Draft Day 2014

Drama Sport
USA
109 MIN
Engelska
Draft Day poster

Synopsis

Draft Day i den amerikanska fotbollen närmar sig och Sonny Weaver, sportchef för Cleveland Browns, hänger löst. Laget är uselt och han måste bygga upp det från grunden. Draft Day är hans chans att hitta och rekrytera de bästa unga spelarna. Han känner pressen från ägaren, coachen, spelarna, fansen och sin fru. Han har en idé, men frågan är om han har vad som krävs för att genomföra den?
Ditt betyg
3.0 av 152 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Draft Day
DVD-premiär
8 september 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

8 september 2014 | 09:30

Intresseklubben antecknar

Med tanke på att sportfilmer är en smal genre i sig, och att amerikansk fotboll är en till största delen amerikansk angelägenhet, borde en film som "Draft Day" ha ytterst begränsad publik här i Sverige. Lägg dessutom till att inte en sekund av sporten ifråga visas, det handlar mest om sportagenter som talar i telefon, och intresseklubben krymper till ett minimum.
Titeln syftar på vad som uppenbarligen är en stor och nervös dag för alla managers, klubbägare, spelare och fans: en gång om året då nya förmågor ska snappas upp direkt från college. Kevin Costner spelar Sonny, manager över Cleveland-laget som dessvärre haft några dåliga år på planen. Men som det förlorande laget får de iallafall trösten i att få välja sin spelare först. Här är det nu många som vill inflika med sin åsikt, och Sonny ställs inför de där enormt tuffa valen som: ska han följa sitt hjärta eller lyssna till någon annans åsikter?

Sonnys respekterade far har precis gått bort och det är tydligt att han har stora skor att fylla. Några kritiker har försökt tolka filmen som att den inte alls handlar om sport, hur det handlar om Sonnys pappaproblem och att växa upp och bli en man, men låt er inte luras. 98 procent av den här filmen består av sportagenter som skriker åt varandra i luren, för att försöka förhandla till sig de bästa spelarna inför kommande åren. Två procent är Kevin Costner som smyger iväg med flickvännen, Jennifer Garner, och stänger in sig i ett trångt rum, för att just detta är dagen då hon vill prata om deras kommande baby. 

Kevin Costner är inte minnesvärd i huvudrollen. Jennifer Garner och flera av birollerna känns rakt av felcastade och levererar sina repliker stelt och utan inlevelse. Jag stör mig på saker som hur ljuset ligger märkligt och vilka klaff-fel som uppstår i den klumpiga klippningen, sådant som bara ska funka i en hyfsat seriös Hollywoodfilm. Dessutom har någon redigerare haft extra roligt på jobbet och fullkomligt fyllt filmen med gimmickartade split-screens, där telefontalande karaktärer dessutom kan kliva ur sin bild och över till sin motspelare på andra sidan luren. Det fyller absolut inget syfte mer än att kanske distrahera oss från rappakaljan som kommer ur deras munnar.

Det bästa Ivan Reitman har åstadkommit hittills i sitt liv, förutom kultförklarade 80-talskomedier med "Ghostbusters" i spetsen, är att han gett oss Jason Reitman som redan är en betydligt mer intressant regissör än farsan. Det är nästan så att gamle Ivan försöker apa efter "Juno" och "Up in the Air" med en mix av allvar, humor, knasigheter i lagom dos och mänskliga karaktärer, som dessvärre inte lyckas på något plan. Ja, sett till hans egna karriär är "Draft Day" bland det bästa och mest mogna som Ivan Reitman spelat in de senaste 20 åren, vilket visserligen inte säger mycket (hans senaste filmer var ändå "No Strings Attached" och "Mitt super ex"). 

Men framför allt lyckas han inte frambringa något intresse för sporten som filmen kretsar kring, eller en gnutta förståelse för de speciella regler som kretsar kring denna ack så viktiga Draft Day. För varje scen blir det tydligare hur filmen bara är till för de mest insatta. 
| 8 september 2014 09:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Bra film om spelet och dramatiken bakom kulisserna inför den stora draften. Gillar alla twistar som uppstår i filmen. Skådisarna går dock lite på tomgång.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu