7 i medelbetyg på IMDb påstår det motsatta. Trist för Kellan Lutz som spelade in den engelska dubbningen - här talar alla svenska.

A Single Shot (17 september)


Mörk jägarthriller med Sam Rockwell och Kelly Reilly. MovieZine såg filmen redan på Tribecas filmfestival 2013 - då uppmärksammade Lotta Zachrisson ”en ensemble som verkligen lyckas fånga en bit av USA som inte syns lika ofta på film, men som bland annat fick en framträdande roll i "Winter's Bone" för några år sedan.” Läs recensionen...

Fading Gigolo (17 september)


Medan vi väntar på nya filmen av Woody Allen, gästspelar regissören i John Turturros nya komedi. Här spelar de två gubbar som övertalar varann till att bli gigolos. ”En stämningsfull komedi”, står det att läsa i Victoria Machmudovs recension.In Darkness (24 september)


Det dröjde innan Agnieszka Hollands ”In Darkness” från 2011 nådde oss. Men detta Oscarsnominerade krigsdrama är värd att vänta på, om än ingen ny ”Schindler’s List”. Handlar om en mans kamp att rädda judar i naziockuperade Polen.

Stalingrad (1 oktober)


Från krigets Polen till Ryssland i ungefär samma period. Här har slaget vid Stalingrad blivit till spektakulär 3D-film, enligt rapporter bland de dyraste som någonsin producerats i landet. 

Buck (8 oktober)


I ”Buck” möter vi verklighetens ”Mannen som kunde tala med hästar”. Buck Brannaman reser runt i USA nio månader om året för att lära människor hur man handskas med hästar. ”Oerhört vackert”, skrev vi från Stockholms filmfestival redan 2011. Läs recensionen här...Död snö 2 (22 oktober)


Ingen Halloween utan några nya skräckisar att hugga in på. Lyckligtvis för oss alla har den norska zombiekomedin ”Död snö” fått sig en uppföljare, och det är som sig bör med blod, slafs och humor än tidigare. Tommy Wirkola (som mellan filmerna drog till Hollywood och gjorde ”Hansel & Gretel: Witch Hunters”) regisserar.

Grand Piano (22 oktober)


Thrillern som har beskrivits som ”Speed vid ett piano” har Elijah Wood i rollen som en ung man som måste spela piano - för sitt liv. Höga recensioner i USA gör oss nyfikna på vad som kan bli en av höstens mest spännande filmer.

Snowpiercer (22 oktober)


Sist men inte minst kommer Bong Joon-Hos science fiction-film, som utspelar sig i en nära framtid. Det lilla som finns kvar av mänskligheten efter en dödlig köldattack finns på ett långt tåg, där en klasskamp bryter ut. ”Snowpiercer” delar kritikerna i två läger. Se den (inte minst för den stjärntäta rollistan) och bilda dig en egen uppfattning om en av årets mest annorlunda filmer.

Vilka ser du fram emot? Kommentera nedan.

| 20 augusti 2014 19:00 |