Draft Day (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Draft Day närmar sig och Sonny Weaver, General Manager för Cleveland Browns hänger löst. Laget är uselt och han måste bygga upp det från grunden. Draft Day är hans chans att hitta och förhandla sig till de bästa unga spelarna. Han känner pressen från ägaren, coachen, spelarna, fansen och sin fru. Han har en idé, men frågan är om han har vad som krävs för att genomföra den?
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DRAFT DAY

Intresseklubben antecknar
Med tanke på att sportfilmer är en smal genre i sig, och att amerikansk fotboll är en till största delen amerikansk angelägenhet, borde en film som "Draft Day" ha ytterst begränsad publik här i Sverige. Lägg dessutom till att inte en sekund av sporten ifråga visas, det handlar mest om sportagenter som talar i telefon, och intresseklubben krymper till ett minimum.
Titeln syftar på vad som uppenbarligen är en stor och nervös dag för alla managers, klubbägare, spelare och fans: en gång om året då nya förmågor ska snappas upp direkt från college. Kevin Costner spelar Sonny, manager över Cleveland-laget som dessvärre haft några dåliga år på planen. Men som det förlorande laget får de iallafall trösten i att få välja sin spelare först. Här är det nu många som vill inflika med sin åsikt, och Sonny ställs inför de där enormt tuffa valen som: ska han följa sitt hjärta eller lyssna till någon annans åsikter?

Sonnys respekterade far har precis gått bort och det är tydligt att han har stora skor att fylla. Några kritiker har försökt tolka filmen som att den inte alls handlar om sport, hur det handlar om Sonnys pappaproblem och att växa upp och bli en man, men låt er inte luras. 98 procent av den här filmen består av sportagenter som skriker åt varandra i luren, för att försöka förhandla till sig de bästa spelarna inför kommande åren. Två procent är Kevin Costner som smyger iväg med flickvännen, Jennifer Garner, och stänger in sig i ett trångt rum, för att just detta är dagen då hon vill prata om deras kommande baby. 

Kevin Costner är inte minnesvärd i huvudrollen. Jennifer Garner och flera av birollerna känns rakt av felcastade och levererar sina repliker stelt och utan inlevelse. Jag stör mig på saker som hur ljuset ligger märkligt och vilka klaff-fel som uppstår i den klumpiga klippningen, sådant som bara ska funka i en hyfsat seriös Hollywoodfilm. Dessutom har någon redigerare haft extra roligt på jobbet och fullkomligt fyllt filmen med gimmickartade split-screens, där telefontalande karaktärer dessutom kan kliva ur sin bild och över till sin motspelare på andra sidan luren. Det fyller absolut inget syfte mer än att kanske distrahera oss från rappakaljan som kommer ur deras munnar.

Det bästa Ivan Reitman har åstadkommit hittills i sitt liv, förutom kultförklarade 80-talskomedier med "Ghostbusters" i spetsen, är att han gett oss Jason Reitman som redan är en betydligt mer intressant regissör än farsan. Det är nästan så att gamle Ivan försöker apa efter "Juno" och "Up in the Air" med en mix av allvar, humor, knasigheter i lagom dos och mänskliga karaktärer, som dessvärre inte lyckas på något plan. Ja, sett till hans egna karriär är "Draft Day" bland det bästa och mest mogna som Ivan Reitman spelat in de senaste 20 åren, vilket visserligen inte säger mycket (hans senaste filmer var ändå "No Strings Attached" och "Mitt super ex"). 

Men framför allt lyckas han inte frambringa något intresse för sporten som filmen kretsar kring, eller en gnutta förståelse för de speciella regler som kretsar kring denna ack så viktiga Draft Day. För varje scen blir det tydligare hur filmen bara är till för de mest insatta. 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
magiul
Jag håller inte med recensenten alls faktiskt. Nu är jag förvisso sportnörd, även om jag inte sett en enda amerikansk fotbollsmatch i hela mitt liv så följer jag den europeiska fotbollen och vad som händer bakom kulisserna med spelartransfers och rollerna på ett kansli. Så jag sållar mig nog ändå till intresseklubben och man bör gillar liknande filmer som inte handlar om sporten i sig utan om spelet bakom gallerierna, typ Moneyball.

Här får man stor inblick i hur det fungerar, vilka ansvarsområden de olika rollerna i en stor amerikansk klubb har, vilka gränser som finns och respekten för det de jobbar med. Utöver det har Reitman bakat in en relationshistoria och en beskrivning om hur handskas med skuggan av en upphöjd förälder. Något de flesta kan känna igen sig i och som ger en lite mer nyanserad bild av Costners träbockskaraktär. Jag uppskattar det och tycker det saltar sentimentaliteten som lätt uppstår annars kring en klassisk amerikansk framgångshistoria om hur en någon slår ur underläge.

Det är faktiskt så att ett tag funderar man på om Costners karaktär överhuvudtaget kommer lyckas slutföra sitt uppdrag eller om han bara är en velig ålderskrisande man som inte har en aning om vad han sysslar med. 

Filmen ger lite Tin Cup-känsla, fast tvärtom, då Costners där gestaltar en naturbegåvning med oerhört talang utan skicklighet att handskas med yrket. Denna är dock inte lika bra som Tin Cup, men fullt godkänd och jag satt fängslad hela filmen igenom. I mina ögon förtjänar filmen en större publik. Costner må inte kunna få samma karriär han hade på 90-talet, men han är fortfarande en stabil spelare i gamet. 3/5
Gomer Pyle
Tyvärr hjälpte det inte med Costner i huvudrollen. Detta var bedövande tråkigt.
Användare borttagen
Jag gillar Kevin Costner. Han är en bra skådis och han går in 100 % för sina filmer.

Western- och sporttemat verkar ligga varmast om hjärtat, där ger han 110 %.
Costner gillar sport. Han gillar baseball, golf, football och baseball igen.
Han berättar sin historia med djup och drama och lyckas (oftast) förmedla en känsla som berör lite extra - även om man som åskådare inte är insatt i ämnet själv. 

Inför Draft Day kände jag mig dock lite kluven. En sportfilm till? Räcker det inte snart?
Halvvägs in i filmen förstärktes tvivlet av "Har vi inte sett det här förut? I Drömmarnas Fält, Tin Cup, For Love of the Game och Bull Durham? Är inte detta lite väl bekant?"

Sen vände det. Draft Day är inte årets bästa film, men den håller. En bit in i filmen återkommer känslan som säger att Costner vet vad han gör. Jag skiter i att jag redan sett honom i den här rollen trettielva gånger - Costner är en bra berättare. Speciellt i kombinationen sport/drama.

Tre av fem, Costner! Du kan fortfarande!
Visa fler (5)

Veckans populära filmer

Visa fler